Bebeklerin emzirilmesi ve yemek yedirilmesi sırasında beslenme şekli çok önemli. Bebekleri yatırarak besleme kesinlikle uygun değil çünkü yatırılarak beslenen bebeklerde ağız içerisinde besin artıkları kalıyor. Bebekler yemekten sonra uyutuluyor ve besinler uzun süreli ağızda kalıyor.
Yatarak beslenmenin her yaş grubundaki çocuk için hayati bir risk oluşturduğuna dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Erdem Özcan, “Yatarak beslenme başlı başına bir risk. Küçük bebeklerde katı gıdaya geçildiği 6'ncı aydan itibaren mutlaka mama sandalyesi kullanılmalı” dedi.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Anne sütüne yakın içeriği ile bebeğin gelişimine katkı sağladığı bilinen bu mamayı kullanan anneler memnun kaldıklarını söylüyor. Bebeklerinin boy ve kilo gelişimlerinin iyi olduğunu ve hastalanmadıklarını söylüyorlar. Aynı zamanda tadı da anne sütüne yakın olduğundan bebekleri severek içtikleri için oldukça memnunlar.
Araştırma katı mama da yiyen bebeklerin daha uzun uyuduğunu, geceleri daha az uyandığını ve ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenenlere kıyasla çok daha azının ciddi uyku sorunları yaşadıklarını ortaya koydu.
Mideleri küçük olduğu için sık ve az beslenen yenidoğanlar, karınları acıkınca uyanır. Beslendikten sonra da yeniden uykuya dalabilirler.
Özellikle yenidoğan döneminde bebeğinizin 3-5 saatlik uzun blok uykuları gündüz yapması, gece - gündüz ayrımını yapmasını da zorlaştıracaktır. Yenidoğan döneminde veya daha sonraki aylarda, doktorunuzun önerdiği şekilde bebeğinizi gece beslemek için uyandırmanız gerekebilir.
Kısaca dream feeding nedir açıklayalım. Rüya maması denen bu öğün, uyumadan önce bebeğini biraz emzirmen ya da yarım biberon devam sütü vermen şeklinde olabilir. Bu sayede bebeğin gece daha uzun süre tok kalır ve acıkarak uyanma sayısı azalır. Bu rutin bebeğinin uyku düzeninin oturmasına da yardımcı olur.
6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir. Akşam yemeği uykuya çok da yakın olmamalıdır. Aksi takdirde gereksiz bir enerji verir, hazımsızlık, gaz problemleri ve uyuma güçlüğü yaratır.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
Bebeğinizin mamasını hazırlayıp biberona koyduğunuzda beslenme işlemi bittikten sonra mama kaldıysa ilk 1 saat içinde içirilebilir. 1 saat sonrası bakteri oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Ayrıca mamayı soğuk yemek bebeklerde gaz problemini tetikleyecektir.
Mama mutlaka ılık olmalıdır, soğuk mama gaza sebep olabilir.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Parmaklarını hatta yumruğunu ağzına götürmesi. * Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi. * Gün içinde uyumaması ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın uyuyamaması.
Yanlış 3: Bebeği Sallayarak veya Emzirerek Uyutmak İyidir.
Çocuğun başını ritmik bir şekilde sağa sola sallayarak onun başının dönmesine neden oluruz ve bu nedenle bebeğimiz istemsiz bir şekilde gözlerini kapatır ve hafif uyku moduna geçer. Bebeğimizin baş dönmesi geçtiğinde yüksek ihtimalle uykusundan uyanacaktır.
Yenidoğan bebekler çok sık emmek ister ve emerken de aynı zamanda da kısa süreli uyurlar. Tabi bazı bebekler maalesef sürekli uykulu olabilir. Emmek için uyanmaz veya emerken çok kolay uykuya geçer ve yeterli beslenemez.
Bebeğe sadece anne sütü vermek gerektiği bilinir ama aksine bebeğinizi hem emzirebilir, hem de ona mama verebilirsiniz. Vücut süt üretimini, günlük talebe göre ayarlar. Az talep varsa, az süt üretilir.
Anne sütü emen bebek 3-4 saatte bir tekrar emmeye gerek duyarken ve geceleri de bu alışkanlıktan ödün vermezken mama yiyen bebekler çok daha uzun saatler tok kalabildikleri için uykuları da daha uzun oluyor…
Günümüzde bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca yalnız anne sütü ile beslenmesi ve bu süre içinde su dahil hiç bir ek besin verilmemesi önerilmektedir. Ek gıdalara sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde 6. Aydan sonra anne sütü ile birlikte mama ile beslenen bebeklerde 4. Aydan itibaren başlanabilir.
Fransız Danone firmasının bebek maması markası Aptamil'in prematüre bebek sahibi aileler için ürettiği “Aptamil PDF” mamasının zararlı içeriği sebebiyle Sağlık Bakanlığı tarafından toplatıldığı ortaya çıktı.
Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Aptamil'in içeriğinde fos-gos prebiyotikleri, postbiyotikler, nükleotid, taurin, DHA (balık yağı), 8 vitamin ve 8 mineral bulunur. Ayrıca ilave şeker içermez. Bu özellikleriyle anne sütüne en yakın bebek mamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri