Pirinç eşyalar çeşitli ortamlarda daha hızlı kararabilir. Örneğin, deniz kıyısına yakın yerlerdeki tuzlu hava oksidasyonu hızlandırır ve ürünler daha hızlı kararır. Nemli ortamlarda ise suyla reaksiyona girer ve kararma meydana gelir. Ayrıca pirinç metali cildimizdeki yağlardan etkilenir.
Altından farklı olarak, pirinç yüzeyi zamanla kararır.
Pirinç üzeri altın kaplamalar, tıpkı diğer metallerde olduğu gibi belirli süre sonra kararma yapmaktadır. Birey, kullanım şekline dikkat ederek belirtilen kararma sürecini hem geciktire hem de engelleyebilir.
Sirke ve tuz karışımı da özellikle bakır ve pirinç takıları temizlemek için kullanılabilir. Yarım bardak sirkeye bir yemek kaşığı tuz ekleyin ve takınızı bu karışıma koyarak bir süre bekletin. Ardından takınızı çıkararak durulayın ve kurulayın.
- Pirinç eşyaları parlatmak için odun veya sigara külü sürülmelidir. Kül parlaklık kazanmasına fayda sağlar. Bu işlemden sonra vernik uygulamanız gerekmektedir. - Cilalama işlemi bezden geçen nemin kurumasını beklemeden uygulanmaya başlanmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Limonu tuza batırıp ovala (kesin parlatır) mutlaka duru su ile sil ve kurula. Eğer yeşillenen kısım var ise yarı yarıya karbonatlı su ve yumuşak diş firçası.. yine duru su ile sil ve kurula.. Bez olarak kaliteli mikro bez kullan.
Pirinç eşyalarınızı temizlerken limon ve tuz da kullanabilirsiniz. Bir miktar tuzu (tercihen kaya tuzu veya deniz tuzu) yarım limona ekleyin. Daha sonra, limonla pirinci iyice ovun, parmaklarınız yapış yapış olsa da pirincin parladığını göreceksiniz! Ilık suyla durulayıp yumuşak bir bezle kurulayın.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Pirinç metali zamanla havada ya da suda bulunan oksijen ataomu ile tepkimeye girerek korozyona uğrar yani oksitlenme meydana gelir. Yaşanan bu olay sonucunda da pirinç metali zamanla kararabilir. Hoş olmayan küflenme gibi renk değişimleri yaşanabilir.
Pirinç parlatma sıvısı OK-159 pirinç üzerinde oluşan oksitlenme, kir, yağ ve benzeri tabakaların sökülerek temizlenmesini sağlayan özel bir kimyasaldır. Pirinç üzerindeki korozyon ve renk değişimlerini yok ederek ilk günkü görünüm ve şıklığına geri dönmesini sağlar.
Oksijenle temas ettiği süre boyunca oksitlenerek zaman içinde parlak yüzeyini kaybeder. Bu doğal bir süreçtir. Pirinç eşyalar çeşitli ortamlarda daha hızlı kararabilir. Örneğin, deniz kıyısına yakın yerlerdeki tuzlu hava oksidasyonu hızlandırır ve ürünler daha hızlı kararır.
Pirinç malzemeler sonsuza dek atmosfer korozyonundan etkilenmeden kalabilir. Çünkü pirinçler demir ve çelikler gibi paslanmaz. Uygun pirinç alaşımının seçilmesi durumunda deniz suyunda da korozyona uğramadan rahatlıkla kullanılabilir.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Pirinç oldukça sert ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. % 55'ten az bakır ihtiva eden beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar.
Krom ürünler ise asit, alkali ve korozyona karşı oldukça dayanıklıdır. Zararlı maddeleri içerisinde barındırmadığından çok daha sağlıklıdır. Krom musluklar pirinç musluklara göre çok daha fazla dayanıklıdır.
Pirinç mamulleri düşük kıvılcım çıkma ihtimalinin gerekli olduğu durumlarda kullanılabilen yumuşak bir metaldir. Alaşım nispeten düşük bir erime noktasına sahiptir. İyi bir ısı iletkenidir. Pirinç mamulleri tuzlu sudan kaynaklanan galvanik korozyon dahil olmak üzere korozyona karşı dayanıklıdır.
Pas sökücü de oksitlenmeyi önleyebilecek bir yöntemdir. Metal üzerinde oluşan paslanmayı ve korozyonu engellemek için pas sökücü sprey kullanılır. Paslanma sonucu oluşan pasın yok edilmesi ve bir daha pas oluşmaması için gereklidir. Ağırlıklı olarak kaplama ve boya sektörlerinde kullanılmaktadırlar.
Paslanmaz çelik gibi özel alaşımlar sayesinde oksitlenme sürecinin ertelenmesi ve engellenmesi sağlanabilir. Metallerin rutubetli, nemli veya asitli ortamlarda bulunması oksitlenmesine, paslanmasına ve çürümesine sebep olabilir.
Oksit, pas temizleme yöntemlerinde olduğu gibi tel fırçalar, zımparalar veya asitler gibi mekanik ve kimyasal yöntemler de oksitlenmiş metallerin yüzeylerini temizlemekte kullanılabilir.
Limon suyu ve tartar sos ile bir macun hazırlayıp, metallerinizi saracak şekilde sürüp 30 dakika bekletebilirsiniz. Bu işlem bazı metallerinizin daha çok kararmasına sebep olabilir. Böyle bir durum olursa karbonatlı suda bekletilmelidir. Karbonat ve sirke karışımı yaparak da metalleri parlatabilirsiniz.
Çelik takıların parlaklığını geri kazandırmak için, karbonat kullanabilirsiniz. Karbonat, çelik takılarınızın üzerindeki lekeleri çıkarmasının yanı sıra, pas ve oksitlenmeyi de önleyici özelliktedir. Bir çay kaşığı karbonatı ılık suya ekleyin ve takılarınızı bu karışımın içinde yaklaşık 10-15 dakika bekletin.
Çelik takılar denizde ya da havuzda kararmayan takılardandır.
Öngörülemeyen metaller ve alaşımlar var. Parçanın yüzeyini atın, 10-20 saniye boyunca kararma çözümüne daldırın veya çözümü tampon ile parçaya uygulayın. Su ile durulayın ve kurulayın. Gerekirse, işlemi tekrarlayın, daha yoğun bir kararma ortaya çıkar.
Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.
Bazı uzmanlara göre pirincin ne zaman yıkanıp ne zaman yıkanmayacağı yapılan yemeğe bağlı. Mutfak çevrelerinde, bazı yemekler için ayrılmış taneler arandığında yıkama savunuluyor. Ancak risotto, paella gibi yapışkan, kremsi bir etkiye ihtiyaç duyulduğunda yıkamadan kaçınılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri