Pi sayısının meşhur yaklaşık değeri 3,14 olduğu için her yıl 3'üncü ayın 14'üncü günü 1988 yılından beri “DÜNYA Pİ GÜNÜ” olarak kutlanır. Matematikçiler için adeta bir bayram olan gün çeşitli yerlerde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Pi sayısı için en yaygın yaklaşım 3,14'tür.
Pi Günü, ünlü matematik sabiti Pi (π) sayısının anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart tarihinin saat 1.59 itibarıyla kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3.14'ün 1.59 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.
Dünya Pi Günü, matematik sabiti pi sayısı anısına kabul edilmiş ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Nedeni ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının anımsatmasıdır.
π Pİ SAYISI İLE İLGİLİ YARIŞMALAR YAPILABİLİR
“pi” ile başlayan kelime türetme (pilav, pil, pide, piyaz…) yarışması, Kelimelerindeki harflerin sayısının pi sayısının rakamlarını veren şiir yazma yarışması, İçinde pi geçen resfebe oluşturma yarışması gibi yarışmalar etkinliklere renk katabilir.
Yaklaşık olarak 4000 yıllık bir geçmişi olan pi sayısı; tarihte ilk kez Babiller tarafından kullanılmıştır. Tüm çemberlerin çevresinin çapına oranının aynı olduğunu fark eden Babiller pi sayısını 3,125 olarak hesaplamışlardır.
İlgili 19 soru bulundu
Pi sayısı 3.14 'dür.
Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümüyle elde edilen bir irrasyonel sabit sayıdır. Virgülden sonraki basamakları tamamen bulunmamıştır. Daha doğrusu bulunamaz. Çünkü pi sayısı bir irrasyonel yani sonsuza kadar devam eden bir sabittir.
Bir dairenin çevresinin çapına oranıdır – üçten biraz daha büyük bir sayı olarak kabaca nitelendirilebilir. π sabiti, evrenimizi daha net bir şekilde anlamamıza yardımcı olur. π'nin tanımı, yeni bir ölçü birimi olan yeni bir açı ölçümü kavramına ilham verdi.
Keşfedildiği günden beri Pi sayısı; mühendislik, inşaat, GPS, simülasyon, radyo, TV, telefon, enerji üretimi gibi bir çok alanda hayatımızdadır.
Bunun için Alt + 227 tuş kombinasyonunun kullanılması gerekmektedir. Buradan öncelikle boşluk tuşunun sol kısmında yer alan alt tuşuna basılır. Alt tuşuna basmaya devam ederken sırası ile 2-2-7 tuşlarına basmak gerekir. Bu şekilde pi (π) sembolü elde edilmiş olur.
Pi sayısına ilk olarak M Ö 1650 yılında yazılmış olan Rhind Papirüsünde rastlarız. Çevrenin çapa oranı 256/ 81 yani yaklaşık 3,1605 olarak tanımlanır. Ancak Babilliler bu oranı gerçeğe hiç de uygun olmayan bir biçimde 3 olarak kabul ederler.
Dünya Pi Günü her yıl 14 Mart tarihinde ünlü matematik sabiti Pi sayısının kabul edilişi sebebiyle kutlanmaktadır. Matematik bilimi için oldukça önemli bir değeri olan Pi sayısı için Pi günü belirlenmiştir. 12 Mart 2009'da ABD Temsilciler Meclisi, 14 Mart 2009 tarihini Ulusal Pi Günü ilan etmiştir.
Düz bir zeminde tam düzgün bir çember çizmek her zmaan bu oranı ve pi sayısını verir. Çember büyüsün veya küçüksün fark etmez. Çünkü burada düz bir çember icin bir oran ve orantı kuralı vardır. Bu yüzden pi sayısı 5 değil 3,14....
ABD Temsilciler Meclisi, 12 Mart 2009 yılında 14 Mart 2009 tarihini Ulusal Pi Günü ilan ettiği ve ilk kez 1988 yılında San Francisco Exploratorium'da ünlü bir fizikçi Larry Shaw tarafından kutlanan Pi Günü, Türkiye'de ise 2007 yılında bu yana kutlanıyor.
Antik Yunan döneminin matematikçi, fizikçi, astronom ve filozofu olarak karşımıza çıkan hatta ve hatta suyun kaldırma kuvvetini bulan Arşimet pi sayısının keşfine imza atan ilk kişidir. Keza sembolü olan π işareti de yine Yunan alfabesinin 16. harfinden gelmektedir.
Pi sayısı (π), 3.14159... diye başladıktan sonra, durmaksızın devam eden bir sayı ve matematiksel bir sabittir. Öklidyen geometri çerçevesinde pi sayısı, bir çemberin çevresinin çapına oranı olarak tanımlanır; ancak pi sayısının bundan başka tanımları da mevcuttur.
Arşimet 96 kenarlı düzgün çokgenlerle, p sayısının 3 + 1/7 ile 3 + 10/71 arasında olduğunu buldu. Ondalık gösterimleriyle yazarsak, p sayısı 3.1429 ile 3.1408 sayıları arasındadır sonucuna vardı. Bu iki sayının aritmetik ortasını alırsak p sayısı için 3.14185 değeri çıkar.
Pi sayısı (π), bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel matematik sabitidir. İsmini, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π harfinden alır. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir.
Türkçedeki /p/ sesine karşılık gelir. Pi olarak adlandırılır ve matematik terimi olarak da kullanılmaktadır. Yunanca okunuşu pî (Piy), Türkçe okunuşu pi, İngilizce okunuşu pi (Pay) ve Arapça okunuşu pï (pïy) şeklindedir.
NASA Mühendisleri veya Kozmologlar, Pi Sayısının Kaç Basamağını Kullanıyor? 14 Mart, Dünya Pi Günü olarak kutlanır. π sayısının ilk üç basamağı 3.14 olduğundan 3. ayın 14. günü Pi Günü olarak seçilmiştir. Bu tarih, ABD'de kullanılan formatla, 3/14 olarak belirtilir.
Babillerden beri Akdeniz ve Ortadoğu uygarlıklarının pi sayısının varlığından haberdar oldukları bilinmektedir. Farklı uygarlıklarda pi sayısı için farklı sayılar kullanılmıştır. M.Ö 2000 yılları zamanında Babiller; π= 3,175 Antik Mısırlılar; bir anlamda 3, 1605 sayısını yaklaşık olarak kullanmışlardır.
Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölünmesinden elde ediliyor. Bir tekrar dizilimi tespit edilemeyen Pi sayısının sonsuz olduğu belirtiliyor.
Pi Sayısının Değeri 62,8 Trilyon Basamağa Kadar Hesaplandı
Boyutu ne olursa olsun, bir dairenin çevresini aynı dairenin çapına bölerseniz yaklaşık olarak 3,14 değerini elde edersiniz. İşte bu pi sayısıdır.
İşte pi sayısı rasyonel bir sayı olmadığı için virgülden sonrası sonsuza kadar gidiyor. Çünkü pi sayısının virgülden sonrasında gelen sayılar anlamlı şekilde tekrar etmiyor. Hatta o kadar karışık ki hesaplaması da bu nedenle zor oluyor. Sonuç olarak günümüzdeki verilere göre "pi sayısı sonsuzdur" diyebiliyoruz.
Pi π sayısı genellikle 3,14 olarak bilinir ki bu doğrudur. Ancak pi π sayısının bir diğer ifade edilişi de p=22/7'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri