Vücuda enjekte edilen az miktarda radyoaktif madde, doğal bir süreçle zamanla radyoaktif özelliğini kaybeder. Radyoaktif madde Pet-CT taramasından birkaç saat veya gün boyunca idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılabilir. Radyoaktif maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak için bol bol su içilmesi önerilir.
Çekim ortalama 25 dakika kadar bir sürede tamamlanır. Çekimi biten hasta kısa bir süre ek görüntü gerekip gerekmediğine bakmak üzere bekletilir. Ek çekim gerekmiyorsa tetkik tamamlanmıştır. PET tetkiki tamamlandıktan sonra hastaların herhangi bir şey yeyip içmesinde ve ilaçlarını almasında sakınca yoktur.
PET'te yayılan radyasyon ne kadar sürede kaybolur? PET'te kullanılan radyoaktif maddenin vücuttan tamamen atılması 12 saat sürmektedir.
Pediatrik onkolojide hasta başına ortalama 3,2 PET çekimi yapıldığı düşünüldüğünde, her hastanın FDG PET/BT görüntülemeler sonucu aldığı kümülatif radyasyon dozu ortalama 78,9 mSv olmaktadır (BT: 64,4 mSv, FDG PET: 14,5 mSv) (2).
Radyasyon göl ve akarsu balıklarına da geçebiliyor. Radyasyondan zarar görmemek için bu tür tehlikenin önceden tahmin edildiği durumlarda, insanların radyasyon kaynağından hızla uzaklaştırılması gerekiyor. Radyasyonun yayılmış olduğu durumlarda ise insanların dışarı çıkmaması öneriliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle sarımsak ve soğan vücuttaki radyasyonun atılması için en etkili yiyecekler arasında yer almaktadır. Bunun yanında yeşil çay tüketiminin de vücuttaki radyasyonu atmak için bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Çekimi biten hastada herhangi bir ek çekim gerekmiyorsa tetkik tamamlanmıştır. PET tetkiki tamamlandıktan sonra hastaların herhangi bir şey yiyip içmesinde ve ilaçlarını almasında sakınca yoktur.
Hastaya verilen radyoaktif maddeye göre ne kadar süreyle ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verilmektedir. Nükleer tıpta en sık kullanılan radyoaktif madde teknesyum olup yarı ömrü 6 saattir. Genellikle intravenöz enjeksiyonla verilen teknesyum'un tamamı pratik olarak 24 saatte vücuttan atılır.
Pet-CT taramalarında kullanılan radyoaktif maddenin miktarı azdır. Ayrıca bu radyoaktif madde vücutta uzun süre kalmadığından genel olarak güvenlidir.
Yine de radyasyona maruz kalındığında hemen duş alınmalı ve bol bol su içilmelidir. Bunun yanı sıra sarımsak güçlü bir antibiyotik olduğu için tüketilebilir. Çilek, portakal ve çekirdekli üzüm de vücuttaki radyasyonun etkisini azaltır. Aynı zamanda odada bulunan kaktüs radyasyonu çeker.
Çeşitli görüntüme yöntemlerine sahip olduğu için tespit edilen kitlelerin kanser metabolizması olup olmadığını gösterir. Kitlede PET-CT pozitif olarak görülmüş ise bu kitlede fazla miktarda glikoz olduğu ve kanser olma ihtimalini doğrular niteliktedir.
X-ray ve gama radyasyonu en iyi ağır çekirdekleri olan atomlar tarafından absorbe edilir, çekirdek ne kadar ağırsa absorbe ediliş de o kadar iyi olur. Bazı özel uygulamalarda, tükenmiş uranyum veya toryum kullanılır, ama kurşun kullanımı çok daha yaygın ve genellikle birkaç santimetre gereklidir.
Hamile veya emziren kişiler PET taraması yaptırmamalıdır. Radyasyon fetüs için zararlı olabilir ve anne sütü ile bebeğe geçebilir. Bazı insanlar PET tarama radyoaktif izleyicilere veya BT tarama kontrast boyalarına karşı alerjik reaksiyon gösterebilir.
ONKOLOJİK ÇALIŞMALARDA PET/BT KULLANIM ENDİKASYONLARI
ile sistemik etkilerin (kemik iliği aktivasyonu vb.) dengelenmesi için gereklidir. Tedavi sonrası PET çalışması kemoterapiden sonra asgari üç hafta (ideali 1 ay) beklenmesi önerilmektedir. *Radyoterapi ilişkili yan etkilerin daha uzun süreli olduğu kabul edilir.
Yaklaşık 30 dakika süren PET CT tarama testi sırasında hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. İşlemden sonra hastaların bol bol su içmeyi ihmal etmemesi gerekir. Sıvı alımı vücuda enjekte edilen radyoaktif maddenin vücuttan atılması için şarttır.
Akciğer kanserleri, lenfoma, malign melanoma, baş boyun tümörleri, meme kanseri, kolorektal kanserler, özofagus ve mide tümörleri, jinekolojik kanserler, mezotelyoma, primer kemik tümörleri ve primeri bilinmeyen metastazların Teşhis, Evrelendirme, Yeniden Evreleme Ve Tedaviye Cevabın değerlendirilmesinde ...
PET tomografi riskleri arasında radyasyona maruz kalma durumu vardır. Pet tomografi taraması radyoaktif madde içerdiği için, herkes için uygun değildir. Pet tomografi hamile kadınlar için uygun değildir. çünkü radyoaktif materyal fetüsü veya bebeği etkileyebilir.
PET BT GÖRÜNTÜLEME NASIL YAPILIR
Çekim öncesi 4-6 saatlik açlık gereklidir. Görüntüleme kanser türüne yönelik özel bir radyofarmasötiğin damar yolundan enjeksiyonu sonrasında 45 dk-1 saat süre özel bir odada bekledikten sonra yapılır.
6 Sv doza birkaç saat maruz kalan insanlar genellikle 2-4 hafta içinde ölürler. Tedavi edilse bile ölümcül olması kesin olan doz 8 Sv civarındadır. 10 Sv civarında radyasyonu birkaç saat almanız halinde 2 hafta içinde ölmeniz beklenir.
Bu durum DNA'yı parçalayabilecek kadar enerji taşımakta ve DNA'nın parçalanmasıyla hücreler ölüyor. Yüksek radyasyon mide bulantısı, yorgunluk, kusma, ishal, saç dökülmesi belirtileri gösteriyor.
Bu işlemde olduğu gibi diğer nükleer tıp uygulamalarında da kişi düşük oranda radyasyona maruz kalır. Vücutta birikime yol açmayan radyoaktif maddeler, kendiliğinden, idrar, ter ve dışkı yoluyla vücuttan atılır.
E-Nabız Patoloji Sonuçları Öğrenme
Patoloji sonuçları için resmi web adresi olan https://enabiz.gov.tr/ kullanılmaktadır. Vatandaşların tümü bu adres üzerinden giriş sağlayarak tahlil sonuçlarını ekranında görmektedir.
Onkolojide PET-CT
Onkolojik hastalıklarda, kanserin erken teşhisi, tedavi planlaması, evrelenmesi, nükslerinin saptanması, metastazların belirlenmesi, radyoterapi tedavisinin planlanması ve tedavi başarısının değerlendirilmesi aşamalarında PET-CT cihazından faydalanılır.
PET/ BT cihazımız klostrofobisi ( kapalı yerde kalma korkusu ) olan hastalarımız için çok elverişlidir. Çekim süresince sizden hareketsiz bir şekilde, rahat nefes alarak yatmanız beklenecek. Hareketler görüntülerde bazen çekim tekrarı gerektirebilecek değerlendirme zorluklarına yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri