Temmuz ve Ekim aylarında hasat edilmektedir. Uzak pazarlara göre hasat zamanı bulunmaktadır. Bu şekilde, domatesin rengi yeşil ve pembe iken hasat edilmesi gerekmektedir.
İlk zamanlarda sadece bahar döneminde üretimi yapılırken son yıllarda sonbahar, hatta yazlık yayla sezonunda dahi üretilmeye başlayan pembe domates, artık gerek yurt içi tüketim gerekse ihracatta aranılan bir ürün.
Pembe domates açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Dal yapısı çok geniş olup meyveleri tamamıyla örter. İnce kabukluları daha etkilidir. Meyvesi çok etli ve sulu olup çekirdek oranı fazladır.
Domates Ne Zaman Meyve Verir? Açık tarlada yetiştirilen domates, tohum ekiminden sonra 80-100 gün içinde, fide dikiminden sonra ise 60-80 gün arasında hasatlık hale geliyor. Serada yetiştirilen domatesler, 60-70 gün sonra hasat edilmeye başlanıyor.
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
İlgili 44 soru bulundu
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Domates yetiştiriciliğinde bitkiler üzerinde ilk meyveler görülünceye kadar sulamadan kaçınmalıdır. Bu devreye kadar çapa yapılır.
Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir. Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar.
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Domatesin büyüme çemberi genç fide, vejetatif büyüme, çiçeklenme, meyve gelişimi ve hasat gibi farklı gelişme safhalarını kapsar (Şekil 5).
Kalp sağlığı prostat başta olmak üzere birçok kanser türünden koruyan domatesin pempe renkli olanının daha faydalıymış gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu belirten uzmanlar, kırmızıyla pembe arasında besin değeri ve fayda açısından hiçbir fark olmadığını söyledi.
Yalova'nın bazı köylerinde yetişen pembe domatesler, İstanbul'da satılıyor. İstanbul'un pahalı yerlerinde kilosunu 10 liradan sattıklarını söylediler. Daha çok üretilirse, daha ucuza tüketilebilir.
Tane domatesten renginin yanında genişçe ve büyük haliyle daha farklı gözüken pembe domates, kırmızı tane domateslere göre daha lezzetli olmasıyla ön plana çıkmaktadır.
Domates Hangi Mevsimde Ne Zaman Yetişir? Domates yaz sebzeleri arasında yer alır. Domates dört mevsim boyunca yetiştirilir ve tüketilir. Ancak domates iklim ve çeşitlerine bağlı olarak Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir, yani tarladan toplanır.
Pembe Atalık Ege Köy domatesi tohumu, her biri ortalama 300 gramlık, iri, basık yuvarlak tip meyveler veren, pembe biftek domates çeşitidir. Orta erkenci oturak tip domatestir, meyveler sıkı yapıda ve çok lezzetlidir.
Pembe domates, köy domatesi gibi daha sulu ve aromatik domatesler de sos yapımında sıkça tercih ediliyor. Birkaç farklı çeşit domatesi birlikte karıştırarak da kullanabilirsiniz. Burada önemli kıstas domateslerin sulu olması, taze ve çürüksüz olmaları. Çürük olan domateslerin kullanımı sosun yapısını bozabilir.
Çiçeklenme için en az günlük 6 saat ışıklanmaya ihtiyaç duyan domates az ışığa karşı duyarlıdır.
Domatesten sonra baklagiller, havuç, salata, pancar ve hububat ekimi yapılır. Domates üst üste ekilmemelidir. * Toprak hazırlığı: Toprak derin sürülmelidir.
Genel olarak ise domates ağacının ömrü 5 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.
Şaşırtma zamanı ilk yaprakların tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel duruma geldikleri zaman en uygun zamandır. Bu dönem çimlenmeden 10-14 gün sonradır.
Domates Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ekilen domates tohumları yaklaşık 15 ile 20 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır. Domates tohumunun çıkması da bu süreleri bulmaktadır.
Dekara 40 kg, taban gübresi 20 potasyum sülfat gübresi kullanılması gerekmektedir. Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır.
Domates: Karık yöntemi ile sulanır. Fidelerin dikiminden hemen sonra can suyu verilir. Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır.
Suni kızarma için 100-150 ppm etilen 20-25 °C'de 24-48 saat uygulaması yapılmaktadır. Kızarmış olgun domatesler düşük sıcaklıklara daha dayanıklıdır. Olgun kırmızı domatesler birkaç gün 7-10 °C'de depolanabilirler.
10-8-10, gübrenin %10 azot, %8 fosfor, %10 potasyum içerdiği ve geri kalanı dolgu malzemesi olduğu anlamına gelir. 10-8-10 dizi numaralı gübreler domates tohumunda çokça kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri