Pilav pişirirken asıl nokta kapağının iyice kapatılmış olup kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte pişirilmesidir. Pişme esnasında karıştırılmaması tercih edilir.
Tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Bu sürede pirinçlerin suyu azalmadan asla tencerenin kapağını açmayın. Kapağı açmak pilavın buharının tencereden kaçmasına neden olur.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
Süzdüğünüz pirinçleri ve tuzu katarak tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırın. 10 dakika kadar pirinci kavurun. İçine suyu ya da et suyunu sıcak olarak ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak, 1-2 dakika orta ateşte sonra çok kısık ateşte pişirin.
İlgili 29 soru bulundu
Özellikle suyunun pirince yetersiz kaldığı durumlarda pilavın dibinin tutması kaçınılmaz bir hal alıyor. Pişmek için yeterince su bulamayan pirinçler fazlaca pişip tencerenin ya da tavanın tabanına yapışıyor. Hal böyle olunca da pilavınızda yanmalar ve tat bozulmaları ortaya çıkıyor.
3. Sık sık kullanılan pilav tencereleri, uzun ömürlü olmalı
Bu teknoloji sayesinde yapışmayı önleyip temizliği de kolaylaştırıyor. Sağlık için zararlı maddeler içermediğinden gönül rahatlığıyla kullanabiliyor. Tam oturan kapak yapısıyla yemeklerinizi vitamin ve besin değerlerini kaybetmeden pişirmenizi sağlıyor.
Pilavınızın lapa olmamasını istiyorsanız öncelikle pirinçleri beyaz suyu yani nişastası akana kadar iyice yıkamalı, ılık bir suyun içinde bir müddet bekletmelisiniz. Pilava suyu ekledikten sonra çok karıştırırsanız pirinçleri kırar, içindeki nişastanın çıkmasına neden olur ve yine lapa bir pilav elde edersiniz.
Pirinçleri kullanmadan önce beyaz suyu akana kadar bol su ile yıkamalısınız. pirinç pilavı kaç dakikada pişer? çokça soruluyor. Pirinç pilavı ortalama 15 dakika da pişecektir.
Unutmayın ki en iyi aşçı tarife gerçekten uyandır :) Benim pilav ölçüm her zaman 1 su bardağı pirince, 1,5 su bardağı su ya da et suyudur.
Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz. Su yerine tavuk ya da et suyu kullanırsanız daha lezzetli bir pilav elde edebilirsiniz.
Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir. Bu şekilde suya nişastasını da çok fazla bırakmaz.
Pirinçlerin nişastasını çok ortaya çıkarmamak adına pirinçlerinizi soğuk suda mutlaka yıkayın. Süzgecin üzerine alıp tüm suyunu süzdürmeye özen gösterin. Bu aşamada mutlaka ama mutlaka soğuk su kullanın. Birçok insan sıcak suda yıkayarak ya da bekleterek pişirme işlemine geçiyor.
Pilav Nasıl Pişirilmelidir? Öncelikle pirinçleri terayağında, yağı yakmadan, kısık ateşte kavurmalısınız. Ardından sıcak su ilave edip, ocağın altını açıp, kaynamaya başlayınca kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı bir şekilde, hiç karıştırmadan pişirmelisiniz.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin. Sonrasında içine 2,5 su bardağı kadar kaynamış su ilave edin. Tenceredeki pilavı kısık ateşte suyunu çekinceye ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pilavın suyunu ekledikten sonra, tencerenin her tarafının eşit şekilde kaynaması beklenir ve daha sonra altı kısılarak kapağı kapatılır. Pilav piştikten sonra biraz yumuşak olduğu fark edilirse kapağı kapatılmaz, üstü açık bir şekilde demlendirilir. Çünkü yumuşak olan pilav iyice lapalaşır.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Yarım saat sonra pilavı pişireceğiniz tencerenin dibini kaplayacak kadar sıvı yağ döküyoruz. Tenceremizin altını açıp yağı biraz ısıtıyoruz, pirinçlerimizi süzüp tencereye döküyoruz sıvı yağla karıştırıp hemen tereyağını ilave ediyoruz, çünkü tereyağını kavururken ilave edersek pirinçler tereyağının lezzetini alır.
Kavururken ne az ne de çok kavrulmalı. Çünkü az kavrulursa beyaz kalır ve aromasını pilava vermez. Çok kavrulursa da iyice kararır hatta yanar ve pilavınızın hem rengini hem de tadını bozar.
Yemek pişirirken tencerenin kapağını mutlaka kapalı tutun. Bu sayede tencere içindeki buhar kaybolmaz. Bu şekilde de yemeğin pişme süresi kısalır. Özellikle de işiniz aceleyse tencere kapağının kapalı olmasına daha çok dikkat etmelisiniz.
Pilavı mutlaka geniş bir tencerede yapın, yayvan olarak pişmeli. Üstüste bindikleri derin dar ve derin tencereler uygun değildir. Pilav en iyi bakır tencerede, o yoksa çelik tencerede olur. Yapışmaz tencereler pek tavsiye edilmez.
Geniş bir seramik yada granit tava yada tencereye sıvı yağı dökelim. Arpa şehriyesini kavuralım. Pirinçlerin suyunu süzüp güzelce yıkayıp tavaya ilave edelim. Tuzunu atıp 10 dk kadar kavuralım. 1,5 su bardağı sıcak suyu pirinçlere döküp kaynayınca kapağını kapatalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri