Uyku çiçeği aynı zamanda süs yoncası olarak da bilinen bir çiçek türüdür. Uyku çiçeğinin ana vatanı Güney Amerika'dır. Ancak uyku çiçeğine ülkemizde de rastlamak mümkündür. Dünyanı pek çok yerinde ve pek çok ikliminde bu çiçeği yetiştirmeniz mümkündür.
Brezilya başta olmak üzere Güney Amerika ülkelerinin pek çoğunda uyku çiçeğini doğal olarak görmek mümkündür. Oxalidaceae sınıfından bir bitki olan uyku çiçeğinin ana vatanı Güney Amerika'dır. Brezilya başta olmak üzere Güney Amerika ülkelerinin pek çoğunda uyku çiçeğini doğal olarak görmek mümkündür.
Bu mucizevi bitki sedatif (yatıştırıcı ve rahatlatıcı), hipnotik (uyku verici), anksiyolitik (anksiyete giderici), analjezik (ağrı kesici) ve antispazmodik (spazm giderici) etkileri ile biliniyor. Passiflora'nın Faydaları Nelerdir? Uykusuzluk şikayetlerinde, uykuları düzene girdirir. Kasılma ve kramplara iyi gelir.
Farklı iklim koşullarına uyum sağlaması ve yetişmesiyle dünyanın pek çok yerine yayılmıştır uyku çiçeği. Kendine özgü yapısıyla dikkatleri üzerine çıkan bu çiçek her ortama ayak koşula uyum sağlayabildiği için evlerde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Uyku çiçeğinin bu ismi almasındaki asıl neden ise çiçeklerinin kapanıp boru şeklini almasından dolayıdır. Bu çiçek de ezan ve akşam çiçeği gibi akşamları uykuya dalar ve gün ışığında tekrardan çiçekleri açar.
"Uyku çiçeği oldukça zarif bir bitki olmakla birlikte uçuk pembe çiçekler açarlar. Doğrudan güneş almayıp, aydınlık yerleri seven bitki türü olup keyfi yerinde olduğunda kolay bir şekilde çoğalabilen bir çiçektir.
Uyku çiçeği, doğru su ve ışık dengesi olmadan kuruyabilir. Aşırı sulama, bitkinin köklerinin çürümesine ve dolayısıyla bitkinin kurumasına neden olabilir. Ayrıca, uyku çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yaprakları yanabilir ve kuruyabilir.
Uyku çiçeğinin faydaları şunlardır:
Uykusuzluğa iyi gelir. Uyku çiçeği, GABA adı verilen bir nörotransmitterin salınımını artırarak uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. GABA, beynin sakinleştirici bir etkisi olan bir kimyasaldır.
Yatak odasındaki bir bitki, yapraklarındaki gözenekler aracılığıyla zararlı gazları emebilir ve her gün soluduğunuz havayı filtreleyip temizleyebilir. Yatak odası bitkilerinin sağlık açısından pek çok faydası olmasının yanı sıra, her türlü iç mekana hoş bir dekor dokunuşu ve mükemmel bir enerji katarlar.
Uyku Çiçeği Yumrusu - Oxalis Triangularis – Myke , halk arasında süs yoncası olarak da bilinen, muhteşem güzellikte mor renge sahip üçgen yapraklı yoncalar ince ve narin dallar üzerinde süzülür. Güneş battığında yapraklarını kapatmaktadır. İlgi çekici ve zarif davranışından dolayı bu çiçeğe uyku çiçeği adı verilmiştir.
Uyku çiçeği tohumu ile çoğaltma
Uyku çiçeği tohumları, sonbahar veya ilkbaharda toprağa ekilir. Toprak, nemli tutulmalı ve sıcaklık 20-25 derece arasında olmalıdır. Yaklaşık 2-3 hafta sonra, tohumlar çimlenir ve yeni bitkiler oluşur.
Bitkinizin sulanması için en uygun zaman erken sabah veya geç akşam saatleridir. Bu saatlerde su daha iyi emilir ve bitki yaprakları güneşe maruz kalmadan kurur.
Kaudpul olarakta bilinen Gece Yarısı Çiçeği yılda sadece bir kez açan ve gün batmadan solan çok özel bir bitkidir. Bu narin özelliği sayesinde Kaudpul, "Gecelerin Kraliçesi" diye isimlendiriliyor. Keşişler ve budistler tarafından ruhani bir çiçek olarak bilinmektedir.
Akşamsefası (Mirabilis jalapa), akşamsefasıgiller (Nyctaginaceae) familyasından çok yıllık bir süs bitkisi türü. L. Amerika'nın tropik bölgelerinden dünyanın birçok yerine dağılmış olan akşamsefası çabuk gelişen ve 1 m'ye kadar boylanabilen bir bitkidir.
Haftada bir kez toprak yüzeyi tam kurumadan sulamaya özen gösterilmesi gerekir. Dua çiçeğinin toprağının kurumamasına dikkat edilmelidir. Dua çiçeği dinlendirmiş suyla sulamak en sağlıklısıdır. Sulama sırasında doğrudan soğuk su vermek yerine ılık ve dinlendirilmiş su verilmelidir.
Yatak odasına şık bir hava katmak için farklı sukulent türlerini tercih edebilirsiniz. Bunlar, sık sulama gerektirmeyen bitkilerdir ve kolayca bakım yapılabilir. Jasmin: Jasmin bitkisi, hoş bir kokuya sahiptir ve romantik bir atmosfer yaratmaya yardımcı olabilir.
Aloe Vera, havadaki formaldehit ve benzen gibi zararlı maddeleri filtreleyen etkili bir bitkidir. Ayrıca, oksijen üretimi yapar ve havanın nemini artırarak solunum yolu problemlerini hafifletebilir. Yatak odasında bulundurduğunuzda hem hava kalitesini iyileştirir hem de hoş bir görünüm sunar.
Uyku çiçeğinin beyazdan pembeye ve mora kadar küçük çiçekleri vardır. Genelde ilkbaharda ekilen ve ev bitkisi olarak bakılan uyku çiçeği, insanlar ve evcil hayvanlar için zehirli olduğundan dolayı bitkiye bakacağınız yere dikkat etmeniz önemlidir.
Kalanchoe çiçeği az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemez bunun için çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir. Sıcak bir ortam ile parlak ve dolaylı güneş ışığını tercih eder.
Barış çiçeğine uzun zaman su vermediğinizde yapraklarının boynu bükülmüş olarak bulabilirsiniz. Ancak bu şekilde bulduğunuz barış çiçeğiniz öldü diye düşünmeyin. Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin.
Birden farklı türü ile karşınıza çıkan petunya çiçeği mevsimlik yapısı ile bilinir. İri bir çiçek yapısına sahip olan gece çiçeği yumuşak yaprakları ile dikkatleri üzerine çeker. Hoş bir kokuya sahip olan gece göğünü tüylü bir şekilde görmeniz mümkündür.
Üretimi: Kökten ayırma yöntemi ile üretilir. Hastalık ve Zararlılar: Kırmızı örümcek ve unlu bitler zararları bitkiye zarar verebilir.
Tesbih çiçeğinin bakımını yaparken kuruyan dallarını temizlemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda toprağının da arada sırada yenilenmesinde fayda vardır. Tesbih çiçeğinin diğer narin çiçekler gibi sıkça bakıma ihtiyacı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri