Peteği uygun bir bölgeye, peteğe zarar vermeden taşıdıktan sonra vana girişlerine çeşme suyu tutarak yıkayabilirsiniz. Çeşme suyunun basıncı ve oldukça tazyikli olması önem arz etmektedir.
Petek içindeki su, parkelere dökülürse kalıcı lekelere yol açabilir. Peteğin bağlantılarını çözüp yerinden sökebilirsiniz. Peteği söktükten sonra dış yüzeyini detaylı olarak temizleyebilirsiniz. Hatta peteğin içine hortumla su doldurup içini yıkayabilirsiniz.
Kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını önce elektrikli süpürge ile temizledikten sonra ardından bir sopaya bez geçirerek silin. Peteğin önünü ise sabunlu su ve temiz bez yardımı ile temizleyin. Ardından kuru bir bez yardımı ile kurulamalısınız. Bu sayede kaloriferleriniz paslanmaz.
Petek temizleme fırçası yardımıyla peteğin içini fırçalayın. Böyle bir fırçanız yoksa ince bir ahşap parçasının üzerine toz bezi sarabilirsiniz. Peteğin dışını da deterjanlı bezle silin ve ardından durulayın. Peteğin hemen arkasında kalan süpürgeliği de bir bez yardımıyla silin.
Peteklere ilk suyun basılabilmesi için kalorifer peteğinin altında bulunan mavi renkli veya siyah renkli vananın açılması ile su doldurma işleminin başlaması gerekir. Kalorifer peteğine suyu ne kadar vermeniz gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Bu yüzden kombiden su akmaya başlayacaktır. Ancak merak etmeyin bu çok normal.
İlgili 45 soru bulundu
Bu nedenle minimum seviyede yılda bir defa olmak üzere kalorifer peteklerinin temizlenmesi gerekmektedir. Petek temizliğini kendi başınıza yapmaya çalıştığınızda tesisata zarar verebilir yahut sıcak su ile temas ederek yanma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Suluk içerisinde yer alan su, peteklerden gelen ısıyla buharlaşır. Bu sayede ortamdaki nem miktarı artar ve havanın kuruması önlenir.
Bakımı yaptırılmayan kombi ve tesisatın verimi düşer ve ömrü azalır. Verimi düşen kombi daha fazla doğalgaz tüketir ve evinizi daha az ısıtır. Bu da size doğalgaz faturalarında artış olarak geri döner.
Temizliği yapılmayan petekler daha fazla enerji harcar ve bizi daha az ısıtır. Oysa temizlenen petekler gereksiz enerji kullanımının önüne geçer ve daha iyi ısınmayı sağlar.
Düzenli olarak peteklerini temizleten kişiler kış aylarını sorunsuzca geçirir. Kombi ile daha huzurlu ısınır, peteklerde ısınma problemi olmaz. Yakıt giderleri de azalır. Petek temizleme kaç yılda bir yapılır, bu mevzuda petek temizliğinin en geç iki yılda bir yapılması önerilir.
Yerden ısıtma sistemlerinde tıkalı kalorifer borusunu açmak için, kolektörün olduğu kısma kammak petek temizleme makinası bağlanır. Kolektörün sıcak su kısmına tesisat temizleme makinesi bağlanır. Soğuk su kısmı en yakın gider borusuna aktarılır. Kammak petek yıkama makinası çalıştırılır.
Petek temizliği yaptırmak gerekli mi? sorusuna ise vereceğimiz cevap; evet, petek temizliği yaptırmak gereklidir diyebiliriz. Petekler uzun süre temizlenmezse; tesisat zamanla tortu ve kireçle birleşerek tesisatın içindeki sıcak suyun bütün bölgelere ulaşmasını engeller. Bu nedenle petekler ısınmıyor demeye başlarız.
Bazı petekler ısınmıyorsa petek kanallarında tıkanıklık vardır. Petekler temizlendi ama ısınmıyor ise petekler ya tam temizlenmemiştir ya da peteklerin ısınma sorunu başka bir nedene dayalıdır. Peteklerin temizliği ilaç ve makine ile yapıldığı halde ısınmayan petekler için ters tesisat bağlantısından da söz edilebilir.
Petek boyaları eskiyen, yıpranan ya da çizilmiş petekleri boyayarak yeni bir görünüm elde etmenizi sağlar. Su bazlı kendiliğinden parlak Stella Bianca boyalarıyla peteklerinizi rahatlıkla boyayabilirsiniz.
Ancak birçok kullanıcı bu suyun rengini, ne kadar temiz ya da kirli olduğunu merak etmeden kaloriferi kullanmaya devam eder. Ancak peteklerin içerisindeki siyah su net bir şekilde kirli sudur. Bu su manyetit olarak adlandırılır ve sistem içerisinde uzun bir süre dolaşım gerçekleştirdiği için oluşur.
Petek Temizliği Yaptırmam Gerektiğini Nasıl Anlarım? 1 - Daha önce ısındığınız halde zamana ve kullanıma bağlı olarak, peteklerin altı ısınmıyor üstü ısıtıyor ise yada peteğin her tarafı eşit aynı ısıtmıyorsa temizlenme zamanı gelmiştir.
Peteğin içindeki kanallar tıkandığında, sıcak su bu noktadan geçemez. Bu durumda peteklerin altı soğuk olma durumu meydana gelmektedir. Petek içindeki kanalın hangi noktada tıkandığı önemlidir. Peteğin alt kısımlarına yakın bir noktada tıkanırsa peteklerin üstü sıcak altı soğuk olur.
Sisteme petek temizliği değil, bilinçsiz işçilik zarar verir. Petek temizliği rutin olarak 2 yılda 1 temizliği yapılmalıdır. Çünkü ısınan su zamanla kapalı tesisat hattında kireç, çamur, yosun, bakteri gibi çamurlaşmış bir tabaka oluşturur.
Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin yılda ortalama bir kez yapılmasını öneriyor. Kombi modellerine bakım yaptırmak için en ideal zaman ise sonbahar ayı olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalan kombilerde, bu süreçte çeşitli tıkanmalar ve teknik arızalar meydana gelebiliyor.
Önceden belirtmeliyiz ki petek temizliği evi kirleten bir işlem değildir. Pek çok kişi petekler temizlenirken peteklerin söküldüğünü düşünür. Aslına bakıldığında bu yanlış bir düşüncedir. Petek temizleme esnasında hiçbir dağınıklık veya tadilat söz konusu değildir.
Isınmış kalorifer peteklerinin üzerine limon, portakal veya mandalina kabukları koyarsanız evin içindeki kötü kokuyu yok edebilirsiniz. Aynı zamanda evin çok güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda ferah bir koku yayıldığından günün yorgunluğu ve stres için de gevşetici bir görev görür.
Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde toz ve kir parçacıkları görülürse: Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde toz ve kir parçacıklarının bulunması, peteğin kirli olduğunu gösterir. Kalorifer peteğinin verimliliği azalmışsa: Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde biriken toz ve kirler, peteğin verimliliğini azaltabilir.
Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir. Bu pas, radyatörlerin, boruların ve lehimli bağlantıların içinden gelir. Bu nedenle, sistem ne kadar eski olursa, bir miktar siyah su birikmesi olasılığı o kadar yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri