İlk gün 1 adet çiğ pirinç sabah uyanınca yutulur ve ardından 1 bardak ılık su içilir. Her geçen gün pirinç miktarı 1 artırılır (1. gün 1 pirinç, 2. gün 2 pirinç) ve 30. günün sonunda 30 adet çiğ pirinç yutulur. İkinci 30 günlük döneme girdiğinizde ise pirinç miktarını azaltarak devam etmelisiniz.
Pirinç diyeti, kısa zamanda kilo verilmesini sağlar; fakat uzun süre uygulanması tavsiye edilmez. Bu diyetin kurallarına düzenli uyulduğu takdirde, günde bir kilo yani bir haftada 7-8 kilo arası zayıflamak mümkün olmaktadır.
Pirinç diyeti, genel olarak 3 evre şeklinde uygulanan ve giderek alınan kalorinin arttığı bir beslenme programına sahip. Diyetin ilk aşamasında günde yalnızca 800 kalori alınıyorken ilerleyen aşamalarda alınan kalori kademeli olarak 1000 ve 1200 kaloriye kadar çıkarılıyor.
Pirinç yutmak, iştah kapatma konusunda oldukça etkili. Bu yöntemi düzenli olarak uygularsanız 2 ayda 8-14 kilo vermenize yardımcı olur. Bu yöntemi deneyen çoğu kişi, sabahları tüketilen çiğ pirincin gün boyu iştahı kapattığını söylüyor.
Pirincin karbonhidrat değeri yüksek olmasına rağmen B vitamini, fosfor ve demir açısından da oldukça yüksektir. Beyaz pirince göre kepekli pirinçte daha yüksek lif bulunduğundan diyette olan kişilerin ya da kilo almak istemeyen kişilerin kepekli pirinç tüketmeleri önerilir.
İlgili 45 soru bulundu
Diyet yaparken pilav türleri tüketilebilir. Ölçülü olacak şekilde tabaklarınızda pirinç ya da bulgur pilavı yer alabilir. Haftanın günlerini pilav türlerine bölebilirsiniz. Bir akşam pirinç pilavından ortalama 6 kaşık yerken diğer akşam bulgur pilavından 8 kaşık tüketebilirsiniz.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Zayıflama diyetinde yeterli karbonhidrat alımı çok önemlidir. 3 yemek kaşığı kadar pilav 1 dilim ekmek yerine geçer. Diyette 6 yemek kaşığı kadar pirinç pilavı yenilebilir.
Buğdaygiller familyasının üyesi olan bu gıda malzemesinin içerisinde ayrıca kalsiyum, protein, fosfor ve demir bulunmaktadır. Pirinç içindeki vitaminler ve diğer yararlı değerler; kemik gelişimi, hazımsızlık, kanser ile savaş, kan basıncı yönetimi, cilt ve vücut enerjisi için oldukça önemlidir.
Kilo vermek istiyorsanız, tercih etmeniz gereken pirinç çeşidi kahverengi pirinçtir. Metabolizmayı hızlandıran ve yağ yakımına yardımcı olan lifler ile doludur. 100 gram kahverengi pirinç, ortalama 110 kaloridir.
Yanında ekmek tüketmediğiniz sürece ideal bir ana öğün olabilir. 1 porsiyon kuru fasulye-pilav 2 dilim ekmek yerine geçer.
Şayet pilav buzdolabında saklanacaksa 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. 6 günden sonra bozulmaya başlayacaktır. Dışarıda ise 1 günden sonra pilavınızın tüketilmesini tavsiye etmeyiz. Pilav dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabilir.
Özellikle uzun süre tokluk hissi yaratmasından dolayı diyetlerde bulgur pilavı verilmektedir. Lif ve proteini yüksek olmasından, aynı zamanda yağ ve kalorisinin de düşük olmasından dolayı uzun süre tok tutan besinlerden bulgur diyete uygun bir besindir.
Pişmiş beyaz pirincin 100 gramında 130 kalori bulunmaktadır. Pişmiş beyaz pirincin 1 kasesi ( 150 gr) 195 kaloridir. 1 silme yemek kaşığı pişmiş beyaz pirinç ( 25 gr ) 33 kaloridir. Pişmiş beyaz pirincin 100 gramı 28.59 gram karbonhidrat, 2.38 gram protein, 0.21 gram yağ içermektedir.
Diyette Pirinç Tüketmek
Pirinç sağlık açısından doğru miktarda ve doğru pişirilme yöntemiyle kullanıldığında, diyette tüketilebilecek bir gıda haline gelir. İçerik bakımından pirinç bolca B vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve nişasta içerir.
Beyaz pirincin glisemik indeksi 72-90 arasında iken basmati pirinçte 55-60 arasındadır. Yani basmati pirinç düşük-orta glisemik indekse sahiptir. Beyaz pirinç ise yüksek glisemik indeksli besinler grubunda yer alır, kan şekerini hızlıca yükseltir, kısa süreli tokluk sağlar.
Pirinç kabızlık yapar mı? Beyaz pirincin lif oranı düşüktür ve işlenmiş tahıllar arasında yer alır. Bu nedenle kabızlığa iyi etki etmez.
İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir. Sporcuların fazla efor sarf etmekten kaynaklı olarak tansiyonlarında ani düşme ve yükselmelerin önlenmesi de yağsız sporcu pilavı ile mümkün olmaktadır.
Basmati pirinç besin değerleri açısından diğer pirinçlerden çok daha fazla sağlıklıdır. Basmati pirinçler pişirildiklerinde bu besin değerinden hiçbir şey kaybetmezler. Besin değerlerini piştikten sonra da korurlar. Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir.
Burada en önemli püf noktası yanmaz yapışmaz bir tencere kullanmak ve pirinçle suyun oranını doğru ayarlamak. Genelde 2 su bardağı kadar pirince 2,5 su bardağı su yeterli oluyor. Bu oranı 1'e, 1,5 olarak düşünebilirsiniz. Tencereyi ocağa alın ve orta ateşte önce üzeri açık bir şekilde su kaynayana kadar pişirin.
Sade pilavın 100 gramında 147 kalori bulunmaktadır.
Bulgur pilavı ise günde bir defa tüketilebilir. (Sınırsız değil sadece 2-3 kaşık tüketilebilir.)
Bulgur, pirinç yerine en çok kullanılan ikamelerden biridir. Pirince göre daha düşük kalorili olan bulgur, aynı zamanda daha sağlıklıdır. Bulgur, bir ölçü bulgur ve iki ölçü su kaynatılıp bulgur yumuşayana kadar pişirilir. Dilerseniz, bulgur pilavı tarifimizden yardım alabilirsiniz.
Sağlıklı olsa dahi bütün besinler dengede olduğu sürece her şey yolunda demektir. Yemeklerinize ilave olarak bulgur pilavı tüketmek istiyorsanız o zaman 4-5 yemek kaşığı kadar tercih edebilirsiniz. Diyet sürecinde kalori hesabı yapmak sizi bir sonraki öğüne hazırlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri