- Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir.
Demir Emilimini Engelleyen Gıdalar
Kalsiyum, sağlık açısından çok önemli bir mineraldir. Ancak kalsiyum içeren besinler, demir emilimini engeller. Çalışmalar, süt, peynir veya ek besinlerden alınan 165 mg kalsiyumun demir emilimini yaklaşık %50-60 oranında azalttığını göstermiştir.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
Demir eksikliği bulunan kişiler özellikle bol tahıllı ve kepekli gıdalardan fazla tüketmemelidir. Çünkü bu tip gıdalar demir eksikliğini tetikleyebilir. Demir emilimini azaltarak demir eksikliğine neden olan yiyecekler şöyle sıralanabilir; kepekli tahıllar, yağlı tohumlar, kahve, siyah çay, soya, kalsiyum tuzları…
İlgili 42 soru bulundu
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, kırmızı et, balık, yeşillik, susam, pekmez, fındık, üzüm, kayısı ve dut tüketiminin arttırılması da ferritin değerinin yükselmesini sağlamaktadır. Vücutta olması gerekenden daha fazla demir mineralinin depolanması ferritin yüksekliğinin olduğu anlamına gelmektedir.
Kahvedeki kafein de demir emilimini olumsuz etkilerken demirden zengin besinleri kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketmek de yine demir emilimini olumsuz etkiler. Ispanak, fındık, çikolata, maydanoz, fitat ve oksilatlardan yüksek gıdalar demir emilimini de olumsuz yönde etkileyebilir.
Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Et ve et ürünleri / demir ilaçları
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Yiyecek ve içeceklerden bazıları ise demir emilimini azaltarak demir eksikliğini tetikleyebilmektedir. - Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir.
Haftada bir kere tüketilmesi tavsiye edilir. Beyaz Peynir: B12 bakımından oldukça zengin olan beyaz peynir (100 gr günlük ihtiyacın %28'ini karşılar) aynı zamanda günlük ihtiyacın %4'ünü karşılayacak kadar demir içerir. Yumurta: 1 adet orta boy günlük demir ihtiyacının %5'ini ve B12 ihtiyacının %11'ini karşılaya yeter.
Yoğurt, ıspanakla birlikte tüketildiğinde demir emiliminin daha az olmasına yol açabilir. Bunun nedeni yoğurtta kalsiyum bulunmasıdır (7). Ancak yoğurtta bulunan kalsiyum miktarı ıspanaktaki demirin emilmesine tamamen engel olacak miktarda değildir.
Pekmezi bu kadar çok sürekli vücudunuza alırsanız, potasyum birikerek kalbiniz için zararlı bir düzeye yükselebilir. Bir iki kaşık aldığınız pekmezle demir olmaz. Süt ve süt ürünleri demir emilimini azaltabilir. Mide ilaçları mesela emilen ilaçlar demir emilimini azaltabilir.
KAHVE DEMİR EMİLİMİNİ AZALTABİLİR! Çalışmalar kahve ve diğer kafeinli içeceklerin demir emilimini azalttığını gösteriyor. Bir çalışma, hamburgerle birlikte kahve içildiğinde demir emiliminin % 39 azaldığını, aynı yemekle daha bilinen bir engelleyici olan çay içildiğinde demir emilimini % 64 azalttığını gösteriyor.
Vücudunuzdaki hem olmayan demirin emilimini arttırmak için c vitamini içerikli gıdalarla beraber tüketilmesi gerekir. Örneğin et yemeğinin yanında bol limonlu salata tüketmek ya da pekmez yanında limon yemek hem olmayan demirin emilimini arttıracaktır.
Yine aşırı kahve tüketimi uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve hassasiyet gibi olumsuzluklara yol açabilir. Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
Eğer salataya bolca limon sıkarsanız tabağınız mükemmel bir “demir eksikliğini önleme hapı” gibi olacaktır. Çünkü C vitamini demirin emilimini yükseltiyor.
Ferritin Kaç Olmalı? Ferritin Kaç Olursa Tehlikelidir? Vücutta bulunması gereken optimum ferritin değeri kadınlarda 20 - 200 ml / ng, erkeklerde ise 20-500 ml / ng arasında değişmektedir. Ferritin miktarı bu değerlerin altına veya üstüne çıktığında kişide çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlar.
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Çay, demir emilimini azaltıyor
Yemeklerde içilen çayın da besinden alınan demir emilimini azalttığını belirten Dr.Özgönül, 'Çay, kahve ve kakao içerisinde bulunan bazı maddeler, demir emilimini yarı yarıya azaltır. Bu nedenle yemeklerin hemen üzerine içilen çay ve kahveden vazgeçmemiz gerekir.
Ferritin Düşüklüğü Neden Olur? Kanda, ferritin miktarının normal değerlerin altında olması ya da farklı bir deyişle ferritin düşüklüğü, sıklıkla aşırı çay, kahve tüketimine ve düzensiz beslenmeye bağlı olarak görülür.
Ferritin Düşüklüğü
Optimum değerlerin altında seyreden ferritin oranı vücuttaki demir oranının azlığını gösterir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi şeklinde isimlendirilir. Demirin yetersiz olması alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.
Tedaviye başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner, ancak çoğunlukla kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak amacıyla tedaviye 6-12 ay daha devam edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri