Meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Genellikle 150-600 gram arasındadır. AÇIK ARAZİDE PEPİNO YETİŞTİRİCİLİĞİ; Pepinoyu ister açık arazide serada isterse saksıda yetiştirebilirsiniz.
Pepino fidanlarının gelişimi hızlıdır, tabi ki de bu hızlı gelişim fidanın bulunduğu hava şartları, dikiminin yapıldığı toprak yapısı ve sulama imkanlarına göre değişir. Pepino fidanları normal sert çekirdekli meyve fidanları gibi olmaz. Fidanın maksimum yüksekliği 60-70 cm civarındadır.
Pepino, meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar artabilen bir bitkidir.
Bol suyu ve temiz havayı çok seven pepino fidanlarına gerekli şartlar sağlanıp, sıcaklığın 12°C ve 25°C olduğu ortamlarda dikimden 4-4,5 ay sonra meyve verir.
İklim şartlarına ve meyve çeşidine göre değişmekle beraber, sera yetiştiriciliğinde, doğru budama, seyreltme işlemleri yapıldığında dikimden ortalama 4-4.5 ay sonra meyve hasadı yapılıyor. Örneğin eylül ayında dikilen pepino bitkileri ocak, ekim ayında dikilenler ise şubat ayında hasat edilebiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Bol güneş ve temiz havayı sever.
Solanaceae (Patlıcangiller) familyasına dahil olan pepino, Yeni Zelanda, Şili, Kolombiya gibi ülkelerde oldukça fazla üretilmekle birlikte ülkemizde de yeni yeni üretimine başlanılmış bulunmaktadır. Çok yıllık bir tür oluşuna karşın tek yıllık olarak yetiştirilmektedir.
44,90 TL Pepino (1 kg) Anamur Bahçesi Tropikal Meyveler.
Toprak isteği bakımından fazla seçici olmayan pepino fidanı ılıman iklimi sever,+2 derecenin altında yaşamaz.Patlıcan familyasından olan bu bitki, patlıcan fidesinin yetiştiği her yerde yetişir. Tadı kavuna benzer. Çalı formunda büyüyen pepino bitkisini tohumdan üretimi uygun değildir.
1 dönümden ne kadar pepino çıkar? Bunun getirisi ise tam anlamıyla budama yapılır, sulama zamanında ve yeterli derecede olur ise normal şartlarda en asgarisi her bir fide 5 kg meyve verir. Bu da dönümünde en az 11 ton gibi bir rakam olur. Bitki aşırı ilaç ve gübre istememektedir.
Ağustos ayında çiçek vermeye başlayan pepino, Ekim ve Kasım aylarında hasat edilebiliyor.
Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılır. Bir hafta sonra köklenen çelikler saksılara dikilir.
Pepino ne zaman yenir; ticari amaçlı yetiştiriciliği yapılan pepinonun, sera üretimi sayesinde her mevsim tüketilmesi mümkündür. Ancak asıl doğal hasat dönemi ağustos ayında başlar ve kasım ayına kadar devam eder. Meyveler, ağustos ayında yenmeye uygun bir tada kavuşur ama halen orta olgunluktadır.
Son yıllarda Türkiye'de üretilmeye başlayan Pepino meyvesi Şeker hastalığı, Kemik erimesi ve Dalak Yetmezliği gibi birçok hastalığa olan faydası ile bilinmektedir. Anavatanı Güney Amerika olan Pepino meyvesi ülkemizde Malatya ve Erzincan'da üretilmektedir.
Tropikal iklim bölgesine ait bir bitki olan pepino fidanları gece-gündüz sıcaklık farkının az olduğu, yeterli güneş ışını alabildiği ve sulama probleminin olmadığı sağlıkla yetişebildiği yerlerde yaprak dökmeyen, herdem yeşil bir ağaçtır.
Evde ve saksı içerisinde pepino yetiştirmek istiyorsanız asgari 10 litrelik saksı kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca pepino fidanlarınızın ağaç tacının yani dal oluşumun ilk başladığı yerin saksı hizasından sonra en 15 cm olması gerekir. Taç oluşumu ne kadar aşağıdan verilebilirse o derece iyi olacaktır.
Birinci dönemde (Ekim ayı) en uzun kökler ortalama 10.4 cm ile 9 cm uzunluğunda ve 30 gün sonra söküm yapılan çeliklerde belirlenirken, bunu 10.2 cm ile 6 cm 30 gün sökümü izlemiştir.
Pepino meyvesi, Güney Amerika And Dağları'nın eteklerinde yetişen sulu, lezzetli, hoş kokulu bir meyvedir. Domates , patlıcan ve kırmızı biber ile aynı aile olan itüzümü veya Solanaceae'ye aittir. Bu az bilinen meyve, doğal olarak Peru, Kolombiya ve Bolivya'nın And dağlarının alçak ormanlarına uyarlanmıştır.
Pepinonun tadı, kavunu andıran bir aromaya sahiptir.
İlk defa yiyen kişilerden kavuna çok benzer bir tat verdiği yorumu alınmıştır. Pepino, patlıcangillerden bir meyvedir ve çok yıllıktır. Fakat en iyi verimi almak için tek yıllık olarak yetiştirilmektedir.
Anavatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen Pepino; kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir.
1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama ...
Pepino ağacı çiçek dökmesine sebep olarak mantarı hastalık, iklim ve toprak yapısından kaynaklıdır. Eğer toprak durumu kötü ise gübre ile toprağı verimli hale getirmediğimiz takdirde çiçeklenme döneminde çiçekler meyve tutmadan dökülür.
Fakat ülkemizdeki yetiştiriciliği ılıman iklim bölgelerinde ve çoğunlukla sera içerisinde yapılmaktadır. Pepino fidanları açık alanda 700 – 800 metre rakımda bulunan alanlarda yetiştirilebilen bir bitkidir. Gelişimi sırasında görülen düşük sıcaklıklar olumsuz etkilere sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri