Pensin içinde küçük bir sargı vardır. İletken çevresinde manyetik alana yol açarken, manyetik alan sargı üzerinde gerilim indükler ve bu gerilim sonucu sargının içinden geçen akım da ölçü aletine uygulanır. Böylelikle alet hiç devreye değmeden akım ölçülmüş olur.
Bir ampermetre ile akım ölçmek için seri bağlanır. Pensampermetre ise devreye müdahale etmeden manyetik alan etkisi ile prob kullanmadan ölçüm yapar. Pensampermetrelere iki ayrı giriş kablosu ile harici bağlantı yapılabilir. Böylece istenildiği zaman güvenli bir şekilde gerilim de ölçülebilir.
Pensampermetre, temel dijital multimetre ile akım sensörünü bir araya getiren bir elektrikli test aracıdır. Pensler akımı ölçer.
Genellikle düşük frekanslı alternatif akımların ölçülmesinde kullanılır. Esas olarak yumuşak demirden yapılmış silindir şeklindeki sabit bir bobinden meydana gelir. Yumuşak demir, bir göstergeye bağlı olup bobinden akım geçmeye başlayınca, hareket ederek göstergeyi akım şiddetini gösteren bölmeye getirir.
Elektrik devresinde alıcıya seri şekilde bağlanan ampermetre, akımın şiddetini ölçer. Ölçüm esnasında alıcının akımı ampermetrenin içerisinden geçmelidir. Bu sayede kusursuz bir ölçüm gerçekleştirilmesi mümkün olur.
İlgili 20 soru bulundu
Doğru akım “Ampermetre” ile ölçülür. Elektrik akımı bir iletkenden bir saniyede geçen elektrik yükü miktarını gösterir. Simgesi I,i birimi amper A'dır. Akımı ölçmek için ampermetrenin akım ölçülecek iletkene seri olarak bağlanması, yani akım yolunun kesilerek araya sokulması gerekir.
Ampermetre devreye her zaman seri bağlanmalıdır. Klasik ampermetreler de ölçülmek istenen elemanın eksi bir ucu, ampermetrenin eksi ucuna bağlanır. Artı ucu da aynı şekilde gerilimin artı ucuna bağlanmaktadır. Ölçülmek istenen elemanın artı yüklü ucu da gerilimin artı yüklü ucuna bağlanarak devre tamamlanmış olur.
Elektrik akım şiddetini ölçmede kullanılan ölçü aletlerine ampermetre denir. Ampermetrelerin elektrik devrelerindeki sembolü, daire içinde “A” ile ifade edilir. Ampermetreler devreye seri bağlanır, çünkü alıcı veya alıcılardan geçecek akımın ölçülebilmesi için akımın tamamının ampermetreden geçmesi gerekmektedir.
Alternatif elektrik akımı ölçümlerinde, ampermetreye bağlanan giriş ve çıkışlar farklı olmazken; doğru akıma sahip elektrik ölçümlerinde + ve - uçlar doğru şekilde bağlanmalıdır. Aksi durumlarda, eğer analog ampermetre kullanılıyorsa ibre tersine sapar.
Akım Şiddetinin ve Potansiyel Farkının Ölçülmesi
Ampermetre devreye seri bağlanır.
Hall Etkili pensampermetreler, kilohertz (1.000 Hz) aralığına kadar ac ve dc akımını ölçebilir. Akım transformatörü türleri gibi Hall Etkili pensampermetreler de ölçülmekte olan iletkeni çevreleyen manyetik alanı yoğunlaştırmak için sert demir çeneler kullanır.
Pens Ampermetre Sıkça Sorulan Sorular
%13 indirimle Unit UT208B Dijital Pens Ampermetre 2.095 TL'ye, %22 indirimle WellHise MT87 400A Pens Ampermetre 221 TL'ye, %20 indirimle WellHise ST-201 400A Pens Ampermetre 430 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Alternatif akım ölçümüne başlamadan önce multimetrenin fonksiyon seçici anahtarı, alternatif akım ölçme konumuna alınır. Problar ölçü aleti üzerinde uygun ölçüm terminallerine takılır. Ölçü aleti, problar vasıtasıyla akım ölçülecek kola seri bağlanır. Devreye enerji verilir ve ölçü aleti ekranında ölçüm sonucu okunur.
Ampermetreler devreye daima seri bağlanırlar Çünkü ampermetrenin görevi bir elektrik devresinden kaç amper akım geçtiğini ölçmektir. Bunun için alıcıdan geçen akım aynı zamanda ampermetreden de geçmelidir. Bunu sağlamak amacı ile alıcı ve ampermetre artarda, seri olarak bağlanır.
Bir akım kelepçesi, temassız yöntemle akımı ölçer ve bu da bir ölçümü daha güvenli ve kolay yapılır hale getirir. Genellikle gerilim ve süreklilik gibi ek ölçüm fonksiyonlarına sahiptir. Pens ampermetrelerde üreticinin spesifikasyonlarında ölçüm yapabilirliğini sürdürebilmesi için yıllık bir kalibrasyon gereklidir.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
Ampermetre Devreye Paralel Bağlanırsa Ne Olur? Ampermetrenin devreye paralel bağlanması yanlış ve hatalı bir işlemdir. Ampermetrenin devreye paralel bağlanması sonucunda kısa devre meydana gelir.
Ampermetrenin formülü I= V/R'dir. I harfi akımı, V harfi gerilimi, R harfi ise direnci ifade eder.
Akım ölçmek için ampermetre devreye seri bağlanır. Ampermetrenin iç direnci çok küçük olduğundan genellikle ihmal edilir. (Ampermetrenin iç direncinin ideal değeri 0Ω'dur.)
Ölçü aletinin ampermetre olarak kullanılması
Ölçü aletinin devre içinden geçen akımı ölçmesi için, devre açılır ve ölçü aleti devreye seri olarak bağlanır. Ölçü aletinin devreyi yüklememesi, yani üzerinde düşen gerilim nedeniyle, devre parametrelerini değiştirmemesi gerekir.
Ampermetrenin İşleyiş Prensibi
Ampermetreler, elektrik devresine bağlandığında, içindeki bobin veya telin etrafındaki manyetik alanı kullanarak akımı ölçerler. Akım, bu manyetik alanı etkiler ve manyetik alanın şiddeti, akımın büyüklüğüne bağlı olarak değişir.
Voltmetrenin iç direnci çok yüksek bir değere sahip olduğu için voltmetre devreye paralel bağlandığında üzerinden geçen akım çok küçük bir değerdedir. Bu sayede ölçüm yapılmak istenen uçlar arasında akım değerini değiştirmeden potansiyel fark ölçümü gerçekleşmektedir.
Bu çeşitler, analog ampermetre ve dijital ampermetre olarak bilinir. Analog ve dijital ampermetre günümüzde oldukça fazla tercih edilen 2 ampermetredir. İki ampermetre çeşidi arasında dijital ampermetre çok daha fazla hassas ölçüm kabiliyetine sahiptir.
Ampermetre devreye seri bağlandığından, bunun iç direnci kadar seri bir direnç devreye ilave edilmiş olur. Bu değişiklik veya etki yükleme etkisi olarak isimlendirilir.
Seri ve paralel devreler elektrik mühendisliğinde devre elemanlarının bağlanış şekillerini ifade eder. Seri devrelerde devre elemanları aynı hat üzerinde her elemanın çıkışı bir sonrakinin girişine bağlanacak şekildedir. Bütün elemanlar üzerinde aynı akım akar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri