Pekmez toprağı %50-90 oranında kireç içeren beyaz renkli bir toprak türüdür. Pekmez yapımında şırayı durultmak için kullanılır. Yöresel olarak ak toprak, marın veya Kilis yöresinde havara adlarıyla da bilinse de Amasra bölgesinde pekmez yapiminda herhangi bir toprak türü kullanilmamaktadir.
Pekmez üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu (harnup) veya dut gibi tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şekere dönüşebilecek tarım ürünlerinin ezilerek kaynatılması ile üretilen, yoğun ve tatlı bir şuruptur.
1 yemek kaşığı üzüm pekmezinde yaklaşık olarak 29 kalori, 7.11 mg karbonhidrat, sıfır yağ, 0.05 mg demir, 0.13 gram protein, 0.03 gram lif, 2.28 mg A vitamini, 1.2 mg C vitamini, 1.08 mg sodyum, 3.84 mg kalsiyum ve 99.84 mg potasyum bulunur.
Pekmez toprağı yerine ne kullanılır diyecek olursanız aklınızda daha doğal ve pratik malzemeler gelebilir. Örnek verecek olursak; karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Pek çok yöre halkı, pekmez tozunun ekleneceği aşamada karbonat ya da kabartma tozu ekliyor.
tek başına üzüm suyunun kaynatılması sonuç vermez, bu toprak olmazsa koyulaşmış ve kolayca ekşiyen bir sıvı elde edilir yalnızca. asbestli topraktır.
İlgili 33 soru bulundu
Şıradaki ekşiliği gidermek için durultma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem genelde içeriğinde %50-90 oranında kalsiyum karbonat (CaCO3) bulunan pekmez toprağı kullanılarak yapılmaktadır. Şıraya pekmez toprağının katılmasının nedeni şırayı durultmak, süzmeyi kolaylaştırmak ve şıranın ekşiliğini gidermektir.
Briks derecesi 20, şıra randımanı % 70 olan 5-6 kg üzümden yaklaşık 1 kg pekmez elde edilir.
Pekmez toprağı kullanmadan pekmeze kıvam ve tat kazandırabilmek için şu yöntemler kullanılabiliyor: Şıranın içine doğrudan saf kalsiyum karbonat eklenerek pH dengesi sağlanabiliyor. Ev yapımı pekmez tarifleri için en çok önerilenler arasında da yine karbonat ya da kabartma tozu yer alıyor.
Olgunlaşan üzümler toplanır ve güneşte kurutulur. Kuru üzüm sıkıştırılarak kalıp haline getirilir. Daha sonra bu kalıplar ince ince kesilerek, şırasının alınması için bidonlarda konulur. Elde edilen şıra büyük kazanlarda 2,5 saat süreyle oldukça yüksek derece ısılarda kaynatılır.
Süre düdüklüden düdüklüye değişir. Sonra çıkarıp suyunu süzelim ve demir elekten geçirelim posasını iyice sıkalım tekrar tencereye koyalım suyu ve bir taşım kaynatalım bu arada karbonatını da yavaşça ekleyelim . Çok köpürecek bilginiz olsun bu esnada altını kısıp yavaşça karıştırabilirsiniz.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre, kan dolaşımını düzenleyen pekmez, cinsel gücü ve isteği arttırıyor. Sperm sayısını ve kalitesini yükselterek çocuk sahibi olamayan beylerin kısırlık tedavisini kolaylaştırıyor.
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.
Pekmezde şeker, glikoz, tatlandırıcı kullanılmaz.
Püf noktası: Üzüm pekmezi içerisine şeker koyulmamalıdır. Üzüm pekmezinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için şekersiz bir şekilde pişirmek gerekmektedir.
Belen yöremize bağlı Kömürçukuru köyünde yetişen iri ve beyaz üzümlerle yapılan muhteşem bir tat. Birinci sınıf üzümlerin taş değirmenlerde ezildikten sonra üzüm suyunun odun ateşinde katkısız ve yöresel şekilde pişirilerek elde edilen sıvı pekmezin mayalandırılarak katılaştırılması ile üretilir.
'Karsambaç' adıyla ifade edilen kara karıştırılarak severek tüketilebilir. Çocukların dönemlerinde, katkı maddesi ve tatlandırıcı içeren ürünler yerine pekmez tüketmeleri de tavsiye edilir. Özellikle ipeksi yapısıyla katı pekmezleri, çocuklar da severek tüketebilir.
-Pekmez yaparken kefinin rahatça toparlanabilmesi için 1 yumurtanın beyazını henüz yeni ısıtmaya başladığınız meyve suyuna ekleyin. Yumurta bir anda köpüğü alıp götürür.
Pekmezin geleneksel bir tat olduğunu ve besin değerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Ünal, şıra içindeki şekerin yüksek ateşten dolayı yanması halinde kanserojen madde oluşumuna neden olabileceğini söyledi.
Meyvelerin kaynatılmasıyla elde edilen şıranın pH'ı 3-4 arasındadır ve asidik olduğundan ekşidir. Aynı zamanda içindeki meyve parçaçıklarından dolayı bulanık bir görüntüsü vardır. Ph'ı ve bulanıklığın düzenlenmesi pekmez toprağı ile sağlanır.
Pekmezin içinde tartarik asit vardır. Bu asitler zamanla çökelir. İnsanlar bu tortulaşmaları bozulma zanneder. Tartarik asit insan sağlığına yararlı doğal bir maddedir.
Özellikle kalori açısından yüksek olan keçiboynuzu pekmezi ve dut pekmezi kahvaltıda düzenli yenildiğinde kolayca kilo almayı sağlar.
Meyvelerin kaynatılmasıyla elde edilen şıra- nın pH'ı 3-4 arasındadır. Bu durumda üzüm şırası, asidik özellik taşır. Bununla beraber şıra içerisindeki meyve parçacıkları, şıranın kalitesini düşürmekte ve bulanık bir görüntü oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri