Peynirde A, D, E ve K vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin yer alır. Aynı zamanda 100 gram peynir içerisinde 422 gram kalsiyum bulunması, peyniri kemik ve diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri ile bilinen önemli bir kalsiyum kaynağı haline getirir.
Muratbey Plus ve Muratbey Misto ürünlerinin 100 gramında 5 mcg D vitamini bulunuyor. süreçte ihtiyaç duyduğu ekstra vitamin takviyesini de sağlamış oluyor.
Kaşar peyniri bazı vitamin türleri için kaynak sağlayacak bir peynir çeşididir. İçerisinde yağda çözünen vitaminlerden A, D, E ve K vitaminlerini; suda çözünen vitaminlerden B12, B6, B2 vitaminleri bulunan kaşar peyniri, çoğu peynir çeşidi gibi fosfor ve kalsiyum kaynağıdır.
D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.
İlgili 39 soru bulundu
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
D vitamini açısından zengin gıdalar arasında yumurta sarısı, yağlı balıklar ve karaciğer bulunur. D 3 formu: Kolekalsiferol denen D3 vitamini, takviyeli gıdalar, hayvansal gıdalar ve vitamin takviyelerinden alınır, ultraviyole ışınları etkisiyle deride sentez edilebilir.
D Vitamini İçeren Besinler
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1. Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
D vitamini balık, balık yağı, süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı ve tereyağı gibi besinlerde bulunuyor.
Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli görevi vardır.
Süt: Kalsiyum deposu inek sütü aynı zamanda D vitaminin önemli kaynaklarından biridir.
Ayrıca D vitamini ile güçlendirilmiş (D vitamini eklenmiş) süt veya yoğurt da tüketebilirsiniz. Diğer bir çare ağız yoluyla kullanılan D vitamini desteklerinden (kapsül, damla, şurup) veya D vitamini ampullerinden istifade etmenizdir.
Ciğer, peynir, somon, ton balığı, uskumru, süt ve portakal suyu D vitamini açısından zengin olan besinler arasındadır. Kuruyemişlerde de kaju ve fındık D vitamini takviyesi için birebirdir.
Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan KOLİN sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
Öğle saatleri UVB ışınlarının en yoğun olduğu saatlerdir. Vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminin sentezlenmesi için öğle saatlerinde güneşlenebilir, çok daha kısa sürede D vitamini sentezlenmesini sağlayabilirsiniz.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz. Bazı vitaminler birbirleriyle reaksiyona girse de B12 ve D vitaminini rahatlıkla bir arada kullanabilirsiniz. Ancak özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız bu vitaminleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır (5).
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Patates: Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1'ini karşılar.
D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.
D vitamini nelerde var İbrahim Saraçoğlu tarafından da cevaplanan bir sorudur ve Saraçoğlu özellikle güneşten az faydalanabildiğimiz kış aylarında D vitamini alabilmek için mantar tüketilmesini önermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri