Peynir altı suyunun en yaygın kullanımı içilerek tüketilmesidir. Özellikle yemeklerden önce 1 bardak kadar peynir altı suyu tüketmek ve çok hastalığı önleyici özellik taşır.
Peynir altı suyunu poğaça, çörek, ekmek gibi hamur işlerinde kullanarak hem hoş bir tat elde edebilirsin hem de tariflerinin besin değerini artırabilirsin. Çorbalarına su yerine kıvam artırıcı olarak peynir altı suyu ekleyebilirsin. Et marinasyon soslarında kullanabilirsin.
İlgili 26 soru bulundu
Vücuttaki kalsiyum emiliminin artırılmasına yardımcı olur. Kemik sağlığına destek olur, kemiklerin daha güçlü olmasına katkı sağlar. Sindirim sistemi problemlerimin çözülmesine destek olur. Bağırsakların daha düzenli çalışmasına destek olarak özellikle kabızlık problemlerinin çözümüne destek olur.
Peynir altı suyundan yapılan tereyağı
Günümüzde, normal süt seperatörleri kullanılarak peyniraltı suyundan krema ayrılmaktadır. Bu şekilde elde edilen krema, ısıtılıp eşitlendirildikten sonra, normal krema gibi tereyâğına dönüştürülür.
Peynir altı suyunun zenginliğini kekte de kullanmak istedim ve yumuşacık bir kek oldu. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, yağ, peynir altı suyu eklenip karıştırılır, diğer malzemelerde eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığımız karışım dökülür. Önceden ısıttığımız fırında 180° pişirilir.
Peynir Altı Suyunun Tadı Nasıldır? Tatlandırılmamış taze peynir altı suyunun tadı yoğurt gibi hafif ekşidir. Toz ilave tatlar ile vanilya, çikolata, kahve, muz ve orman meyveleri gibi birçok aroma elde edebilirsiniz.
Peyniraltı suyu gübreleme ve mikrobiyolojik gelişim açısından önemli olan N, P, K, S, Ca, Na, Mg, laktoz ve protein içermektedir. Gübreleme amaçlı olarak kullanıldığında sadece bitki gelişimini değil aynı zamanda topraktaki yararlı mikroorganizma populasyonunu da teşvik etmektedir.
- Artritin sebep olduğu iltihapları ve eklem ağrılarına karşı tedavi edici etkisi vardır. - Vücudumuzda bulunan hücreler için kolloidal altın suyu doğal uyarıcı olarak görev yapar. - Altın suyunun gerilen sinirleri rahatlatıcı ve gevşetici bir etkisi bulunmaktadır.
PROBİYOTİK İÇERİR
Bundan dolayı da peynir altı suyu da oldukça zengin probiyotik kaynağı olmasından dolayı bağırsak sağlığı için birebirdir.
Peynir altı suyunun faydalarından yararlanmak için suyun, ev yapımı peynirden olmasına dikkat edilmelidir. Hazır peynirlerde bulunan su tüketilmemelidir.
Peynir altı suyu bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak aynı zamanda grip, nezle gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar, hastalığa yakalandıktan sonra tüketildiğinde iyileşme sürecini kolaylaştırır. Kolesterolü düşürmeye ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olur.
Peynir altı suyu, peynir yapılırken süzülen ve arta kalan sudur. Gıda endüstrisinde önemli bir yere sahip olan bu su, genellikle toz haline getirilerek satışa sunulur. Özellikle sporcular için önemli bir besin kaynağıdır. Peynir altı suyu, peynirin yapım aşamasında süzülmesiyle elde edilir.
Peynir altı suyumuzu bir tencereye alıp kaynatmaya başlayalım. Suyumuz fokurdamaya başladığında yoğurdu, sirkeyi ,limon suyunu ve tuzu ekleyip karıştıralım. 3-4 dakika daha kısık ateşte kaynatıp altını kapatalım. 20 dakika da bu şekilde bekletelim.
Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
Peynir altı suyu kokar mı? Elde ettiğimiz peynirlerden geriye sarımsı, yeşilimsi hafif ekşi kokan bir su kalıyor. İşte bu suya ''peynir altı suyu'' deniliyor. Bu su oldukça faydalı bir su olmasına rağmen peynir yapıldıktan sonra dökülüyor.
Peynir altı suyu yapım aşamasındaki peynirin süzülmesi ile elde edilen sıvıdır. Peynir yapım aşamasında maya veya asit katma yöntemiyle pıhtılaştırılır. Bu pıhtı dışında kalan yeşilimsi sarı renkteki sıvı peynir alt suyu olarak adlandırılır.
Yoğurma kabına bir miktar un konulur. Ortası havuz gibi açılan unun içine kabaran maya, tuz, yumurta, yumuşamış tereyağı ve kalan peynir altı suyu ilave edilip yoğrulur. Azar azar un ilavesiyle sert olmayan ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
Un, yoğurt, yumurta ve ayırdığımız peynir altı suyunu bir kapta çırpıyoruz. Bu karışıma yavaş yavaş yumurtaları pişirmeden 4-5 kepçe çorba ekliyoruz. Daha sonra tam tersi, kepçe kepçe bu karışımın tamamını yavaşça çorbanın içine ekliyoruz. Tuzunu ekleyip son olarak 10 dakika daha pişiriyoruz.
Ekşi krema kullanın. Ekşi kremayı biraz süt ile incelterek hızlı bir şekilde bir peynir altı suyu alternatifi yaratabilirsiniz. Sonrasında karıştırın ve kullanın. Beyaz sirke veya elma sirkesi kullanın.
Peynir altı suyu da yine yoğurt mayalamak için kullanılacak sağlıklı mayalardan biridir. Peynir mayalarken kullanılan bu değerli su, yoğurt mayalamak için de uzun yıllardır kullanılan doğru yöntemlerden biridir.
Lor peyniri,peynir altı suyundan elde edilen hafif bir tür peynirdir.Ricotta diye de bilinir. Sütün sirke,limon veya yoğurt ile kestirilmesiyle elde edilen peynire ise süt kesiği denir. Fakat bu yöntemle elde edilen peynir genelde lor diye bilinir.
Bunlardan en sık kullanılanı bizim kısaca "protein tozu" diyeceğimiz peynir altı suyu tozudur; çünkü bu toz su içerisinde çözünebilen bir süt proteinidir. Sütten üretilen peynirin altında biriken suda bol miktarda bulunduğu için "peynir altı suyu tozu" olarak geçerler. İngilizcede bunun karşılığı ise "whey"dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri