Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Hamur yukarıdaki verdiğimiz süreler geçtikten sonra ekşimeye başlar. Ekşimeye başlayınca da kokusu değişir. Bu hamuru kullansanız da bu ekşi koku geçmez. Hamur durduğu yerde fazlaca mayalandığı için bu ekşiyen hamuru başka hamurunuz için maya olarak kullanabilirsiniz.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Maya alerjisi gün içinde yorgun olmanıza neden oalbilir. Mide ekşimesi, deri döküntüleri, baş dönmesi ve uykunuzu aldığınız halde sürekli yorgunluktan yakınıyorsanız sizin de maya alerjiniz olabilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hamurun bozulduğu nasıl anlaşılır? Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Bunun için buzdolabında 3 gün saklayabilirler. Yapmamız gerekenler çok basit mayasız hamur buzdolabında ya da buzlukta ağzı iyice kapak olarak 1 hafta, yaş mayalı hamur sadece buzdolabında 2 gün, toz mayalı hamurumuz ise 3 gün yine buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilebilmektedir.
Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Kullanacağınız kuru maya miktarının üç katı kadar 40 derece su veya süt ve maya miktarının yarısı kadar şeker bir kapta karıştırılır ve eritilir. Sonrasında bu karışım, hamura eklenerek mayalanması beklenir. Mayasında süt kullanılan hamur, daha yumuşak bir yapıya sahip olacaktır.
Ekşi hamur, un suyla karıştırıldığında meydana gelen doğal fermantasyon sürecinin bir sonucudur.
Gelelim kuruttuğumuz mayanın açılmasına. Ortalama 1 yemek kaşığı kadar kuruttuğumuz mayayı azıcık suyla ıslatıyoruz. Böyle biraz yumuşadıktan sonra levan yapıyoruz. Yani 50 gr su ve 50 gr un koyarak mayamızı bekletiyoruz ve ortalama 8 -9 saate aktifleşmiş yüzen bir hal alıyor.
Ekşi mayanızın hazır olup olmadığını anlamak da oldukça basit. Eğer mayanız suya konduğunda dibe çöküyorsa biraz daha beklemelisiniz çünkü mayanız henüz hazır değil. Su üzerinde yüzdüğünde mayanızı kullanabilirsiniz.
Merak etmeyin ekşi mayanız bozulmaz. Sadece gücünü ya da kuvvetini kaybeder.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Mayanın tazeliğini kontrol etmiyorsunuz
Son kullanım tarihi gelmemişse bile maya bayatlamış olabilir. Tazeliği anlamak içinse şu testi yapabilirsiniz: Yaş mayayı önce elinizle ufalayın. Hemen kopuyor ve dağılıyorsa tazedir, aksine eğer elinize bulaşıyorsa bayattır. O mayayla hemen vedalaşın.
Sütün hamur mutlaka ılık olarak eklenmesi gerekir ve bu sayede hamurun mayalanması hızlandırılmış olur. Özellikle poğaça gibi mayalı ürünlerde mide yanması şikayetlerinin sebepleri hamura katılan mayanın fermantasyon süresi ve hamurun sıcaklığıyla ilgilidir. Kullanılan yağ mide yanmasına sebep olmaz.
3) Tatlı, Tuzlu Hamur İşleri
Gluten ve yağ içeren hamur işlerini sık tüketmek midenizde yanmaya neden olur. Özellikle sabah erken saatlerde pastaneden alıp yediğiniz poğaçaların gün içinde midenizi rahatsız ettiğini hissetmişsinizdir. Ayrıca şerbetli, kızartılmış hamur tatlıları da aynı probleme sebep olur.
Bu nedenle, çölyak hastalığınız veya çölyak dışı glüten duyarlılığınız varsa, tümü glüten içeren buğday, arpa veya çavdardan yapılan ekşi mayalı ekmeklerden kaçınmak en iyisidir.
Hamuru yoğurup dolaba atın. 2-3 gün bu şekilde kalabilir. Ne zaman lazım olursa çıkarıp kullanabilirsiniz.
Ardından hazırladığınız hamuru hava almayacak şekilde streç filmle sarın ve buzdolabının orta ya da en rafına koyun. 6 saat içerisinde kendi kendine mayalanıp kabarmaya başlayacaktır. Hamurunuza şekil vermeden 1 saat kadar önce çıkarıp oda sıcaklığında bir süre bekletirseniz şekil vermeniz daha da kolay olacaktır.
Dilerseniz hamuru geceden yada yapmadan önce de mayalayabilirsiniz. Ama geceden mayalanınca sabaha kızartılınca çok pratik oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri