Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Isısı sorun yoksa makinede açık kaldığı sürece ve yük altında olmadığı sürece sabit bir değerde kalır.
Sıkıntı olmaz. Bilgisayarlar zaten uzun süre açık durması için. Soğutması iyiyse zaten hiçbir şey olmaz. Yanma gibi bir durum açıkçası olmaz çünkü, sistem belirli bir yüksek sıcaklığa ulaşınca kendisini kapatır, korkmanıza gerek yok.
Sorun olmaz. Zaten bu parçalar uzun ömürlü tasarlandılar eğer sıcaklık konusunda sorun olmaz ise rahatça kullanırsın.
Ctrl, Shift ve Esc tuşalrına birlikte basarak Görev Yöneticisi'ni açın. Yukarıdaki sekmelerden Performans sekmesine geçiş yapın. Eğer seçili değilse, CPU satırını seçin. Açılan ekranın sağ alt kısmında Çalışma Zamanı başlıklı bir ibare göreceksiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Bilgisayarı sürekli olarak açık tutmak donanımların sürekli bir işlem görmesine, bu nedenle de kullanım ömrünün kısalmasına neden olacaktır. Bilgisayarı ihtiyacımız olmadığında kapatmak ve donanımları temiz tutmak, kullanım ömürlerini arttıracaktır.
Yani günlük bilgisayarınızın harcadığı elektrik 600 W'lık bir PSU için 150-200 W da olabilir. Bu günlük 12,48 TL elektrik faturası yansımasını bilgisayarınızı her gün açık tuttuğunuzu varsayarak aylık hesaba vurursak 374 TL gibi bir tutar elde ediyoruz.
Oyun indirirken ayarını yapmazsan uyku moduna girer. Güç yönetiminden uyku modunu devre dışı bırak. Açık bırakmanın bi zararı yok öyle.
Bilgisayarınızı 7/24 çalışır durumda bırakmak hem kapasitörler üzerindeki gerilimi artırmaya, hem de günün sonunda yüksek enerji bedelleriyle karşılaşmanıza neden olurken, sürekli açıp kapatmak da güç döngüsünü tüketiyorsa, o halde bilgisayarı uykuya almak en doğru seçim olacaktır.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Bilgisayarın Ömrü Kaç Yıldır? Bilgisayar ömrü, ürünün kalitesine ve kullanım şekline göre değişiklik gösterse de ortalama 6-8 yılı yeterli kabul edebiliriz. Standart bir kullanıcının bilgisayarı, çok uzun yıllar hayatta kalabilir ancak birkaç yıldan sonra kullanıma dayalı olarak performans kaybı yaşatabilir.
Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
Elektrik kesinti ve arızaları.
Benzer biçimde ani ve büyük voltaj değişimleri de bilgisayara ve içindeki verilere zarar verebilir.
Bilgisayarını Doğrudan Güneş Işığına Maruz Bırakma
Bilgisayarın uzun süre güneş ışığına maruz kalırsa da aşırı ısınabilir. Bu durum, pilin hasar görmesinden sabit diskinin hasar görmesine, bilgisayarın yavaşlamasına kadar pek çok olumsuz duruma neden olabilir.
Performans sekmesinin sol yanında CPU seçeneğinine tıklayın. Bu sekmeye de tıkladığınızda artık aşağıda yer alan “Çalışma zamanı” bölümündeki veriyi görebilirsiniz. Bu veri de bilgisayarımızın ne kadar zamandır açık olduğunu bize gösterecek.
Bilgisayara program ve oyun yüklemek bilgisayarı yavaşlatır mı? Program ve oyun yükleme konusunda hiçbir sorun yoktur, bunlar bilgisayarı yavaşlatmaz. Ancak yüklediğiniz programların aynı anda çalışması RAM'e yüklenmesine sebep olur.
Son olarak standar programlar kullanıma hazır hale gelir ve zincir de tamamlanır. Bir PC, işte bu mantıksal dizilimin oluşturduğu zincirde bir kopuş meydanda geldiğinde çöker. Bu durum elbette PC çalışıyorken de gerçekleşebilir. Zincirdeki bu halkalardan herhangi bir bozulur, hasar görür ya da kaybolursa PC'niz çöker.
Bilgisayarına zarar vermez. Oyunları silerken arkalarında kalıntı bırakmayacak şekilde silersen de hiçbir sorun yaşamazsın. İstediğin kadar oyun yükleyip silebilirsin.
Günlük kullanım için üretilen laptoplar genellikle ayda 11 kW enerji harcar. Oyuncu laptopları ise 14 kW saatlik elektrik tüketimine sahiptir. Masaüstü bilgisayarlar ise daha geniş bir yelpazede yer alarak, donanıma bağlı olarak saatte 17,5 kW elektrik harcar.
Örnek: Ayda toplam 300 kilowatt saat elektrik harcayan bir mesken abonesi ne kadar elektrik faturası öder? Cevap: 240 kilovatt'a kadar olan kısmı için düşük kademeden 240 x 1.73 = 346 TL , kalan kısmı için yüksek kademeden (300-240) x 2.6 = 156 TL Toplam 502 TL bütün vergiler ve fonlar dahil elektrik faturası öder.
Her 20-30 dakikada 1 veya 2 dakikalık aralarla dinlenmeli, her 1 saatlik çalışma sonrası bir ara verilmeli veya 5-10 dakika başka şeyle meşgul olunmalıdır. Yemek aralarında bilgisayardan uzak durmaya çalışılmalıdır. Gözleri periyodik olarak avuç içi ile 15-20 saniye gözler kapatılarak dinlendirilmelidir.
Bilgisayar başında uzun süreli çalışanlar yorgunluklarını azaltmak ya da gidermek İçin egzersiz yapmalı, bir saat çalıştıktan sonra 10-15 dakika veya 2 saat çalıştıktan sonra 15-20 dakika mola vermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri