Hukuki bir durumun tespiti amacıyla polisi kamera kaydına almanız halinde bunun suç teşkil etmeyeceği kanaatindeyim. Ancak çektiğiniz görüntülerin içeriğine göre özel hayatın gizliliğini ihlalden veya direnme durumunuza göre mukavemetten ceza alabilirsiniz.
Türk Ceza Kanunu 278'nci madde 1'nci fıkrasında diyor ki 'İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyenler 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılır. ' Dolayısıyla suçu görüp de bununla ilgili elinde kamera kaydı, fotoğraf varsa bunu kamu makamlarına, adli birimlere bildirmemek suç.
emniyet genel müdürlüğü'nün genelgesi ile, polis uygulaması sırasında vatandaş tarafından alınan ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesi ile uygulama esnasında görüntü ve ses kaydı alınması yasaklanmıştır...
Görevli polis memurlarının videolarını çekmek veya fotoğraflarını çekmek ve sosyal medyada paylaşmak genelge ile yasaklandı. Polisi kameraya almak artık suç.
Zaten polis ya da jandarma da kamusal görev yaparlar ve görev yapmaları alenidir. Kaldı ki kolluk zaten suça karışamaz, suça karıştığı her eylem için herhangi bir vatandaşın ona müdahale etme, çekim yapma hakkı vardır.
İlgili 21 soru bulundu
Polise Kimlik Sorma Hakkımız Var Mı? POLİS VAZİFE VE SALȂHİYET KANUNU 4/A maddesi bu konuyu düzenlemiştir. “Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
Polisin şiddet kullanması yetkisi yoktur.
Uygulamaya göre, her vatandaş trafik ihlali yapan araçların fotoğrafını veya videosunu çekerek o sürücüye ceza yazdırılmasına yardımcı olabilecek.
Kanuna göre, yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa, şüpheli veya sanığın üst araması yapılabilir (CMK m.116). Üst araması, adli bir işleme esas olmak üzere yapıldığında kolluk tarafından bir üst arama tutanağı düzenlenmektedir.
Kolluk görevlisi elinizdeki telefona suçta kullanıldığı veya suça ilişkin delil elde edildiği gerekçesi ile el koyabilir, bunu karıştırabilir ve bu durumda Whatsapp'a da ulaşabiliyorsa, mesajlarınızı ve rehberiniz ile resimlerinizi inceleyebilir.
TCK'nın 134. maddesine göre;
“Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Yargıtay, kendisine karşı gerçekleşen eylem nedeniyle başka türlü delil elde etme imkanı bulunmayan kişinin, kamera kaydı almasını hukuka uygun kabul etmiştir. Görüleceği üzere ani gelişen, başka türlü delil elde imkanı olmadığında haksız eylemi kameraya kaydetmek mümkündür.
"Kişinin, rızası dışında fotoğraf yahut videosunun çekilmesi, TCK 134'te düzenlenmiş olan 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçunu oluşturur. Kamusal alanda, yani sokakta yapılan bir çekim, eğer haber amaçlı değilse ve üstün kamu yararı içermiyorsa, bu durumda gene kişinin izni gerekmektedir.
İşyerinde meydana gelen adli olay sonrasında kolluk birimi, C. Savcısının talimatı ile adli tahkikata başlayarak delil kapsamında işyerinizin güvenlik kamera kayıtlarını muhafaza altına alma yetkisi ve görevi vardır. Bunu yazılı olarak talep edebileceği gibi acele hallerde sözlü olarak da talep edebilir.
Konuyla ilgili ise Duman, şu bilgileri verdi: “Kişinin izinsiz olarak özel hayatının gizliliğini ihlal edecek nitelikte fotoğraf/video çekimine maruz kalması halinde 6 ay içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığına yahut kolluk kuvvetlerine şikayetini bildirmesi gerekmektedir.
Polisin kimlik sorma yetkisi olduğunu ancak "tipini beğenmedim" diyerek üst arayamayacağını söyleyen Cinmen, polisin üst araması için ya savcılık kararı ya da "makul şüphe" olması gerektiğini söyledi.
PVSK m.4/A'nın üçüncü fıkrası ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin m.27 dördüncü fıkrasının ilk cümlesi uyarınca polisin; Kanunda sayılan sebeplerden birisinin varlığını, durdurduğu kişiye veya araçta bulunanlara bildirmeden kimlik sorabilmesi mümkün değildir.
Polisin arama yetkisi
Kişinin aracının gözle görülen yerlerinde arama yapılabilir. Araçların görünmeyen yerlerinin ve torpido kısımlarının açılması istenemez ve arama yapılamaz.
Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur. Kollukça usulüne göre kimliği sorulan kişi de bir kimlik belgesi göstermek suretiyle kimliğinin belirlenmesini sağlamak zorundadır.
İmza atmadığın ceza pekala adresine de tebliğ edilebilir. Yaptırım, uygulama bakımından hiçbir farkı yoktur.
EDS kameralarının algılama mesafesi
EDS sisteminde kural ihlali yapan araçlar sensörler ile tespit edilmekte ve ceza uygulanmaktadır. 7x24 kesintisiz olarak DSLR (Dijital tek mercekli refleks) kamera teknolojisi ve Machine Vision teknolojisi ile video kaydı alınmakta ve görüntüler depolanmaktadır.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Mahkemeden emsal karar: Polis, vatandaşa 'Bağırma lan' diyemez.
“Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Rütbeye kıyaslancak olan tek şey. Uzman çavuş Düz polisle eşittir. Yani Asker her zaman polisten üstündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri