Çok basit bir dille anlatayım; pirinçleri az kavurursanız pilavınız lapa olur. Eğer çok kavurursanız da kullanacağınız suyun dengesi değişeceğinden pilavınız kıtır kıtır olur. Bu noktaya dikkat edelim. Pirinçlerin kokusunu duyduğunuz an kavurma işleminin bittiği an olmalı.
Ocağı kapattıktan sonra pilavın diri olduğunu gördüyseniz tencerenin kapağını kapatarak bekletin. Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşayacaktır... Ekstra lezzet isterseniz veya yağı az geldiyse küçük bir tavaya biraz tereyağını alın. Isıtıp köpük köpük olana kadar kaynatın, pilavın üzerine gezdirin...
Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur. İçerisine tuzu en son ilave etmeye de gayret edin. Daha sonradan kapağını açıp ekstra tuz eklentisinde de bulunmayın. Mükemmel pilavlar için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var.
Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bez koyarak kapağını kapatın. Ocağı en kısık ateşe alarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Eğer tencerede su kaldıysa, tencerenin kapağını açın ve ocağı kısık ateşe getirin. Bu şekilde pilavı 5 dakika daha pişirin ve suyun buharlaşmasına izin verin.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
İlgili 18 soru bulundu
Piştiği Nasıl Anlaşılır? Pirincin suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından ve karıştırırken tane tane oluşundan rahatlıkla anlaşılır.
Kavururken ne az ne de çok kavrulmalı. Çünkü az kavrulursa beyaz kalır ve aromasını pilava vermez. Çok kavrulursa da iyice kararır hatta yanar ve pilavınızın hem rengini hem de tadını bozar.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz. Su yerine tavuk ya da et suyu kullanırsanız daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz.
İşte o zaman hemen ÇÖKME testi için boş bir plastik kap çıkarın. Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini ancak tadarak anlayabilirsiniz. Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin.
Pirinçler tane tane dökülmeye başlayana kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya tavuk suyu ekleyin. Tavuk suyu ile pilavınız daha lezzetli olacaktır.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir. Bu şekilde suya nişastasını da çok fazla bırakmaz.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir. İri taneli olması ve pilavında iyi sonuç vermesi nedeni ile ülkemizde yarım asırdır ekilerek beğenilen ve en çok tercih edilen pirinç çeşididir.
Tencereye dökün 15 saniye kavurun sonra hemen suyu ilave edin . Su kaynar su olursa iyi olur. Göz göz olunca kısık ateşe alın. Suyunu çektiğini görünce de altını kapatın.
Bu yemeklerdeki fazla tuz miktarına karşı kesme şeker ile savaş açabilirsiniz. Pilav ve zeytinyağlı yemeklere ekleyeceğiniz bir miktar kesme şeker ile tuz miktarını dengeleyebilir, hatta özellikle zeytinyağlılar için daha hoş bir tat elde edebilirsiniz.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar. Genellikle sıvıyağ ve tereyağını birlikte kullanıyorlar.
3 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı sıcak su, Tuz, İsteğe bağlı 1 çay kaşığı tereyağ.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Bu sürede pirinçlerin suyu azalmadan asla tencerenin kapağını açmayın. Kapağı açmak pilavın buharının tencereden kaçmasına neden olur. Son adımda pilavınızı dinlenmeye bırakın.
Pilav yaparken ocağınızın orta ateşte olmasına dikkat edin. Pilavınıza doğru oranda su ilave edin. Suyunu tamamen çekip, pişmek için suyu kalmayana dek ocağın üzerinde bırakmayın. Hafif nemli bir haldeyken ocaktan alın ki demlenebilsin ve dibi tutmasın.
10 ile 15 dakika pişirilme süresi olarak yemekler arasındadır. Tane Tane Pilav İçin Kaç Dakika Pişirilmeli? Pilavın tane tane olması her zaman daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Tane tane bir pilav için pilavın 10 ile 15 dakika arasında pişirilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri