Ense damlaları pire mücadelesinde en yaygın kullanılan metoddur. Kediniz eğer dışarıya çıkıyorsa ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir, havanın soğuk ve pire aktivasyonun az olduğu dönemlerde 2-3 ayda bir düzenli uygulamalar ile kedinizde pire kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Köpek pire ilacı nasıl kullanılır konusunda maksimum koruma pire ve kenelerden korumak için düzenli kullanımdır. En az 30 günde bir yeniden başvurmanız gerektiği anlamına gelir. Evcil hayvanınızı tedavi etmek için günün doğru ya da yanlış zamanı yoktur.
Veteriner hekimler her 3 ile 5 ayda bir pire damlalarının yapılmasını önerseler de kedinizi sık sık dışarı çıkarmıyorsanız ve özellikle kış aylarında zaten evinizdeyse kediniz 6 ayda bir de yapabilirsiniz bu pire damlalarını.
Pire damlası etkisi ortalama olarak 3 ay sürmekte. Pireler kedileri ısırdıklarında ölerek, 24 saat içerisinde kediler pirelerden kurtulacaktır.
Dişi pire yumurtalarını konakçının yüzey tüylerine ya da derisine bırakır.Pire yumurtaları, konakçı üzerinde değil yerde, halılarda, kilimlerde, yatak örtülerinde, döşemelerde ya da yerdeki çatlaklarda kuluçka evresini geçirirler ve çoğu pire iki gün içinde yumurtadan çıkar, 12 gün içerisinde bu yumurtalardan larvalar ...
İlgili 37 soru bulundu
Pire ısırığının iyileşmesinin daha kolay olması için duş alınarak o bölgenin rahatlamasını sağlamak gerekmektedir. Pire ısırığı kendiliğinden geçebilmektedir.
PİRELER HAKKINDA
Pireler, her ortamda bulunabilen ve özellikle tüyler arasında yaşayan kan emici parazitlerdir. Dişi bir pire, 1 günde 50 adet yumurta yumurtlayabilir. Bir pire tüm yaşamı boyunca yaklaşık 1.500 adet yumurta yumurtlamaktadır1. Pireler günde 10 kez ısırır, vücut ağırlığının 15 katı kan emebilirler!
Her Saat İlaçlama Yapılmaz
İlaçlamanın yapılacağı zaman, mümkünse sabah ve akşam saatlerinde olmalıdır. Gündüz ve sıcak saatler, ilaçlama için uygun saatler değildir. Bu arada rüzgara da dikkat etmek zorundayız. İlaçlama yaparken karşıdan esen rüzgar, ilacı doğrudan bizim üzerimize getirecektir.
Evlerinizde bu parazitlerden kurtulmak için yatak odanızı, yatak, halı, gardırop, yerler ve duvarlarla birlikte Chrysamed insektisit ile iyice püskürterek ilaçlayınız.
Hızla Üreyen Haşereler
Kuru temizleme yapmanızda da bir sakınca yok. Sadece uygulama yapılan, direkt olarak ilacın püskürtüldüğü alanları, en az 25 gün kadar ıslak olarak temizlememeniz, yeni böceklerin evinize yerleşmesini engelleyecektir. Bu da etkin bir uygulama için gerekli koşuludur.
Kedi köpek pire ilacı, diğer dış parazit ilaçlarında olduğu gibi damla şeklinde bulunur. Bahçe pire ilacı çeşitlerinin çoğu, ev içi kullanım için de uygundur.
Bu nedenle bunları pire veya yumurtaları öldürmek için sıcak suda yıkamak ve yüksek ısıda kurutmak önemlidir. Buharlı temizlik; halı, mobilya ve diğer kumaşlardaki pireleri ve pire yumurtalarını öldürmenin etkili bir yoludur. Yüksek ısı ve nem, liflerin derinliklerine nüfuz ederek pireleri ve larvalarını öldürür.
Pireler insanlara da ısırarak rahatsızlık verir. Evinizde pire kontrolü sağlamak için halıları ve mobilyaları sık sık vakumlamanız ve yıkamanız gerekir. Giysilerinizi ve yatak çarşaflarınızı sıcak suda yıkayarak pirelerden kurtulabilirsiniz. Bunun dışında etkili pire ilaçları da kullanabilirsiniz.
Halınızı, güzelce süpürün ve ardından karbonat, sirke ve limon karışımından bir kova su hazırlayıp bu kovadaki su ile halınızı silin. Yaptığınız bu uygulamalar evdeki pirelere yapılabilecek müdahaleler dir. bundan sonra ilaçlama firması ile bağlantı kurarak yapılması gerekenleri görüşüp gerekirse evinizi ilaçlatın.
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
Uygun zaman diliminde yapılan ilaçlamalar %100 etkilidir. İlaçlama yapıldığında böcekler öleceklerini anlarlar ve yumurtalarını bırakırlar. Yumurtalar ilaçtan etkilenmeyeceği için kesin çözüm olması adına ikinci kez ilaçlama yapılmaktadır.
Evlerdeki çatlaklarda, yatak altlarında, dolap içlerinde, duvar diplerinde, elbise dikişleri ve koltuklar gibi en kuytu yerlerde yaşayabilen pireler süpürülmüş olsalar dahi pire yumurtalarını yok etme noktasında pire ile mücadele başarısızlık ile sonuçlanabilir.
Eve ortalama 6-7 saat uğranmamalı ve eve geldikten sonra ilk olarak ev havalandırılmalıdır. Kokusuz böcek ilaçlama sonrası eve girmek mümkündür ancak kokulu ilaçlarda eve girmek olumsuz bir duruma neden olur. Tüm mutfak eşyaları temizlenmelidir. Ayrıca ıslak bir temizlik bir süre asla yapılmamalıdır.
Yaz ayları başta olmak üzere, soğuk havalarda da kapalı ve sıcak ortamlarda sıklıkla görülen pire, barındığı kapalı alanlarda ciddi problemlere yol açabilir. Sıcak ve nemli ortamlarda hızla üreyen pireler evlerde, bodrumlarda, iş yerlerinde, depolarda sıklıkla görülebilirler.
Pirelerin ömrü yaklaşık 2 haftadan 8 aya kadar olabilir. Pireler hızlı çoğalabilir.
İlaçlamadan sonra genel temizlik yapmam gerekir mi ? Kokulu ilaçlama sonrası mekanınızı havalandırdıktan sonra gözle görülebilir yerlerde ıslak temizlik yapabilirsiniz. Gözle görülmeyen yerlerde ( koltuk altları, dolap içleri, buzdolabı arkası vb. ) ise, 15 gün sonra ıslak temizlik yapabilirsiniz.
Yetişkin bir pire, konağından kan emmeden ortalama iki ila üç ay, hatta 100 güne kadar yaşar. Öte yandan, yumurtadan yeni çıkan bir larva üç gün içinde beslenmezse açlıktan ölür. O yüzden, önce larvalara saldırmak en kolayıdır.
Pirenin Yaşam Döngüsü
Bu döngünün oluşmasında çevre koşullarının etkisi büyüktür. Yumurta Aşaması: Dişi pire, konakçıdan yeteri kadar kan emdikten sonra (Bir pire için konakçı kuşları ve memelileri kapsa da daha çok kedi ve köpeklerdir) yumurtasını konakçının yüzey tüylerine veya derisine bırakır.
Pireler, lavanta kokusundan hiç hoşlanmaz. Bu yüzden lavantayı suyun içinde kaynatın.
Yani insanları ısırsalar bile neredeyse hiç insan saçına yumurta bırakmazlar. Zavallı evcil hayvanınızın kanını yedikten yaklaşık 36 ila 48 saat sonra dişi bir pire, yumurtalarını evcil hayvanınızın kürküne bırakır – ama kaldıkları yer orası değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri