Hadisi şeriflerde Peygamberimizin Mescid-i Aksa'nın duvarında peygamberlerin bineklerini bağladığı yere bağladığı Burak isimli bineğinin üzerinde Mekke'den Mescid-i Aksa'ya yapılan bu gece yolculuğunun detayları geçmektedir. Ardından Efendimiz (s.a.v.), Mescid-i Aksa'da namaz kılmış ve oradan göğe yükseltilmiştir.
O sallallahu aleyhi ve sellem: “Sana Beyt-i Makdis'e gitmeni tavsiye ederim. Umulur ki Allah, sana oradaki mescide gidip gelecek nesiller verir.”
Rivayetlere göre Müslüman toplumu Mescid-i Aksa olarak bilinen bu yapıya Hicretin birinci yılında (M. 622), Medine'de Müslümanlar yaklaşık 16 ay boyunca Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kılmış ve burayı kıble olarak kabul etmişlerdir.
Ancak Kur'an-ı Kerim bunlardan aynı zamanda gelmiş olan sadece üç tanesinden bizlere bahsetmektedir. Beytü-l Makdis ve Mescid-i Aksa ile irtibatlı bulunan bu peygamberler Zekeriya a.s., oğlu Yahya a.s. ve Meryem oğlu İsa a.s.'dır.
İsra, Arapçada gece yolculuğuna verilen isimdir. Muhammed'in geceleyin Mescid-i Haram'dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülmesini ifade eder. Birlikte İsra ve Miraç olarak anılır.
İlgili 24 soru bulundu
O dönemde Mescid-i Aksa, Farisilerin kontrolü altında bulunuyordu. Hadisi şeriflerde Peygamberimizin Mescid-i Aksa'nın duvarında peygamberlerin bineklerini bağladığı yere bağladığı Burak isimli bineğinin üzerinde Mekke'den Mescid-i Aksa'ya yapılan bu gece yolculuğunun detayları geçmektedir.
Mescid-i Haram da mübarektir. Ancak burada bir farklılığa dikkat çekilmiş olabilir. Bu ise, Mescid-i Âksa'nın, bütün peygamberlerin durağı olması özelliği olabilir. İşte bu sebepten Peygamber Efendimiz (asm), diğer bütün peygamberlere vâris ve imam olmak için Mescid- i Aksa'ya götürülmüştür, denilebilir.
Kutsal kitap Kuran-ı Kerim'de Mescid-i Aksa net bir şekilde İra Suresinin ilk ayetinde geçer.
İsrail polisi işgal altındaki Doğu Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya Ramazan ayında birkaç gece baskın düzenledi. İsrail buna gerekçe olarak bir grup Filistinli gencin içeri girerek barikat kurmasını gösterdi. İsrail'in bu tavrı birçok ülke tarafından eleştirildi.
Mübarek Mescid-i Aksa, tarihinin en hüzünlü günlerini geçiriyor. İşgalci İsrail, Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Kudüs'ün doğusunu 1967'de işgal etti. Bu tarihten 2000 yılına kadar, Ürdün'e bağlı Mescid-i Aksa Vakfı, Harem-i Şerif'in yönetiminde tek söz sahibi oldu.
İsrail ve Filistin'in tam ortasında yer alan Kudüs şehri, içinde bulundurduğu kutsal mekanlarla da oldukça önemli bir şehirdir. Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı, Kubbet-Us-Sahra gibi dini açıdan büyük önemi olan yapılara ev sahipliği yapan Kudüs'te günümüzde 800 bin civarı nüfusun olduğu bilinmektedir.
Peygamber'in Mekke'deyken atası Hz. İbrahim'in inşa ettiği Kâbe'ye dönerek namaz kıldığını söylemek mümkün. Bunun, Mekke'nin müşrik sakinlerine karşı Hz. İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir.
Mescid-i Aksa ilk olarak Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) sahabelerinden birisi olan Ömer bin Hattab tarafından inşa edilmiş küçük bir din eviydi. Daha sonra Emeviler'in beşinci halifesi Abdülmelik tarafından tekrar inşa edildi ve genişletildi.
İslam Dininde Mescid-i Aksa
Muhammed'in “İsra ve Mirac" hadisesinin yaşandığı yer olması bakımından oldukça öneme sahip, kutsal bir şehirdir. Tüm bunlara ek olarak Mescid-i Aksa, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi ile birlikte kıyamete kadar yaşayacak, namahrem eli değmemesi gereken İslam'ın üç hareminden birisidir.
Günümüzde Hz. Davud'un (as) kabri kabul edilen yer, Kudüs'te Nebi Davud (Siyon) Tepesi'nde üç dinin mensuplarının ziyaretine açıktır.
Muhammed'in Mekke'nin sınırları içerisindeki herhangi bir noktadan yolculuğa çıkarılmış olması yeterlidir. Bu bakış açısı ışığında şunu söylemek mümkündür: Nasıl ki Mescid-i Haram ifadesi bütün Mekke'yi kapsıyorsa, Mescid-i Aksâ ifadesi de başta Beytülmakdis mescidi olmak üzere bütün Kudüs'ü kapsamaktadır.
SÜLEYMAN (a.s.m.)'ın Kabri/Mescid-i Aksa alanında-Kudüs.
Müslümanların Kudüs'te bulunan ilk kıblesi, en kutsal sayılan üç mescidden biri. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. Kudüs haremindeki kutsal kaya üzerinde yer alan, Emevî Halifesi Abdülmelik b. Mervân'ın yaptırdığı ortası kubbeli sekizgen yapı.
Kur'an'da Kudüs ismi geçmediği gibi İslâm kaynaklarında bu şehrin adı olarak zikredilen diğer isimlere de rastlanmamaktadır.
1. Bir gece, kendisine delillerimizden gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram'dan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya1 (en uzak mescide) yürüten Allah yücedir. Şüphesiz ki O duyandır, görendir.
Mescid-i Aksa, Müslümanların Mekke ve Medine'den sonra İslam'ın en kutsal üçüncü dini mabedi olarak kabul ediliyor. Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir bölgesinde bulunan ve 400 bin kapasiteye sahip olan Mescid-i Aksa, yüzölçümü alanı 144 dönüm olup Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.
Bu bölgelere harem adının verilmesi, zararlılar dışındaki canlılarının öldürülmesi ve bitki örtüsüne zarar verilmesinin haram kılınmış olmasındandır. Bundan dolayı Mekke'ye el-Beledü'l-harâm denildiği gibi Kâbe el-Beytü'l-harâm, çevresindeki mescid de el-Mescidü'l-harâm diye anılmaktadır.
Modern Kudüs, Eski Kudüs'ün sınırlarını aşarak çok büyümüştür. Sünni Müslümanlar için Kudüs, Mekke ve Medine'den sonra en kutsal şehirdir. İslamiyet'te Kudüs, MS 610 yılında ilk kıble olmuştur ve Kur'an'a göre Muhammed, 10 yıl sonra Miraç'a bu şehirden çıkmıştır.
Ayete göre Miraç Mekke'de başlamış ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya gidişle devam etmiş ve buradan göğe yükelişle sürmüştür. Yani Peygamberimiz Kudüs'ten Miraç'a yükselmiştir.
İslâmî kaynaklarda genellikle ele alındığı şekliyle mi'rac hadisesi iki safhada meydana gelmiştir. Resûl-i Ekrem'in bir gece Mescid-i Harâm'dan Mescid-i Aksâ'ya yaptığı yolculuğa isrâ, oradan göklere yükselmesine mi'rac denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri