Şef, genellikle belirli bir mutfağa odaklanan, yemek hazırlamanın tüm yönlerinde uzman, eğitimli, profesyonel bir aşçı ve esnaftır.
Mutfak şefi, gıda malzemesinin temininden, sofra sunumuna kadar tüm mutfak süreçlerini yönetir. Restoran, bar, yolcu gemisi ve hastane gibi pek çok kurumda çalışabilir.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde chef kelimesi bulunmamaktadır. Çünkü bu Fransızca bir kelimedir. Türkçeye çevrilmiş hali şef demektir. Bir kurumda ve iş yerinin bir bölümünde yetki ve sorumluluğun üzerinde olduğu kişilere şef denmektedir.
Şef, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Belli sayıdaki kişilerin üstü konumunda olan kişiler amir olarak ifade edilir. Farklı sektörler üzerinden insanlara emirler veren ve onları iş içinde yöneten bireylerdir. Amir kelimesi için merak edilenleri derledik. Üst konumunda olan ve belli sayıda çalışanı komuta altına tutan kişilere amir denir.
İlgili 42 soru bulundu
Emniyet Amirleri İlçe Emniyet Müdürlükleri ve Şube Müdürlüklerinde Bürolar Amiridirler. Şube Müdürü bulunmayan yerlerde Şube Müdürlüğüne vekaleten bakabilirler. Başkomiserler ise Karakollarda Karakol Amirliği, Şubelerde Büro Amirliği yaparlar. Komiserler Karakollarda Grup Amirliği, Şubelerde Kısım Amirliği yaparlar.
Türkiye'de Komiser, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde rütbesi Komiser Yardımcısı ile Başkomiser arasında olan Polistir. Komiserler Polis Akademisi'ne bağlı Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nden mezun olurlar. Karakollarda; Grup Amirliği.
Executive şef ya da diğer adıyla yönetici şef mutfaktaki her unsurdan ve her olaydan sorumlu liderdir. Executive şef nedir sorusuna ise şöyle yanıt verilebilir; mutfakta yapılan tüm yemeklerden ve mutfakta çalışan personelin tamamından sorumlu olan kişidir.
Amatör ruh hiçbir zaman kaybolmamalı ve hep taze kalmalıdır. İşin özü aktif, kendine güvenen, öğrenmekten ve tabii ki öğretmekten kaçınmayan, sektörün nabzını tutan ve mevcut bilgelere sahip olmayı başarabilmesinin yanı sıra yenilik katan yaratıcı kişilere şef denir...
Master Chef, Dünya Aşçılar Federasyonu'nun seçili aşçılara vermiş olduğu bir ünvandır. Bu ünvan, yurt dışından alınmaktadır.
Sıcak Şefi Ne Demek? Sıcak şefi nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; mutfağın sıcak bölümünde çalışan, mutfak hiyerarşisinde direkt su şefine bağlı olan, su şefinin veya aşçıbaşının olmadığı durumlarda mutfakta inisiyatif alabilen, tüm sıcak yemek ve sosların yapımında bilgi beceri sahibi olan kişidir.
Kendi işletmesinin şefi olmak isteyen,mutfağın uluslararası niteliklerini kazanıp inovatif ( geliştirici ve keşfedici ) olarak uygulamakla beraber işletmeyi marka olma yolunda profesyonel işletmeci olarak idare etme vasıflarını kişiye kazandırma amaçlı programdır.
Executive Chef (Birinci Şef)
Aboyeur denilen, siparişlerin şeflere anons edilmesi işini de çoğunlukla executive chef üstlenir.
Şef kadrosu yönetici kadroları arasında sayılan bir kadro olup, sorumluluğu olan, gerektiğinde hesap veren, denetim ve teftişlerde her türlü bilgi ve belgeyi temin eden ve ilgili makamlara sunan bir kadrodur.
Aşçı ve Şef Arasındaki Fark Nedir? Cambridge sözlüğüne göre aşçı 'yemek hazırlayan ve pişiren kişi', şef ise 'otel veya restoranda çalışan yetenekli ve eğitimli bir aşçı'dır.
Diğer anlamları arasında yönetici şef, şef müdür, baş şef ve usta şef olarak bilinir.
Şef servisinde çalışan memurları işle ilgili konularda yönlendirir, sınırlı da olsa emir de verebilir. sonuçta hiyerarşik sıralamada Müdürle memur arasında bulunmaktadır.
Başarılı bir şefin özellikleri alt kırılımları ile üç temel noktada toplanabilir. Şef, yaptığı işte istisnai, harika bir aşçı, dengeli bir yönetici, ilham verici bir lider ve tam bir iletişimci olmalıdır. Kişi bu becerilere ve niteliklere sahip olmaksızın şef konumunu (kazanılmış unvan) elinde tutamaz.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olanların, mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlar. Yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi alma, bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olma gibi kazançları vardır.
7) Şef kadrosuna atanabilmek için aşağıdaki şartlar aranır; - En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, - Başkanlıkta memur, ambar memuru, santral memuru, sekreter, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ve şoför unvanlarında en az üç yıl çalışmış olmak kaydıyla en az sekiz yıl hizmeti bulunmak, - ...
- Başpolis Memuru, Kıdemli Başpolis Memuru, Komiser Yardımcısı ve Komiser: Tim amirliği, ekip amirliği, karakol amir yardımcılığı. - Başkomiser ve Emniyet Amiri: Karakol amirliği ve büro amirliği. - Emniyet Müdürleri: İl ve ilçe emniyet müdürlüğü, yardımcılığı, daire başkanlığı, emniyet gene müdür yardımcılığı.
Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, polisin emir alacağı tek mercinin meşru, milli iradeyle gelmiş hükümet olduğunu belirterek “Hükümetin dışında, sivil idarenin, demokratik düzenin dışında hiçbir makamdan Polis Teşkilatı emir almaz” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri