Pekmezdeki basit şekerler kana hızlı karıştığından, diyabeti olan bireylerin şeker ve bal gibi pekmezi de fazla tüketmemesi önerilmektedir. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziren anneler ile iyileşme dönemindeki hastaların diyetinde olması gereken bir besindir.
Bal, pekmez, reçel, akçaağaç şurubu, sofra şekeri kadar işlenmiş değildir fakat ek şeker grubundan sayılır. Ek şekerler kan şekeri, kan insülini ve enflamatuar ajanları olumsuz etkiler.
Pekmez; taze veya kurutulmuş üzüm, dut, incir, elma, erik, keçiboynuzu, karpuz, şeker kamışı ve şeker darısı gibi şekerli ürünlerden üretilmektedir.
Pekmez yapımında ekstra şeker eklenmekte meyvenin kendi şekeri ile doğal ve katkısız yapılmaktadır. Bu tatlıyı değerli kılan ise içindeki bileşenler sayesinde vücuda sağladığı faydalardır. Farklı pekmez çeşitleri olsa da vücuda sağladığı faydalar neredeyse ortaktır.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
İlgili 43 soru bulundu
Şeker hastalarının yememesi gerekenler aşağıdaki gibidir: Bal, marmelat, dondurma, reçel, pekmez, kremşanti. Tereyağı, margarin.
Beyaz şeker (rafine şeker), kahverengi şeker, bal, meyve suları, reçel, mısır şurubu, gazlı içecekler ve şekerlemeler basit karbonhidratlar ya da basit şekerlere örnek olarak verilebilirler.
Pekmezin besin değerleri, yapıldığı meyveye göre değişkenlik göstermekle birlikte, yüksek şeker, dolayısıyla karbonhidrat içeriği dolayısıyla iyi bir enerji kaynağıdır (1,276kJ / 305 kcal). B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerir.
Karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışmaktadır. İçeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır.
Şeker oranı %66 dır, içerdiği şeker üzümden kaynaklanmaktadır. Pekmez, üzüm, incir, keçiboynuzu veya dut gibi meyvelerin ya da şeker pancarı ardıç meyvesi gibi şekere kolay dönüşebilen tarım ürünlerinin ezilerek kaynatılması ile üretilen ve Anadolu'ya özgü tatlı bir şuruptur...
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.
Canan Karatay, okurlarıyla buluştu. Karatay, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini söyledi.
Günde iki yemek kaşığı kadar pekmez tüketilebilir. Ancak şeker oranının yüksekliği göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bunların yanında görüldüğü üzere bilimsel bilgiler doğrultusunda pekmez besleyicilik bakımından baldan daha üstündür, diyebiliriz.
Karbonhidratlar basit ve bileşik olarak iki gruba ayrılır. Şeker, basit karbonhidratlar grubunda olup %99,9'u sakkaroz (çay şekeri)'dur. Beyin ve sinir sisteminin elzem enerji kaynağı ise bir basit şeker olan glukozdur. Şeker, şeker pancarı veya şeker kamışından elde edilir.
Şekersiz 21 gün diyetinde yasaklı besinler:
Süt ve süt ürünleri. Şeker ilavesiz de olsa pekmez, meyve püreleri, reçel ya da marmelatlar. Meyveler. Şeker içeren sebzeler (havuç, bezelye, patates, tatlı patates vs.)
Şeker hastalarının tercihi karadut pekmezi.
Bir yemek kaşığı pekmezde (20 gr) 15 gram karbonhidrat bulunur. Günde iki yemek kaşığı kadar pekmez tüketilebilir.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Ayrıca sinir sisteminin dengede tutar ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Pekmez, yeterli miktarda alındığı zaman insülin direncini düzenler, fakat pekmezin üretildiği esnada fazla sıcaklığa maruz kalmaması gereklidir. Düşük sıcaklıktaki pekmez her zaman daha faydalıdır.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Dut pekmezi örneklerinde ortalama olarak kuru madde; %76.0, su; %36.9, toplam şeker; %70.89, invert şeker; %61.48, sakaroz; %20.29, titrasyon asitliği; %0.7, pH; 6.03, askorbik asit; 26 mg/100 g, protein; % 1.28, toplam kül; %2.05 olarak tespit edilmiştir.
➡BESİN DEĞERİ AÇISINDAN;
Beyaz şekerin bileşimini yalnızca sükroz adı verilen basit şeker içerir. Balın da bileşimini çoğunlukla yine basit şekerlerden olan glikoz ve fruktoz oluşturur.
Her şeyin doğal olanını tüketmek gerekir. Meyveler, fruktoz yani meyve şekerinden zengin besinlerdir. Meyvelerin içeriğinin basit şeker olduğunu unutmamak gerekir ve aşırı tüketiminden kaçınmak şarttır.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri