Yahyalı elması dünyada meşhurdur. Aroması çok yüksek.
Türk turizminin geleceği açısından çok mühim olan Aladağlar Millî Parkı'nın, Yahyalı sınırlarında doğa harikalarından Kapuzbaşı Şelaleleri, Hacer Ormanı ve Yedigöller bulunmaktadır. Türkiye'nin en iyi post ormanı olması özelliğini taşımaktadır.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
İlçenin Tarihi
Örneğin; İlçemizin Yahyalı adını “Yahya Ali'',Gazibeyli Mahallesi ise adını “Benli Gaziden''almıştır. İlçede bulunan Ulu cami önündeki türbenin Yahya Gazi'ye ait olduğu bilinmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Varsak Türkmenleri, Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde göçmen geleneklerini yaşatarak hayatlarını sürdürüyor.
İlçe merkezi 12 mahalleden ibaret olup, 28 köyü ve 3 mezrası bulunmaktadır. İlçe doğal kaynaklar bakımından ülkemizin ender olan ilçelerinden biridir. Demir cevheri, altın karışımı kurşun, gümüş karışımı çinko ve krom bakımından zengin ocaklara sahiptir. Mevcut yıllık üretim miktarı 2-2,5 milyon ton civarındadır.
Kayseri mutfağının özgü ve çok sevilen tatlılarından biri Nevzine. Kayseri'nin yöresel mutfağını temsil eden önemli şerbetli tatlı tariflerden biridir.
Tatlı bir başlangıç yapalım: Nevzine tatlısı
Kayseri'de oldukça meşhur olan bu tatlı genellikle bayramlarda hazırlanarak misafirlere ikram edilir.
Kayseri'nin Neyi Meşhur? Kayseri Kapadokya Peri Bacaları, genel olarak tarihi dokusu, pastırması, mantısı ve daha pek çok lezzeti ile yöresel mutfağı gibi detaylar dolayısıyla çok ünlüdür.
İlçemizde yıllık bazda 1.000.000 ton demir, 100.000 ton krom, 70.000 ton çinko, 30.000 ton kurşun ve 10.000 ton bakır madeni çıkarılmakta ve işlenmektedir.
Türkiye'de Divriği'den sonra en önemli demir yatakları Kayseri-Yahyalı yöresinde bulunmaktadır.
1992 yılında Erzincan'da doğdu.
Yahyalı, Yozgat ilinin Sarıkaya ilçesine bağlı bir köydür.
Kayseri adıyla adeta özdeşleşmiş olan pastırma ve sucuğun ünü yurtdışına taşmıştır. Nefis yemek çeşitleri arasında “mantı”nın ise özel bir yeri vardır. Pastırma; Orta Asya'dan batıya göç eden Türk akıncılarıyla Anadolu'ya gelmiş ve Kayseri'yi kendisine mesken tutmuştur.
Kayseri, meşhur pastırması ve sucuğuyla Türkiye'nin şarküteri başkenti. Mantısı da ayrı meşhur. Bunların yanında daha az bilinen ama yemeden dönmeyin diyeceğimiz Develi cıvıklısı ve yağlama gibi yöresel yemekleri de var.
Kayseri'den alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır:Soğanlı bez bebekleri, Bünyan halısı, Yahyalı halısı, Pastırma, Mantı, Kayseri maketleri, sedef ürünleri ve gilaburu meyvesi.
Türkiye genelinde 10 veya daha az kişini ikamet ettiği köy sayısı 70 olarak belirlenirken, 1000 veya daha fazla nüfusa sahip köy sayısı 574 olarak kayıtlara geçti. Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Dirsekli köyü, 6 bin 90 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü olarak dikkati çekti.
Bingöl merkeze bağlı Çavuşlar köyü, 5 bin 250 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en büyük köyü olma unvanını elinde bulunduruyor. Kent merkezine 27 kilometre uzaklıkta olan 450 haneli köyün 13 mezrası, 5 camisi, sağlık ocağı, ilköğretim okulu bulunuyor.
Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci en büyük şehri olan Sivas, ülkemizde en fazla köy sayısının bulunduğu il olarak kayıtlara geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri