Peki neden peynir? Bu durum, peynirdeki bazı vitamin ve besinlerden kaynaklanmaktadır. Örneğin, az yağlı peynirler, serotonin hormonunun salınımını destekleyen amino asit triptofanda özellikle yüksektir. Serotonin, vücudu gevşemeye teşvik eden bir nörotransmiterdir ve uyku döngünüzü yönetmenin ayrılmaz bir parçasıdır.
Süt ürünleri Ayran içince uyku gelmesi diye bir olayı hepimiz biliriz. Aynı şekilde peynir, tereyağı, yoğurt gibi süt ürünlerinin hepsi yoğun kalsiyum içerdiği için uyuklamanıza neden olur. Badem İçerdiği triptofan isimli aminoasitten ötürü melatoinin hormonu salgılar.
Kaliteli uyku için triptofan zengini gıdalar tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Karadağ, şu değerlendirmeyi yaptı: "Triptofan açısından zengin kiraz, karpuz çekirdeği, beyaz peynir, kaşar peyniri, muz, fındık, süt ve yumurta, vücuttaki melatonin ve serotonin hormonlarının miktarını artırarak daha kaliteli bir uyku ...
Peynir, hücrelerdeki su dengesinin korunmasına yardımcı olan sodyum bakımından zengindir. Ancak çok fazla sodyum alımı da yüksek tansiyona neden olabilir ve ayrıca böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve osteoporoz ile ilişkilidir.
İlgili 30 soru bulundu
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Hayır. Peynir tam tersine vücudunuz ve uykunuz için büyük yarar sağlıyor. Uyumadan belli bir aralıktan önce gıda tüketmeyi kesmek, sağlıklı bir uyku ve mide sağlığı için önemli.
Simit ve peynir... Kahvaltıların vazgeçilmezi... Ancak masum sanıp yediğiniz simit ve peynir, tüm gün yorgun hissetmenize neden olabilir. Bazı yiyecek ve içeceklerin içinde bulunan maya proteinine vücudun duyarlılık göstermesi, maya alerjisi olarak açıklanıyor.
Eğer canınız bol peynirli bir pizza ya da börek veya pide çekiyorsa ve bunları düşündüğünüz anda ağzınız sulanıyorsa bilin ki sağlıklı yağ asidi eksikliği yaşıyorsunuz. Vücutta sağlıklı yağ asitleri azaldığında yani Omega-3 değeriniz azaldığında aşırı peynir tüketme isteğiniz artar.
Kısacası yatmadan önce peynir yemenin kabusa yol açtığına dair tutarlı bir veri bulunmuyor. Ancak şunu diyebiliriz ki yatmadan hemen önce yemek yer ya da akşam yemeğini fazla kaçırırsanız hazımsızlık çekebilir ve gecenizi huzursuz kılabilirsiniz. Hatta bir parça peynir daha rahat uyumanıza yardımcı bile olabilir.
Gündüz aşırı uyku halinin birçok olası nedeni vardır. En yaygın nedenlerden biri, uzun çalışma saatleri, düzensiz bir program, uykusuzluk veya başka nedenlerden kaynaklanan kronik uyku eksikliğidir. Aşırı uyku hali, bölünmüş veya başka türlü kalitesiz uykudan da kaynaklanabilir.
Ayran ve yoğurt ikilisi herkesin bildiği uyku getiren yiyeceklerin başında yer alır. Ayran veya yoğurt tüketimi yatmadan önce yapılırsa kişiyi rahatlatarak uykusunu getirir. Patates içinde bulunan tripofan sayesinde dengelerinizi sağlar ve uykuya geçişi hızınızı kısaltır.
Peynir veya diğer ürünler yapılırken sütün iyi kaynatılmaması sonucu ölmeyen mikroplar bu ürünleri tüketenleri hasta edebiliyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, taze peynirin tüketilmemesi gerektiğini bildirdi.
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Uyku açan yiyecekler ile birlikte yeşil çay ve kahveler de oldukça etkilidir. Uyarıcı bir etkiye sahip olan kafein uyku açmada oldukça etkilidir. Şeker içerikli besinler de enerji kaynaklarından bir tanesidir. Tatlı, çikolata ya da meyveler içerisinde bulunan şeker enerji vererek uykunuzu açmanıza yardımcı olur.
Ceviz: Doğal melatonin kaynağı olan ceviz yine uyku için size yardımcı olabilir. Akşam yemeğinden sonra 1 çay bardağı kadar yemek yeterlidir. Muz: Serotonin ve melatonin hormonlarının salınımlarını artırmasının yanı sıra içerdiği magnezyum ve potasyum ile kasların gevşeyip, rahatlamasını sağlar.
Yüksek oranda lif içeren meyvelerin başında gelen muz hazmı kolaylaştırır ve mide ekşimesini geçirir. Ve tabii eğer ÖĞLEN YENİYORSA. Aynı muzu akşam yemeğinde sofranıza konuk ederseniz sindirim sisteminizi rahatsız eder ve balgam üretimine neden olur.
Humusun içindeki nohut bol triptofan içerdiğinden humus yediğinizde kendinizi biraz uykulu hissetmeniz normaldir. Aynı zamanda humusun malzemelerinden diğeri tahin de bol triptofan içerir. Bu iki malzeme bir araya geldiğinde ortaya tam bir gevşetici yiyecek çıkar ve sizi derin uykulara götürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri