b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir.
Protein ve kalsiyum açısından zengindir. İyi bir B12 vitamini ve fosfor kaynağıdır. Peynir de süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
2) Et Grubu: Her türlü hayvan etleri,peynirler,yumurta bu gruptadır.
Peynir; yumurta, köfte, tavuk, balık gibi bir protein kaynağıdır. 1 yumurtadan, 30 gr köfte/tavuktan ve 30 gram peynirden 6 gram protein alırız. Peynirde genel olarak yağ oranı arttıkça protein oranı düşmektedir. 100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, Yumurta, Kuru fasulye, nohut, mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, bakla gibi kuru baklagiller, Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
İlgili 16 soru bulundu
Yumurta: Hayvansal kaynaklı protein içeren besinler arasında en önemli protein kaynaklarından biri yumurtadır. Yumurtanın hem sarısı hem beyazı protein içerir ancak beyazı protein bakımından daha zengindir. Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur.
Beyaz Peynir: Yaklaşık olarak 100 gram tam yağlı beyaz peynir içerisinde, 300 kcal enerji, 16,01 gram protein, 23,55 gram yağ, 8,21 gram karbonhidrat ve 2,25 gram laktoz bulunur. Peynirde A, D, E ve K vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin yer alır.
Peynir esas olarak protein, yağ, mineraller ve su içerir. Bunların yanında peynirde vitaminler organik asitler ve iz elementler de bulunur. Bunlar içerisinde protein ve yağ, hem peynirin yapısal özellikleri, hem de besin değeri üzerinde etkili olan iki önemli bileşendir.
Peynir,Protein grubuna girer.
Peynir içerisinde de yüksek oranda proteinler vardır. Aynı zamanda peyniri besin değerleri açısından daha da değerli hale getiren bir diğer madde de bileşiminde bulunan protein yapı taşlarını yani aminoasit kompozisyonu taşıyor olmalarıdır.
Düzenleyici maddeler su, madensel tuzlar ve vitaminlerdir. Yapı maddesi olarak görev yapan su, vücudumuzda düzenleyici olarak da görev yapar.
Hayvansal kaynaklı süt, yoğurt, peynir, yumurta, et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık vb.) gibi besinler iyi birer protein kaynağıdır.
Peynir kalsiyum ve fosfor yönünden önemli gıdalardan birisidir. Özellikle kalsiyum kemik ve diş gelişimi için önemli bir mineral olmaktadır. Çocuklar ve emziren anneler için önemli besinlerden birisidir.
Peynir, yine en önemli protein, yağ, kalsiyum, fosfor ve vit A kaynağıdır. Dondurma, lezzetli ve kolay sindirilebilir bir ürün olmasının yanında, protein, kalsiyum, fosfor ve vit B1 içerir. Fazla miktarda yağ içerdiğinden aynı zamanda vit A kaynağıdır.
Yoğurt da tıpkı peynir gibi en güçlü kalsiyum kaynaklarından biri. Bir su bardağı yoğurt ortalama 300-350 mg kalsiyum içerebiliyor. Diğer taraftan yoğurdun ve peynirin güçlü birer probiyotik, protein, vitamin ve mineral kaynağı oldukları da unutulmamalı.
Beyaz peynir kalsiyum açısından zengin olduğu kadar, vitamin yönünden de oldukça zengin bir peynir çeşididir. İçerisinde A, B, C ve D vitaminleri bulunan beyaz peynir, bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Güçlü bağışıklığa sahip olmak, kolay hasta olunmasının önüne geçmektedir.
Süzme peynirin protein oranı, diğer peynir çeşitlerinden daha yüksektir. 110 gram tam yağlı süzme peynir, ortalama 120 kaloridir.
Kalsiyum, fosfor ve protein içeriği zengin olan süt, çocukluk ve gençlikte kemik dokusunun gelişimini sağlar, yaşlılıkta ise kaybı azaltır. Süt proteini, kalsiyum emilimini arttırdığı gibi, kemik dokusu hücrelerinin oluşumunu sağlar.
Beyaz peynir, A, B2 ve B12 vitaminleri ayrıca kalsiyum, fosfor, çinko minerallerinden zengin, protein içeriği yüksek bir besindir.
Vücudun ana enerji kaynağı olan karbonhidratlar; meyve, tahıl, sebze ve süt ürünlerinde bulunan şeker, nişasta ve liflerdir. Temel gıda gruplarından biri olan karbonhidrat, sağlıklı bir diyet için bir hayli önemlidir.
Karbonhidratlı yiyecekler nelerdir ? Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna, kayısı, hurma, muz, incir, üzüm, portakal, armut, ananas, karpuz ve kuruüzüm yüksek karbonhidrat içermektedir. Baklagil türlerinden; nohut, kurufasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.
Proteini vücuda besinler yardımıyla alırız. Protein içerek besinler arasında; beyaz/kırmızı et, badem, baklagiller, süt ve süt ürünleri, yumurta kabak çekirdeği başta gelir. Proteinli yiyecekler arasında; beyaz ve kırmızı et, ton balığı, somon balığı, karides ve lor peyniri başta gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri