Doğadaki her şey gibi petrolde donar. Sadece içerisinde çeşitli maddeler olduğu için sabit bir donma nokta donar diyemeyiz. Petrolün alev alıp yanması için gerekli en düşük sıcaklık yaklaşık olarak -72 derecedir. Buradan yola çıkarak petrolün -72 dereceden daha düşük bir sıcaklıkta donacağınız tahmin edebiliriz.
Sıcaklık -20 derecenin altına düştüğünde dizel yakıt, -40 derecelerde ise benzin donar.
Benzinin donma eşiği çok düşüktür. Mazotun aksine, düşük sıcaklıklarda donduğu bilinir. Ülkemizde bu sıcaklık değeri henüz sağlanmamıştır. Benzin tam anlamıyla eksi 45 derecede donar.Mazot herhangi bir madde katılmadığı sürece -20 derecede donmaya başlamaktadır.
Ynt: Dizel yakıt kaç derecede donar? dayanamadım baktım: Petrol Ofisi dizel yakıtları, dizeli oluşturan parafinlerin soğuk nedeniyle kristalleşip çökelmesini ve filtrelerin tıkanmasını önler. Ayrıca, içerdiği özel katkı ile kış aylarında kolay çalışma sağlar ve -20 dereceye kadar donmaz.
Türkiye'de benzinin donma derecesiyle ilgili bir bilgi olmasa da genel olarak baktığımızda -45 derecenin üzerindeki soğuklarda benzin donar. Motorinin donma noktası -18 ila -25 derecedir. Bu yüzden kışlık mazot katkısı kullanarak çalıştırırım. -32 ye kadar motorinin donmasını engelliyor.
İlgili 30 soru bulundu
En iyi çözüm mazot (yakıt) filtresine sıcak su döküp bez ile sarıp biraz bekleyip çalıştırmak eğer olumlu sonuç alınmazsa yakıt filtresine gelen hortumu çıkartıp yakıtı biraz dışarı akıtmak işe yarayabilir.
Aşırı soğuk havalarda aracın günde 2-3 defa 15'er dakikalık bölümler halinde çalıştırılması radyatör içindeki suyun donmasını engeller ve aracın daha kolay çalışmasını sağlar.
AdBlue sıvısını, dalgınlık sonucu dizel yakıt deposuna döktüğünüzde aracınızı sakın çalıştırmayın. Aracınızı bu şekilde çalıştırırsanız, yakıt ile AdBlue'nun karışması yakıt pompasına ve enjeksiyon sistemine çok ciddi hasar verir. Öncelikle yakıt deponuzun güvenli bir şekilde boşaltılması ve iyice temizlenmesi gerekir.
Benzin düşük sıcaklıklarda bile buhar haline gelebilir. Mazot, gazyağı, gibi ağır akaryakıtlar ısıtılmadıkça tutuşmazlar.
Yine depoda az yakıt bulundurduğumuzda bu pompa deponun tabanına birikmiş olan pas, tortu ve kirleri çekebilir. Buda pompanın filtresinin tıkanmasına yol açar ve pompa yanabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı depoda minimum çeyrek depo benzin bulundurmak benzin pompasının ömrü açısından önemlidir.
Hava akımı içerisinde kendiliğinden tutuşma sıcaklığı; benzin (475-530oC), motorin (350oC) ve hidrojen için (585oC)'dir.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
Halbuki mazot daha düşük devirli dizel motorlarının yakıtı olarak kullanılır. Motorinin donma noktası -10 °C iken benzinin donma noktası -65 °C'dir.
Sentetik tiner (Stoddard Solvent) olarak da bilinen Beyaz benzin, petrolün damıtılması ile elde edilir ve genellikle boya inceltici veya hafif çözücü olarak kullanılır. Avrupa'da Beyaz benzin veya petrol eteri olarak adlandırılmaktadır.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Öyle ki benzin ile doldurulmuş bir bidonun içerisine ufacık bir kibrit çakarak içine atılması durumunda benzinin alev alması çok yüksek iken, dizel yakıt ile doldurulmuş bir bidona aynı kibrit atıldığı takdirde tutuşma ihtimali imkansız derecede zordur.
Diğer bir önemli husus, bidon içindeki mazotunuzun bekleme süresinini bir kaç ayı geçmemesi... Beklemiş mazot/yakıt iyi değildir, oksidasyona uğrar.
Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz.
Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar.
AdBlue® biterse ne olur? Eğer AdBlue® tankı boşalırsa, bu izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Araç motor gücünü kısıtlayarak çekişten düşer ve Adblue takviyesi yapılana kadar da normale dönmez.
Dizel motorlar sıkıştırma ısısı eksikliğinden dolayı soğuk havalarda çalışmakta bazen zorlanabiliyor. Bu sebeple motorun sorunsuz çalışabilmesi için bir ısıtma cihazı olan kızdırma bujileri kullanılıyor.
Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor.
150,8 derece kritik sıcaklık değerine sahiptir. -138 derecede donar. 15 derecede 0,92 bar basınç değeri bulunur. Ülkemizde kullanılan LPG, %30 propan ve %70 bütandan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri