Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
peteğin üstü sıcak altı soğuk, peteklerin yarısı soğuk
Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Kombilerin çalışma prensibi gereği en az 3 peteğin yanması gerekmektedir. Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Peteklerde Hava Olması
Peteğin içindeki hava peteğin üst kısmında birikir. Peteğin üst kısmında biriken havanın hacminden dolayı su yukarı çıkamaz. Su petekte devir daim yapmadığı için petekler ısınmaz. Çözümü çok basit olan bu sorun peteklerin havasının alınması ile birlikte ortadan kalkmış olur.
İlgili 16 soru bulundu
Kombi çalışıyor ama petekler ısınmıyorsa kalorifer tesisatında su kaçağı ihtimali vardır. Su kaçağının olduğu yer ufaksa, kombiye konulan özel bir ilaçla bu su kaçağı kendiliğinden tamir edilir.
Kalorifer peteklerinin ısınmamasının birkaç farklı nedeni olabilir. Petekler ısınmıyorsa; kombi pompasının yetersiz gelmesi, tesisat borularının ters bağlanmış olması, peteklerde hava olması, petek içinde tıkanıklık olması veya tesisat borularında tıkanıklık olması gibi sorunlardan kaynaklanır.
Ancak tasarruf amaçlı tek bir odayı kullanmak, tek petek kullanmak kombiye zarar vermektedir. Bu düşünce ile en az 3 petek kullanacak şekilde geri kalan kullanılmayan odalardaki petek vanaları kapatılabilir.
Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı? Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Haddinden fazla ısı artışı tasarrufun önüne geçecektir. Bunun dışında çalışmakta olan petek sayısının artması faturanın yükselmesine neden olur.
Pencereler açık olmadığı sürece tüm petekleri açık olması veya bir kısmını açık kalması pek farketmiyor. O yüzden hepsi açık olsun. En düşük sıcaklıkta sürekli yakın. Evin duvarların ısınması gerek, zaten sonra az yaksanda hemen ısınıverir.
Üst vanası tamamen açık olan peteğin, alttaki vanasına bu işlemi yapmamız yeterli olacaktır. Kombiden uzaklaştıkça, takip eden radyatörlerin alt vanalarını biraz daha açmak ve en son peteğin vanalarını tamamen açmak bu ayarı yapmak için yeterlidir.
Peteklerin havası alındığı halde içinde hava kalmış olabilir. Petek içinde ya da tesisat kısmında tıkanıklık olabilir. Bu gibi sorunlar için mutlaka bir uzman desteği alın. Temizlenmiş olan peteklerde dahil ısıtma problemi söz konusu olabilir.
Pompanın gücü yeterli değil ise uzakta olan peteğe ısı gitmez ve ısınmaz. Ana hat borusu yeterli kalınlıkta değilse uzakta olan peteğe su gitmeyebilir. Bu sebeple de petekte ısınmama sorunu meydana gelir. Rejlaj ayarı bozuldu ise kombiye ısı gitmez ve petekler ısınmaz.
Kalorifer Peteği Sıcaklığı İle Kombi Derecesi Kaç Olmalı? Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri ise 24°C'dir.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Bu sebeple soğuk kış mevsiminde ısı ayarınızı en az 20 derecede olacak şekilde ayarlamanız sizler için yeterli olacaktır. Kombi ayarı, kış aylarında 15 dereceye kadar düşen ortamlarda 50-55 dereceye çıkartılabilir.
Radyatör Uzunluğuna Göre Kombi Seçimi
Tabloya göz atarak, 24 kw kombi kaç metre petek ısıtır sorusuna karşılık 5 metre - 9 metre arası yanıtını bulabilir veya 6 metre petek için kaçlık kombi sorusuna karşılık 24kW kombi kapasitesinin uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Kombi ile ısıtma sisteminde radyatörlere uygun kombi ya da kombiye uygun radyatör seçimi gerekiyor. Örneğin radyatör uzunluğu 5 ile 9 metre arasında ise kombi gücünün 24kW; 9 ile 13 metre arasında ise 31kW; 13 metre ve üzeri ise 35kW olması öneriliyor.
Son petek ısınmıyor ise purjör anahtarı ile peteğin havasını (purjör anahtarı ile peteğin hava alma anahtarını açarak bir miktar su atınız) alarak deneyiniz. Yinede çözüm olmazsa bu sefer alt vana rekorundan peteğin havasını alarak deneyiniz.
l Radyatördeki sıvının eksik olması neticesinde ısınmayabilecektir. Eğer radyatörde bir kaçak mevcut ise soğutma sıvısı eksilecektir. l Isıtıcı düğmelerinde arıza meydana gelmesi sonucu kalorifer ısınmayabilecektir. l Bunun yanı sıra, soğutma sıvısı kalorifer peteğine iletilemiyorsa da kalorifer ısınmayacaktır.
Peteğin su çıkış kısmında tortu birikirse peteğin ısınmasını engeller. Kombiden gelen su petek içinde dolaşarak peteğin ısınmasını sağlar. Petek içindeki tortular suyun çıkış kısımda birikmişse ve suyun çıkmasını engelliyorsa, petek soğumaya başlar. Bu gibi bir durumda petek temizliği yaptırmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri