Eğer kereste nahoş bir şekilde kokuyorsa bu durumda kerestenin çürük olduğundan şüphe edilebilir. Kireçli ve donuk bir görünüme sahip olan keresteler kalitesizdir ve kalas olarak kullanılabilir. Kerestelerin üzerinde yıllık halkaları vardır ve bu halkalar ne kadar düzenli olursa kereste de o kadar iyi demek olur.
İşte en iyi kereste için tercih edilen bazı ağaç türleri: Meşe: Meşe kereste, dayanıklılığı ve sert yapısı nedeniyle yaygın olarak tercih edilir. Mobilya, zemin kaplamaları ve yapı malzemeleri için idealdir. Kayın: Kayın kereste, düzgün yüzeyi ve çekici rengi nedeniyle popülerdir.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Suntanın Ya Da Ahşabın Kalınlığı
Normal bir marangoz suntası olarak düşünmemek gerekir. Suntanın kalitesi kalınlığından ve dokunulduğu zaman ele sağlam gelmesinden anlaşılır. Alınan dolap, konsol veya masa her ne ise kalın olması gerekir. Gerekirse metre ile milimetrik ölçüm yapabilirsiniz.
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
İlgili 32 soru bulundu
Hücre çeperindeki selülozun yoğunluğu nedeniyle sert ve ağır olduğu için gürgen ağacı mobilya üretiminde vazgeçilmezdir. Gürgen rengi, genellikle beyazımsı sarı veya krem renktedir. Ancak, gürgen ağacının rengi bazen açık sarıdan hafif pembe veya gri tonlarına kadar değişebilir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Ahşabı korumak için; yağlı boya, pinotex, vernik ve özel koruyucularla yapılan boyama yöntemleri uygulanmaktadır. Yağlı Boya: Günümüzde ahşabın korunması için en çok uygulanan işlem, ahşabın yağlı boya ile boyanmasıdır.
Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır.
Kendine has bir tadı ve tatlı bir aroması olan dardağan meyvesi, birazcık harnup ağacının meyvesinin tadını da çağrıştırır. Meyvesi yıl boyunca dalında kalsa bozulmuyor, kurtlanmıyor. Sayıları artık giderek azalan, yok olan Dardağan Ağacı maalesef betonlaşmanın ve ekonomik değeri olmamanın bedelini ağır ödüyor.
Öreğin huş ağacı, ıhlamur, karaağaç, meşe, ceviz, akçaağaç ve dişbudak sert kerestelere de örnek olarak gösterebilir. Tropikal bölgelerde yetiştirilen ağaçlardan da sert keresteler elde edilir. Bu ağaçların genellikle kullanıldığı alanlar ise, iç dekorasyonlar ve müzik aletlerdir.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
MDF (Orta Yoğunlukta Levha), ahşap parçacıklarından üretilen bir üründür ancak ahşaptan daha güçlü değildir. Strese maruz kaldığında bölünebilir veya çatlayabilir. Suyu ahşaptan daha hızlı emebilir. Bu yüzden şişmeye ve hasara neden olabilir.
Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
Teak,İroko,Merbau,ipe,cumaru,garapa,massaranduba,bankirai gibi egzotik dayanıklı ağaç türleri dış mekanda deck parke çeşitleri içerisinde en çok kullanılan sert ağaçlardır.Orpa Orman Ürünleri olarak bizler Tik,İroko ve ipe ağaçlarını öncelikli tercih ediyoruz.
Keresteler, iki ana gruba ayrılır; yumuşak ağaç kerestesi ve sert ağaç kerestesi. Yumuşak ağaç keresteleri inşaat ve ambalaj sektörlerinde kullanılır, isminden anlaşılacağı gibi yumuşak ağaçlardan elde edilen kereste çeşididir. Çam kereste, göknar kereste, ladin ve kavak kereste, yumuşak ağaç kerestelerine örnektir.
Ahşap Mobilyalarınız İlk Günkü Gibi Olsun
Bir yaprak kağıt havluyu zeytinyağı şişesinin ağzına bastırın, şişeyi eğin ve birkaç damla zeytinyağı ile mobilyanızı silin. Birkaç damla zeytinyağı ahşap mobilyanızın parlaması için yeterli. Ayrıca, ahşap yüzeyleri temizlerken su temasından kaçınmalısınız.
Emprenye işlemi bu zararı minimuma indirir. Ahşaba yapılan bu kimyasal müdahale, kullanım ömrünü doğrudan uzatacaktır. Emprenye işlemi sırasında ahşabın kullanılacağı yer ve ahşabın cinsi çok önemlidir. Her ahşapta emprenye işlemi yapılamayabilir.
Ahşap sudan yüzeyine su girişi engellenerek ve yüzeye su iticilik özelliği verilerek korunur. Ahşap malzemesi su ile temasının sürekli olması durumunda fiziksel olarak bozulmaya başlar. Bunu engellemek için nefes aldırmayan ahşap boyası ve vernik ile ahşap yüzeyin dış dünya ile temasının kesilmesi gerekir.
Ahşap koruyucu vernik, ahşabın nemlenmesini, aşınmasını engelleyen ve dış etkenlere karşı dayanaklılığını arttıran koruyucu katman olarak kullanılan sıvı bir çözeltidir. Koruyucu katman görevi verniğin en bilindik özelliğidir. Ahşap üstüne koruyucu olarak sürülür.
Günlük yaşamda ahşabın oluşturduğu yanma tehlikesini önleyebilmek için amonyum tuzları ve boraks gibi kimyasal maddelerle işlem gördürmek suretiyle ahşabın tutuşma süresini uzatmak mümkündür. Yapılarda taşıyıcı eleman olarak kalın kesitli ahşap kullanılmışsa ahşabın dış kısmı yanar, kömürleşir.
Takma adı Metuşelah olan dünyanın en yaşlı ağacı Doğu California'da Antik Bristlecone Çam Ormanı'nda bulunuyor. Ağacın 4 bin 853 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ağaç, 1957 yılında bilim insanı Edmund Schulman tarafından bulundu.
Farklı bahçe mobilyaları, farklı bahçe türleri için daha uygundur. Son olarak, her tür bahçe mobilyasının artılarını ve eksilerini dikkate almak önemlidir. Bahçe mobilyası yapımında kullanılabilecek üç ana ağaç türü vardır: Meşe, Akçaağaç ve Kiraz şeklindedir.
Boya ve verniği iyi tutması da en önemli özellikleri arasında yer alan Huş ağacı mobilya üretiminde genellikle tercih edilmektedir. Diğer mobilya ağaçları ise, karaağaç, ceviz ağacı, Akasya ağacı, kiraz ağacı, maun ağacı da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri