Personel sorumluları, personelin özlük ve yan hakları, puantajları ve izinleri ile ilgili süreçleri takip eder. Bir bakıma personellerin işe başlangıcından çıkışına kadar tüm süre boyunca gerçekleşen süreçleri takip ederler.
Personel sorumlusu, kurum personellerinin işe girişlerinden ilişiklerinin kesilmesine kadar geçen tüm süreçle ilgilenir. Personel sorumlusunun görevleri arasında bordro, tazminat hesaplaması ve raporlama gibi işlemler yer alır.
Personel özlük işleri uzmanı, personelin işe alım ve işten çıkış işlemlerini yürütmek, özlük dosyaları ile bordrolarını hazırlamak ve departmanın idari işler süreçlerini yürütmekle sorumludur.
Personel Müdürü Ne Demek? Personel müdürü, işe alım ve puantaj süreçleri başta olmak üzere personel ile ilgili tüm süreçleri yöneten kişidir. Personel müdürleri, kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketlerin insan kaynakları süreçlerini yönetir.
Personel eğitimlerini organize etmek, Yasal yazışmaları hazırlamak, Personel müdürü ve yönetim kurulunun talep ettiği raporları hazırlamak, Bireysel emeklilik, kreş desteği, çocuk desteği ya da özel sağlık sigortası gibi yan hakları düzenlemek.
İlgili 16 soru bulundu
Mutfak şefi, restoran ve otel gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmelerde mutfak faaliyetlerinin başında bulunan kişidir. Mutfak şefinin temel görevleri arasında menü planlaması, yiyecek ve içecek malzemelerinin temini, personel yönetimi ve eğitimi ve mutfak prosedürlerini uygulama önceliği taşır.
Personel yönetimi; işletme içerisindeki personeller ile ilgili tüm işlemleri yapan, yöneten ve planlayan birimdir. Bu süreç personelin işe alımı ile başlar. Sonra onların eğitimini sağlamak, bordro hesaplamalarını yapmak ve değerlendirmek için elinde bulunan kaynakları en verimli şekilde kullanma olarak devam eder.
Personel yönetimi faaliyeti, bir anlamda yönetimin insan unsurunun seçilmesi, görevlendirilesi, eğitilmesi, geliştirilmesi, değerlendirilmesi ve yönetimin amacı doğrultusunda en verimli bir şekilde istihdam edilebilmesi çabalarından oluşur.
Personel, bir iş yerinde veya iş düzeninde belli sorumlulukları yerine getiren çalışanların genel adıdır.
Personel özlük dosyası hazırlama işlemleri; bireyin işe giriş, çalışma ve ayrılma süreçlerinin tamamını kapsar. İşveren kurum, özlük dosyasını sadece iş başlangıcı için düzenlemez. Personelin, kurumda çalışmaya devam ettiği süre boyunca bu dosyanın sürekli olarak takip edilmesi gerekir.
İK departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.
İdari İşler Sorumlusu Ne Demek? İdari işler sorumlusu; bir firmanın kuruluşu ve işleyişi için önemli olan hususları takip eden, işin gereklerine uygun şekilde gerçekleşmesini sağlayan ve iş geliştirilmesinde rol alan kişiye verilen mesleki unvandır.
Personelin özlük işlerinden sorumludur. Personelin özlük hakları ile ilgili yazışmaları yapmak, Bütün personeli şahsi dosyalarının düzenli ve gizli olarak tutulmasından resmen sorumludur.
Bordro ve özlük işleri uzmanı, yeni işe başlayan personelin işe giriş evraklarını hazırlamak, maaş bordrosunu düzenlemek ve personel işten ayrılana kadar özlük hakları ile ilgili tüm süreci takip etmekle sorumludur.
Personel yönetimi iş odaklıdır. İKY ise insan odaklıdır. Personel yönetimi anlayışı insanı bir maliyet unsuru olarak görür. İKY ise, değerlendiril- mesi ve geliştirilmesi gereken bir kaynak olarak bakar.
Personel yönetimi ile insan kaynakları yönetimi arasındaki farkların başında birinin iş odaklı diğerinin ise insan odaklı olması gelmektedir. İnsan kaynakları stratejik yönetim tarzı ve klasik personel yönetim tarzı arasında derin bir fark olmasında, insan ve iş odaklı olmaları oldukça önemli bir etken role sahiptir.
Personel sorumlusu olmak isteyen kişilerin, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ile İktisat lisans programını tamamlaması gerekir. Kamu kurumlarında çalışmak isteyenlerin, KPSS'den (Kamu Personel Seçme Sınavı) atanmak için yeterli puanı alması gerekir.
göreve başladığı tarihten ayın 14'üne (dahil) kadar maaşını çalışıp hak eder. Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.)
Yönetici Sekreteri olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Yönetici Sekreteri maaşı 2023 verilerine göre ortalama 16.900 TL civarındadır.
Aşçıbaşı/Aşçı Kaç Yıl Okur? Aşçıbaşı/aşçı olmak için lisede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Lisede aşçılık üzerine eğitim alınmazsa üniversitede 2 yıl ya da 4 yıl eğitim alınarak aşçı olunabilir. Ayrıca bu alanda eğitim veren kurslardan eğitim alınarak da aşçılık mesleği öğrenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri