Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Yani, peteğe sıcak su üstten girmeli, diğer tarafın altından soğuk çıkış olarak çıkmalıdır. Yani çapraz giriş çıkış en verimlisidir. Peteğin ateş gibi olması demek ısı transferinin az olması demektir.
Suyun bu hareketini düşünerek peteğin mümkün olduğunca her noktasına eşit ısı dağılımını sağlamak için sıcak suyun alt taraftan peteğe girmesi gerektiği anlaşılır.
Üst bölümde bulunan vananın işlevi, sıcak su girişini sağlamaktır. Alt kısımda bulunan vanaysa peteklerin içinde dolaşımda olan suyun soğuması ve alt vana yardımıyla çıkış sağlamaktır.
Vanayı Kontrol Edin: Petek vanalarının üzerinde çoğu zaman açma kapama yönü yer alır. Eğer bu bilgilendirme yoksa vanayı saat yönünün tersine çevirin. Bir nevi sola doğru çevireceksiniz. Bu işlemden sonra petek ısınmaya başlayacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Havaların soğumasıyla birlikte petekleri açmanızın vakti gelmiş demektir. Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz. Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Peteğin üst vanasından ayarlama yapacağımız için peteklerin alt vanaları sonuna kadar açık olmalıdır.
İki Yollu Vanaların Avantajları:
1- Merkezi sistemdeki farklı dirençlerden oluşabilecek su sirkülasyonu farklılıklarını, fazla su geçen yerleri kısarak dengeleyecektir. 2- Dönüş suyu sıcaklığı düşük olacağı için dönüş borularındaki ısı kaybı daha azdır.
Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyorsa, peteklerde hava olabilir. Peteklerde tespit edilen havadan kaynaklı petek içerisinde su dolaşımı engellenir ve petekler ısınmaz. Sıcak su akıyor petekler ısınmıyorsa ilk yapmanız lüzumlenen peteklerin havasını muayene etmek olmalıdır.
Bu sorunun birden çok nedeni olabilir. Hava yapmış, filtresi tıkanmış ya da içi kirlenmiş olan petekler ısınma sorunu yaşayabilmektedir. Bu sorunlara verilebilecek bir diğer örnek de kaloriferin içerisinde dolaşan ve ısıyı dağıtmaya aracı olan suyun yeterli basınca ve bu nedenle kalorifer peteklerine ulaşamamasıdır.
Peteklerin bütün vanaları, daha doğru bütün vanalar (istisnalar hariç) sola, yani saat yönünün tersine çevrilerek açılır. Vanayı kapatmak için ise sağa, yani saat yönünde çevirerek kapatabilirsiniz. Reglaj ayarı yapılırken, üst vanadan veya alt vanadan ayarlama çokta fark eden bir durum değildir.
Ortamın ısınmasını sağlayan peteklerin üzerine elinizle dokunduğunuzda üst kısmın soğuk olması hava birikiminin habercisidir. Peteğin üst sol kenarının sıcak iken sağ kenar kısmında soğukluk görülmesi de peteklerin hava yaptığını gösterir.
Eğer kombinin alt tarafında yer alan su doldurma vanasını bulduysanız, bu vanayı sola doğru yavaşça çevirmeni gerekir. Vanayı çevirdikten hemen sonra su sesi gelmeye başlayacaktır. Bu durumda göstergeyi takip etmeniz gerekir. Gösterge 1,5-2 bar aralığını gösterdiğinde su vanasını kapatmanız gerekir.
Kalorifer peteği su doldurma, peteklere ilk suyu vermek için kombi altında bulunan mavi veya siyah vana açılarak su doldurma yapılır. Kombi altından su doldurma işi çok basit olsa da suyu ne kadar vermeniz gerektiğini bilmezseniz kombi altından fazla su akmaya başlayacaktır.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz. Yapılması gereken şey reglaj ayarı olarak da bilinen özel bir düzenlemeyle gerçekleştirilebilir.
Petek Vanalarından Su Akıtıyor ise petek vanalarının çok eskimiş olabileceği akla gelir. Eğer vanalar yeni çok eski değil diyorsanız vana gevşemiştir. Petek vanasını anahtarla sıkarak su akıntısını kesebilirsiniz. Peteklerden akan su paslı ve kirli su olduğu için leke yapması kaçınılmaz olup çıkması da zor olur.
Üst vanası tamamen açık olan peteğin, alttaki vanasına bu işlemi yapmamız yeterli olacaktır. Kombiden uzaklaştıkça, takip eden radyatörlerin alt vanalarını biraz daha açmak ve en son peteğin vanalarını tamamen açmak bu ayarı yapmak için yeterlidir.
Kombi BAR Ayarı (Su Seviyesi) Kaç Olmalı? Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Diğer yandan su vanası hangi yöne kapanır yazmışsınız, su vanaları sağ tarafa çevirilerek kapatılmaktadır(saat yönüne doğru çevirilecek kapatılır), ters yöne çevirerek de tekrar açabilirsiniz.
Isıtma tesisatı projesi doğru yapılmış ve radyatör boyu doğru kullanılmış bir evde kombinin evin salonunu 20°C sıcaklıkta tutması amaçlanır. Eğer proje doğru yapılmışsa evin salonu 20°C'ye ulaştığında, diğer odalarının da projelendirilen sıcaklık değerlerine ulaşması gerekir.
Kalorifer Peteği Vanası Ne Tarafa Açılır? Kalorifer peteği vanaları saat yönünün tersine doğru çevrilerek açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri