Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşumu şeklinde gelişen polikistik over, adet düzenliği ile birlikte kendini belli eden, buna ek olarak kilo artışı, vücut genelinde tüylenme, sivilce oluşumu gibi pek çok şikayetin oluşumuna neden olan bir kadın hastalığıdır.
Pika Nedir? Bir aydan uzun süren, besin olarak kabul edilmeyen maddelerin ( toprak, kağıt, saç, boya, kül, kil vb.) devamlı ve ısrarlı bir şekilde yenilmesi alışkanlığıdır. Halk arasında daha çok toprak yeme alışkanlığı olarak bilinen ve en sık çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır.
Pika sendromunun kesin nedeni bilinmiyor; ama çoğunlukla psiko-sosyal gelişim bozuklukları nedeniyle bazen de bazı besin eksikliklerinden dolayı pika görülüyor. Besinsel eksikliklerden demir, kalsiyum, çinko, B1 vitamini, B6 vitamini gibi eksikler de pika sendromu görülebildiği bildirilmişse de nedeni açıklanamamış.
Pika sendromu çocuk sağlığını ciddi olarak tehdit eder. Özellikle 1-4 yaş arasındaki çocuklar birçok nesneyi denemek ve ağzına götürmek dürtüsüyle zararlı olabilecek tehlikeli maddeleri yiyebilirler. Yenilen maddeye göre tehlikeleri değişebilir. Özellikle kurşun, civa gibi ağır metal zehirlenmeleri olabilir.
Pika sendromunun belirtileri nelerdir? Pika sendromunun belirtileri yutulan maddeye ve ortaya çıkan komplikasyonlara bağlı olarak değişmektedir. Karın ağrısı, kabızlık, ishal ve dışkıda kan görülebilir. Özellikle toprak yenmesi ile birlikte yutulan maddeler paraziter hastalıkların da oluşumuna neden olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Pika sendromu, tedavi edilmediğinde çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonlar arasında sindirim sistemi sorunları, kabızlık, bağırsak tıkanıklığı veya delinmesi, dişlerde yüzey kaybı ve aşınma, yutulan parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar yer almaktadır.
Pika Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir? Pika sendromu yeme bozukluklarının arasında bulunan bir psikiyatrik hastalıktır. Pika sendromu tedavi aşamasında bireylerin psikolojik destek alması tedavi için önemlidir. Pika sendromu gerekli protokoller uygulandığında tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Toprak, kil, tebeşir, kömür gibi nesneleri yeme alışkanlığı tıpta pika sendromu olarak adlandırılıyor. Pika sendromunun ismi halk arasında fazla bilinmese de demir, çinko, kalsiyum eksikliği gibi nedenler ile kişiler bu maddeleri yeme eğilimine giriyor.
Pika sendromunda, özellikle demir eksikliğinin sık görüldüğü çocuk yaş grubunda, yenilen kil ve toprak gibi maddeler yiyeceklerin içindeki çinko ve demiri bağlar. Bunun sonucunda demir eksikliği anemisi ve çinko eksikliği gelişebilir veya mevcut eksiklikler belirginleşebilir.
Pika hastalığı, çocukluk çağında daha fazla olmakla be- raber tüm toplumlarda ve yaş gruplarında rastlanabilen, sıklıkla demir ve diğer eser elementlerin eksikliğine bağlı olarak gelişen, yine kısırdöngü olarak demir ve çinko eksik- liğinin derinleşmesine sebep olan bir hastalıktır.
Kedilerde pika sendromu tedavisi için mutlaka bir veteriner hekime gitmelisiniz.
Besin niteliği ve besleyiciliği olmayan maddelerin yenilmesi durumunu ifade eden pika sendromunda yenilen maddeler genellikle sabun, toprak, kil, metal, buz, kum, plastik, bez, kireç, kâğıt, saç, kibrit ucu, tebeşir, boya, para gibi maddelerdir.
Araştırma sonuçlarına göre hafif bir kilo kaybı bile (vücut ağırlığında % 5- 7 kayıp) belirtileri önemli derecede düzeltebilir ve adet kanamalarının düzene girmesini sağlayabilir.
Polikistik over sendromu (PCOS - PKOS) 18-44 yaş aralığındaki kadınlarda en sık görülen ve infertiliteye de neden olabilen hormonal bir bozukluktur.
Günümüzdeki teknolojik koşulların yardımıyla, polikistik over hastalarının gebe kalması mümkün hâle gelmiştir. Her ne kadar bazı hastalarda ilaç tedavisi sayesinde ovülasyonun gerçekleştirilmesi sağlanarak gebelik elde edilebilse de; hastaların büyük bir kısmında ilaç tedavisi ile başarı sağlanması mümkün olmamaktadır.
Demir eksikliğinin neden olduğu en yaygın isteklerden biri, geçmek bilmeyen bir buz yeme ya da çiğneme isteğidir. Düzenli olarak buz çiğnemek diş ve diş etlerinize zarar verebilir. Bu sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuzun yanı sıra diş hekiminizle de görüşmelisiniz.
Gebelik döneminde görüle- bilen pika; besin olarak tanımlanmayan maddelerin tüketilmesi ile karakte- rize bir yeme bozukluğudur. Pika davranışının varlığı, perinatal ve yaşamı tehdit eden sonuçların olasılığının arttığı, fetüs ve anne için istenmeyen sonuçları içeren yüksek riskli gebelikle sonuçlanabilir.
Pika sendromunun tedavisinde öncelikle hastalık tanımlanmalıdır. Vücutta demir bakır, çinko selenyum B1 ve B6 vitamini gibi eser elementlerin eksikliği varsa öncelikle bunlar tespit edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Bu elementlerin eksiklikleri ilaç tedavisi yanında doğal gıdalarla da takviye edilmelidir.
Kuruyemişler: Kuruyemişler, K vitamini yönünden zengindir. Özellikle, fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler K vitamini yönünden oldukça zengindir. Bazı bitkiler: Bazı bitkiler, K vitamini yönünden zengindir.
Flavononlar (P vitamini) vücudun antioksidan kaynaklarıdır. Genellikle Portakal, Limon ve Üzüm gibi tüm turunçgillerde bulunur. Kolesterol ve kilo yönetiminde fayda sağlarlar. Soğan, Lahana, Marul, Domates, Elma, Üzüm ve Zeytinyağı ise zengin P vitamini barındırır.
Eğer canınız bol peynirli bir pizza ya da börek veya pide çekiyorsa ve bunları düşündüğünüz anda ağzınız sulanıyorsa bilin ki sağlıklı yağ asidi eksikliği yaşıyorsunuz. Vücutta sağlıklı yağ asitleri azaldığında yani Omega-3 değeriniz azaldığında aşırı peynir tüketme isteğiniz artar.
Bu da besin aşermesi gibi anne adayının besin ihtiyaçları nedeniyle olduğu açıklanmaktadır. Pika sendromunda bazı anne adayları toprak, kil, deterjan, kireç hatta saç aşerebilir. Bu durumda toprak aşeren anne adayının demir eksikliği olduğu tespit edilmekte ve ona göre takviye alması tavsiye edilmektedir.
Sindirim sorunlarına, boğulmaya ve zehirlenmelere yol açabilir. Pika sendromu genetik yatkınlık, can sıkıntısı, stres, erken dönemde sütten kesilme, sahip olunan kronik hastalıklar, beslenme yetersizlikleri gibi çeşitli nedenlerle oraya çıkabilir.
Ciddi bir hastalık olan polikistik over sendromu uzun bir süre boyunca tedavi edilmez ise karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kısırlık, depresyon ve anksiyete bozuklukları, hipertansiyon, uyku apnesi gibi pek çok önemli soruna yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri