Peynir altı suyu kısaca peynir yapılırken artan sudur. Oldukça besleyici bir içeriği olan peynir altı suyunun ısıtma ve sonrasında yoğunlaştırılıp soğutulmasıyla oluşan toza da peynir altı suyu tozu denir.
Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli. İşte, sütü kestirip süzdükten sonra üstte kalan nefis bir peynir, altta kalan biraz ekşi kokulu, sarımsı su ise peynir altı suyunun ta kendisi.
Gıda alanında katkı maddesi olarak kullanılır. Meyve aromaları ile beraber tüketilen peynir altı suyu tozu, doğal bir protein içeceği olarak tüketilmektedir.
Peyniraltı suyu tozları, melas ve soya unu ile karıştırılarak çoğunlukla hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Gıda sektöründe, bebek mamaları, yoğurtlar, dondurmalar, kekler, tatlandırıcılar, şekerlemeler, et ürünleri, çorbalar, soslar ve içeceklerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
%80 civarında saf protein içerir. Kullanım Alanları: Gıdaların besin değerini (özellikle protein) zenginleştirmek amacı ile içecek ve yiyecek sanayisinde PAST katkı maddesi olarak kullanılır. Şekercilik, fırıncılık, bisküvi, çikolata, süt ürünleri sektörleri peynir altı suyu tozu kullanan sektörlerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Peynir Altı Suyunun Tadı Nasıldır? Tatlandırılmamış taze peynir altı suyunun tadı yoğurt gibi hafif ekşidir. Toz ilave tatlar ile vanilya, çikolata, kahve, muz ve orman meyveleri gibi birçok aroma elde edebilirsiniz.
Bunlardan en sık kullanılanı bizim kısaca "protein tozu" diyeceğimiz peynir altı suyu tozudur; çünkü bu toz su içerisinde çözünebilen bir süt proteinidir. Sütten üretilen peynirin altında biriken suda bol miktarda bulunduğu için "peynir altı suyu tozu" olarak geçerler. İngilizcede bunun karşılığı ise "whey"dir.
Peynir altı suyu, peynir üretiminde kovaların dibinde biriken, arta kalan sudur. Bazı ülkelerde içecek peynir altı suyu proteini olarak tüketilir. Gıda endüstrisinde yiyeceklerin protein değerinin artırılması için toz haline getirilerek katkı maddesi olarak kullanılır.
1 bardak süt, 1 adet pastörize yumurta beyazı, 1,5 yemek kaşığı fıstık ezmesi ve isteğe bağlı olarak protein tozunu blenderdan geçirin. Hepsini geçirdikten sonra afiyetle tüketin. Hem uzun süre tok hissetmenizi sağlayacak hem de protein açısından zengin olan bu karışımı kesinlikle deneyin.
Hammadde sütten elde edilen peynirdir ancak üretim esnasında şirden mayası ve kültür kullanılır. Peynir üretiminde mayanın helalliği, üretim sonucunda oluşan ürünlerin helalliği açısından önem taşımaktadır. Peynir altı suyu tozu için de aynı durum söz konusudur. Bundan dolayı Helal şartlarda üretimi gerekmektedir.
Peynir altı suyunu özellikle aldığı renk dolayısıyla atılması gereken bir ürün gibi düşünebilirsiniz. Ancak vücudumuz için faydası oldukça fazla olan bu suyu, bir cam kavanoz içerisine koyarak buzdolabında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Peynir altı suyunun faydaları
Kemik sağlığına destek olur, kemiklerin daha güçlü olmasına katkı sağlar. Sindirim sistemi problemlerimin çözülmesine destek olur. Bağırsakların daha düzenli çalışmasına destek olarak özellikle kabızlık problemlerinin çözümüne destek olur. Önemli bir protein kaynağıdır.
Peynir altı suyundan yapılan tereyağı
Günümüzde, normal süt seperatörleri kullanılarak peyniraltı suyundan krema ayrılmaktadır. Bu şekilde elde edilen krema, ısıtılıp eşitlendirildikten sonra, normal krema gibi tereyâğına dönüştürülür.
Peynir altı suyu yapım aşamasındaki peynirin süzülmesi ile elde edilen sıvıdır. Peynir yapım aşamasında maya veya asit katma yöntemiyle pıhtılaştırılır. Bu pıhtı dışında kalan yeşilimsi sarı renkteki sıvı peynir alt suyu olarak adlandırılır.
Peynir altı suyumuzu bir tencereye alıp kaynatmaya başlayalım. Suyumuz fokurdamaya başladığında yoğurdu, sirkeyi ,limon suyunu ve tuzu ekleyip karıştıralım. 3-4 dakika daha kısık ateşte kaynatıp altını kapatalım. 20 dakika da bu şekilde bekletelim.
1 litre çiğ ya da günlük sütü 15 dakika kadar kaynatın ve ocağı kısın. Tıngırdayan sütün içine yoğurdu ya da sirkeyi ilave ederek karıştırın. Süt kesilmeye ve topaklanmaya başlayacak. 10 dakika kadar biraz daha ılınmasını bekleyin ve ince gözenekli bir süzgeçle süzün.
Protein tozları ise, peynir altı suyunun izole edilmesi, kazein ya da diğer bir deyişle süt proteini, soya proteini ve yumurta proteininden elde edilir.
Protein tozu yerine et, yumurta, süt, yoğurt, peynir, fasulye, nohut, badem gibi gıdalar, temel protein kaynakları olarak tüketilebilir” dedi. Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, özellikle gençlerin ve sporla uğraşanların protein tozu kullanımında aşırıya kaçılmaması gerektiğini açıkladı.
1) Optimum Gold 100% Whey Gold Std – Chocolate 5.15lb/2270gr Multi-lingual. Optimum Gold protein tozu, Amerika Birleşik Devletleri'nin en popüler markaları arasında yer alır. Yani dünyanın en iyi protein tozu arasındadır diyebiliriz. Üçüncü nesil yeni formülü sayesinde proteinlerin kana karışım oranını hızlandırır.
Peynir Altı Suyu Proteini (Peynir Altı Suyu Tozu) suda çözünür.
1 su bardağı peynir altı suyu 60 kalori içerir. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengindir. İçeriğinde bulunan protein ve aminoasitler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Ekşi kremayı biraz süt ile incelterek hızlı bir şekilde bir peynir altı suyu alternatifi yaratabilirsiniz. Sonrasında karıştırın ve kullanın. Beyaz sirke veya elma sirkesi kullanın. 15 ml sirke ile 250 ml az yağlı veya yağsız sütü karıştırın.
İnek sütü, çeşitli asidik uygulamalarla pıhtılaştırılır, bu pıhtının süzülmesiyle elde edilen kısım peynirdir, peynirin süzülmesiyle yeşil bir su elde edilir, buna da peynir altı suyu denir.
Peynir altı suyu, peynir üretiminde dinlendirilen peynirlerin bıraktığı beyaza yakın renge sahip sudur.
Peynir Tozu nedir ve satış çeşitleri nelerdir? Kurutulmuş peynir, yaş peynir kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda öğütülüp elde edilen kurutulmuş üründür. Taze peynir kurutulmadan önce yaklaşık %80 civarında su içerir. Kurutma ile üründeki bu su oranı çok düşük değerlere indirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri