Perde beton kesme beton duvarların ya da blokların düzgün ve pürüzsüz bir şekilde kesilmesi gerektiğinde uygulanan pratik ve tasarruflu bir yöntemdir.
Perde Beton Kesimi İşleminin Avantajları Nelerdir? Perde beton kesimi işleminin başlıca avantajlarını şöyle sıralayabiliriz; Yıkım yapılacak binalarda iş makinesinin yanaşamadığı alanlardaki beton blokların kaldırılmasını sağlar. Kesilecek alan dışındaki beton alanda zarar vermeden kesme işlemi gerçekleştirilebilir.
b. Bağımsız bölüm sakinleri site yönetiminden bilgi almadan, bağımsız bölümlerin perde betonları ve taşıyıcı duvarlarında delme, kesme, tadilat işlemleri yapmamalıdır. Perde duvarlarını delmek bina statiğine zarar vereceğinden, sorumluluk daire sahibine ait olacak ve haklarında dava açılabileceğini unutmayınız.
Standartlara uygun yapılan perde betonun yaklaşık 100 yıllık ömrünün olduğunu aktaran Avcı, "Demirinden, çimentosundan çalınmazsa perde betona ortalama 100 senelik bir ömür biçiliyor.
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Bu geliştirilen yapı malzemelerinden birisi de perde betondur. Yüksek yapılarda kullanılan ve taşıyıcı görevi gören, betonarme ile donatılmış perde beton, deprem yönetmeliğine göre her binada olması gereken bir yapı malzemesidir.
Farklı beton duvarlarda perde beton kesme işlemi ile alanlar açılması mümkündür. Perde beton kesme işlemi bazı beton bloklar için diğer beton kesim yöntemleri ile beraber uygulanabilir. Kesilecek olan duvarın ya da betonun kalınlığı çok fazla ise perde beton kesme işlemi haricinde karat kesme işlemi de yapılabilir.
Çoğumuz kulaktan dolma bilgilerle de olsa perde beton duvar ile mukavemeti artan binaların depremde büyük hasar almadığını öğrendik.
Hidrolik Çekmeden Oluşan Çatlamalar
Açık havada bırakılan beton, genellikle sertleşme sürecinde büzüşür. Bu büzüşme betonun içerisindeki havanın buharlaşması sonucu meydana gelir. Çatlama, büzüşme kuvvetinin betonun dayanıklılık kuvvetinden büyük olması durumunda gerçekleşir.
Fakat perdelerin kullanımında asıl amaç yanal yüklere karşı yapının dayanımını ve rijitliğini artırmaktadır. Perde duvar eninin 7 katı boyu olan betonarme duvarlardır yani eni 30 cm ise boyu en az 210 olmalıdır. Kolon ise mimari çözüme göre çeşitli ebatlarda olabilir. 30x50, 40x60, 50x100 gibi olabilir.
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır.
Doğru bir şekilde yapıldığı sürece karot eve zarar vermez. inşaat ve yapı sektöründe kullanılan bir delme yöntemidir. Genellikle beton, mermer veya çelik gibi sert malzemelerde delik açmak için kullanılır.
Betonarme yapılarda perde kullanımı zorunlu değildir. Ancak yapıların kat sayısı arttıkça yatay deprem kuvvetleri dolayısı ile göreli kat deplasmanları artmaktadır.
PERDE BETON NEDİR? Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Perde beton, duvarın düzlemine paralel olarak kullanılmaktadır. Yanal kuvvetlere direnmeyi sağlayan bu yapı malzemesi, yatay kuvvet dirençli sistemlerde düşey şekilde uygulanır. Hem yan rüzgar yüklerinin hem de sismik hareketlerin yatay ötelenmesini sınırlandırıyor.
bu duvarlar depreme yönelik olarak büyük bir dayanım sağlasalar da yapıyı ağırlaştırmaları nedeniyle yapının normalden daha büyük bir deprem kuvvetine maruz kalmasına neden olurlar. ancak ülkemizde kullanılmamalarının başlıca sebebi masraflı olmalarıdır.
Derin ve uzun çatlaklar betonun mukavemeti ve dayanıklılığı açısından son derece zararlı olabilir. Taze beton çatlaklarının en önemli iki nedeni olarak oturma farklılıkları ve plastik rötre (büzülme) sayılabilir.
Büzülme derzleri, duvar kalınlıklarının azaltılması, desteklenmesi ya da her ikisinin birden yapılmasıyla oluşturulan zayıflatılmış düzlemlerdir; bu nedenle derzlerde çatlama meydana gelir. Beton kurudukça ve çekme gerilmeleri arttıkça, büzülme derzleri içindeki daha ince kesitlerde çatlaklar meydana gelir.
Perde beton, genellikle yüksek binaların temelinde ve taşıyıcı duvarlarında kullanılır. Bu beton türü, bina yüklerini taşıyan ve zemindeki taşıma kapasitesini artıran bir yapı elemanı olarak öne çıkar. Temeldeki yüksek çekme mukavemeti sayesinde, bina yükseklikleri arttıkça perde beton kullanımı daha yaygın hale gelir.
Kalınlıkları en az 25 cm'dir. Perde duvarların boyuna ve enine donatıları bağlanırken aralarında en az 25 cm boşluk bırakılması gerekir. Yapıya etki eden rüzgar ve deprem yüklerini karşılar. Binanın depreme daha dayanıklı olması için donatı bağlanırken mutlaka çiroz da atılmalıdır.
Betonarme perde kalınlığı kazı derinliği, çevre yükler, zemin şartları vb. unsurlara bağlı olarak tipik olarak 20 cm ila 50 cm arasında değişken kalınlıkta uygulanabilir.
toki tarafından sağlamlığı nedeniyle benimsenen 'radye temel' ve 'tünel kalıp' sistemleriyle inşa ediliyor. radye temel yükün binanın zeminine yüzeysel biçimde yayılmasını sağlamaktadır. buna ek olarak perde beton yöntemi de depremde yıkımı önlemektedir.
Perde duvar davranışı kolon, kiriş ve yüksek kirişlerin davranışından farklıdır. Bu farklılık perde duvarların geometrisinden, sınır elemanlardan ve yüklemeden kaynaklanmaktadır. Perde duvarlar kolonlara göre daha narin elemanlar olmakla birlikte, kiriş ve yüksek kirişlere göre de farklı yüklemelere maruz kalabilirler.
Perde Beton Nedir ve Nasıl Çalışır? Perde beton sistemi 2018 yılındaki deprem yönetmeliğinde belirtildiği üzere; eni en az 15 santim ve uzunluğu bu en uzunluğunun altı katı olması gereken kirişe bağlı yapı sistemidir. Bu sistemde binaya gelen rüzgar ve deprem gibi yatay etkilere karşı dayanıklılık sağlanır.
Perde duvar, taşıyıcı sistemlerin yatay etkiler altındaki rijitlik, süneklik ve dayanımını artırmak için kullanılan dikey bir taşıyıcı elemandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri