Pepino meyvesi, Güney Amerika And Dağları'nın eteklerinde yetişen sulu, lezzetli, hoş kokulu bir meyvedir. Domates , patlıcan ve kırmızı biber ile aynı aile olan itüzümü veya Solanaceae'ye aittir. Bu az bilinen meyve, doğal olarak Peru, Kolombiya ve Bolivya'nın And dağlarının alçak ormanlarına uyarlanmıştır.
Toprak isteği bakımından fazla seçici olmayan pepino fidanı ılıman iklimi sever,+2 derecenin altında yaşamaz.Patlıcan familyasından olan bu bitki, patlıcan fidesinin yetiştiği her yerde yetişir.
Son yıllarda Türkiye'de üretilmeye başlayan Pepino meyvesi Şeker hastalığı, Kemik erimesi ve Dalak Yetmezliği gibi birçok hastalığa olan faydası ile bilinmektedir. Anavatanı Güney Amerika olan Pepino meyvesi ülkemizde Malatya ve Erzincan'da üretilmektedir.
Pepino meyvesi ülkemizin Akdeniz kıyılarındaki seralarda, Erzincan'ın Üzümlü bölgesinde ve Malatya'nın Bakırköy kısımlarında ve Sakarya'nın Geyve ilçesine bağlı Doğantepe köyünde yetiştirilebiliyor. Ülkemizin birçok farklı yerinde pepino yetiştiriciliği için testler yapılıyor.
Saksıda dahi kolaylıkla yetiştirilebilen pepino ticari amaçla üretiliyorsa sera üretimi daha uygun olacaktır çünkü tropik bir meyve olan pepino fidanları soğuğa dayanıklı değillerdir. Sıcaklığın 0(sıfır)'ın altına düştüğü yerlerde yaşayamazlar.
İlgili 42 soru bulundu
44,90 TL Pepino (1 kg) Anamur Bahçesi Tropikal Meyveler.
-Pepino Fidanları Ne Zaman Meyve Verir? Dikildikten 1 yıl sonra meyve vermeye başlayacaktır.
Pepinonun tadı, kavunu andıran bir aromaya sahiptir.
İlk defa yiyen kişilerden kavuna çok benzer bir tat verdiği yorumu alınmıştır. Pepino, patlıcangillerden bir meyvedir ve çok yıllıktır. Fakat en iyi verimi almak için tek yıllık olarak yetiştirilmektedir.
Faydalarıyla ünlenmiş bu meyvenin bilinen bazı faydaları ise şunlardır: Dalak yetmezliğine iyi gelir. Pepino meyvesi kan damarlarının kuvvetli olmasına sebep oluyor. Pepino, uyku düzenini dengede tutuyor.
Meyvesinin içinde tohum olmadığı için bütünü ile yenilebilir. Tek yıllık üretimi vardır. Pepino Türkiye'de Akdeniz sahillerinde ve Erzincan'ın Üzümlü ve Malatya'nın Bayırköy'ünde yetiştirilmektedir. Pepino meyvesi kanser hücrelerinin yok olmasından, böbrekte kum oluşumunu önlemesine kadar birçok faydası vardır.
Birinci dönemde (Ekim ayı) en uzun kökler ortalama 10.4 cm ile 9 cm uzunluğunda ve 30 gün sonra söküm yapılan çeliklerde belirlenirken, bunu 10.2 cm ile 6 cm 30 gün sökümü izlemiştir.
Pepinonun suptropik iklim meyvesi olduğunu belirten Kirenci, 'Karadeniz Bölgesi'nin tüm kıyı şeridinde yetiştirilebilmekte ve dekara 5 ile 10 ton arasında ürün alınabilmektedir.
Pepino doğal ortamında çok yıllık bir tür olduğu halde ekonomik anlamda kar amaçlı üretildiği için tek yıllık olarak yetiştirilmektedir. Oldukça hoş ve doğal bir kokusu olan pepino güney amerika ülkelerinde süs bitkisi olarak da kullanılabilir.
Pepino Fidelerini diktikten iki ay sonra meyve hasatına başlanmaktadır.
1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama ...
Meyveleri belirli olgunluk düzeyine erişinceye kadar devamlı sulanmalıdır. Olgunlaşma sürecinde suyu pek sevmez, devamlı bol güneş ve temiz hava ister. Pepino ne zaman yenir; ticari amaçlı yetiştiriciliği yapılan pepinonun, sera üretimi sayesinde her mevsim tüketilmesi mümkündür.
Salatalık soyar gibi de dış kabuğunu soyabilirsiniz. Sonrasında dilimlenir ve afiyetle yenebilir. Bu meyve kavuna benzediği kadar muz ve ananasa da benzemektedir.
İçerisindeki C vitamini, A vitamini ve beta karoten sayesinde antioksidan kaynağıdır. Yine 2014 yılında yayımlanan bir çalışmada, pepino meyvesi hakkında antikanser,antiinflamatuar etkisi olduğu ve kanser tedavisi üzerinde faydalı olabileceği belirtilmiştir.
C vitamini bakımından zengin olan pepino, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de büyük bir katkısı bulunur. Kan şekerini dengeler ve öğün aralarında kan şekerinin aniden düşmesin ve yükselesine engel olur. Bu özelliği sayesinde şeker hastalarının öğünlerden tüketilmesi tavsiye edilir.
Evde ve saksı içerisinde pepino yetiştirmek istiyorsanız asgari 10 litrelik saksı kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca pepino fidanlarınızın ağaç tacının yani dal oluşumun ilk başladığı yerin saksı hizasından sonra en 15 cm olması gerekir. Taç oluşumu ne kadar aşağıdan verilebilirse o derece iyi olacaktır.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Hal Kompleksi'nde yetiştirilen pepino, her derde deva oluyor. Halk arasında 'armut kavunu' ya da 'dal kavunu' olarak bilinen pepino, kalp, şeker ve tansiyon hastalıklarına iyi geliyor.
1 dönümden ne kadar pepino çıkar? Bunun getirisi ise tam anlamıyla budama yapılır, sulama zamanında ve yeterli derecede olur ise normal şartlarda en asgarisi her bir fide 5 kg meyve verir. Bu da dönümünde en az 11 ton gibi bir rakam olur. Bitki aşırı ilaç ve gübre istememektedir.
Pepino Özellikleri
Patlıcangiller familyasından olan bu ürünün üretimi doğal ekolojisinde çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.
Tropikal iklim bölgesine ait bir bitki olan pepino fidanları gece-gündüz sıcaklık farkının az olduğu, yeterli güneş ışını alabildiği ve sulama probleminin olmadığı sağlıkla yetişebildiği yerlerde yaprak dökmeyen, herdem yeşil bir ağaçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri