Pilli saatlerin bir diğer adı quartz saatlerdir. Quartz saat mekanizmasını çalıştırmak için herhangi bir kurma işlemine gerek yoktur çünkü enerjisini pilinden alır.
Kol saatinin 4 farklı çeşidi vardır: analog, dijital, analog/dijital ve dokunmatik. Analog saat tarihi numaralar ve dakika kolu ile gösteren saattir. Dijital saat ise zamanı sayısal elektron halde gösterir. Analog/Dijital saat ise öncekilerin iki özelliğine de sahiptir.
Mekanik saatlerde kabul edilebilen ayar farkı günde +/- 15 saniyedir. Pilli saatlerde ise bu fark ancak bir ayda görülebilir. Mekanik saatler yaz- kış ısı farklarından daha çok etkilendiği gibi kullanıcının günlük hareket yoğunluğundan da etkilenebilir.
Otomatik saatlerin en büyük artılarından biri pratikliği diyebiliriz. Pil ile çalışmadığından dolayı otomatik saatler, düzenli olarak pil değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.
Kol saatleri, sahip oldukları mekanizma türlerine göre mekanik veya kuvars olarak adlandırılır. Saatin kalbi diye de kabul ettiğimiz mekanizma, saat üzerindeki akrep, yelkovan ve diğer göstergelerin çalışmasını sağlar. Mekanik saat, çark ve dişli sistemine sahip bir mekanizmayla çalışır.
İlgili 23 soru bulundu
Quartz bir saat, osilatör frekansının çok daha yüksek olması nedeniyle, mekanik bir saate göre daha yüksek bir doğruluğa sahiptir. Otomatik bir saatin önemli özelliklerinden biri de, tıpkı bir araba gibi servise ihtiyaç duymasıdır. Mekanizmanın içindeki yağlar ve gresler zamanla kuruyabilir.
Diğer bir deyişle, otomatik saatlerdeki gibi rotor ile enerji toplayan mekanizma, zemberek yerine pil kullanarak işler. Bu nedenle kinetik saat sistemleri “şarjlı pil” ile çalışan otomatik saatler şeklinde açıklanabilir. Kinetik saat modelleri, 1986 yılında tanıtılmıştır.
Mekanik saatler, zamanı ölçmek ve göstermek için pil veya batarya gibi kimyasal enerji kaynakları olmadan, sadece yay veya zemberek aracılığıyla depolanan mekanik enerjiyle çalışan saatlerdir.
Saatin çalışması, mekanik saatlerde olduğu gibi bir kurma mekanizması ile değil kolunuzun hareketi gibi bir dış etken sayesinde otomatik olarak gerçekleşebildiği için bu modellere otomatik saat denilir. Saatin devamlı olarak işlemesi için 24-48 saat arası bir sıklıkta en az bir kez hareket etmesi gerekir.
Quartz saatler, günümüzde kullanılan pilli saatlere verilen isimdir. Yapı bakımından mekanik ya da dijital saatlerden farklı çalışan quartz saatler birçok faydalı özelliğiyle öne çıkar. Quartz saatler mekanik saatlerde olduğu gibi yerçekiminden etkilenmezler.
Mekanik saatler içindeki mekanizmaya yüklenen enerjiyi, ölçülü şekilde ritmik hareketlere çeviren, bu hareketleri dişlilerle sayan, belli sayılara ulaşıldığında bunu insanın algılayabileceği şekilde, örneğin çan sesi veya kadran üzerinde değişen açılar şeklinde, zaman ölçümü olarak sunan birer düzenektir.
Mekanik saatlerin elle kurmalı saatler olduğunu belirtmiştik. Otomatik mekanizmalar ise otomatik sarma saatleri olarak da bilinen mekanizmalardır. Manuel sargıyı kullanmayan bu mekanizma, çalışma gücünü kişinin bileğinin doğal hareketinden alır. Saatin içindeki komplike parçalar bileğin hareketi sayesinde çalışır.
Kol saatleri kendi aralarında üçe ayrılır: Analog saat, dijital saat ve akıllı saatler (aktivite takipçisi).
Kol saatini ters takmak yani zaman göstergesini bilek içinde kullanmak da askerlere özgü bir durumdur. Bazı kritik operasyonlarda zaman kaybetmemek için bilek içinde saat kullanımı tercih edilir. Ayrıca bu kullanım tarzı, saat camının çizilmesine ve zarar görmesine de mâni olur.
En kaliteli saat markaları genellikle öznel bir konu olsa da hemen hemen herkesin lüks olarak sınıflandırdığı Rolex, Patek Philippe, Tag Heuer, Citizen, Seiko, Bulova, Hublot, Cartier, Omega, Tissot ve Breitling gibi dünyaca ünlü isimler listenizde yer alabilir.
Malzeme Kalitesi
Saatin kasası genellikle çelik, altın, titanyum veya seramikten yapılmaktadır. Kaliteli bir saat kasası, ağırlık hissi veren ve parlaklıkta farklılık gösteren bir yüzey ile parlak ve pürüzsüz olmalıdır. Ayrıca, saat camının yüksek kaliteli safir kristal veya mineral cam olması önemlidir.
Kuvars saat, zamanı belirlemek için bir kuvars kristali tarafından düzenlenen elektronik bir osilatör kullanan saattir. Bu kristal osilatör çok hassas frekanslı bir sinyal oluşturur ve böylece kuvars saatler mekanik saatlerden en az bir derecede daha doğru ölçmektedir.
Quartz saat aslında bir diğer deyişle pilli saat, sanayi devriminden sonra hayatımıza giren bir saat türüdür. Mekanik saatin aksine enerjisini pilden alır.
Analog zaman saatleri, diğer bir ismi ile mekanik zaman saatlerinin üzerinde bulunan döner kadran 24 saatte bir döngüsünü tamamlayarak başa döner. Döner kadran üzerinde sağa ve sola hareket ettirilebilen ve 15 dakikalık süreleri temsil eden tırnaklar bulunur.
Tarihsel gelişimi içinde saat olarak kullanılan araçları güneş saatleri, su saatleri, kum saatleri ve mekanik saatler olmak üzere dört ana grupta toplamak mümkündür.
Quartz mekanizma, Mekanik. mekanizma ve Otomatik mekanizma olmak üzere 3. çeşit saat mekanizması vardır.
Kurmalı saat zamanı ölçmek için tasarlanan bir üründür. Elle kurulabilen modeller. zamanı yönetmenize yardımcı olur. Hassas parçalardan oluşur ve nostaljik bir görünüme sahiptir.
Başka bir deyişle, otomatik saat gücünü kolun kinetik enerjisinden alan ve pile ihtiyaç duymadan çalışabilen bir mekanizmadan oluşur. Nitekim saatin içerisinde kolun veya bileğin her hareketi ile çalışan bir rotor-döneç yer alır. Kol her hareket ettiğinde döneç, saate güç sağlamak için yeterli enerjiyi oluşturur.
"Kurmalı saat"te enerji, saat kasasının yanındaki "taç" (İngilizce: crown) adlı bir topuzu çevirerek zemberekte depolanır. Ardından zemberekten gelen enerji saatin hareketi bitene kadar saati çalıştırır. Zemberekteki enerji boşalınca yayın tekrar kurulması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri