Yeşil çaydaki antioksidanlar sindirim sağlığını artırabilir. Yeşil çayda bulunan yararlı bileşenler sindirim enzimlerinin aktivitesini hızlandırır. Bu durum sonucunda sindirim sistemi hızlanır ve kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalınmaz.
Yeşil çaydaki tanenler mide ağrısına, mide bulantısına ve kabızlığa neden olabilir ve mide asidini artırabilir. Bu nedenle aç karnına yeşil çay içilmesi tavsiye edilmez. Özellikle böbrek hastaları, hamileler ve tansiyon hastaları yeşil çay içmeden önce doktorlarına danışmalıdır.
Vücut Bakım Uzmanı Ayşe Tolga yeşil çayın metabolizmayı ve bağırsak çalışmasını hızlandırıcı etkisi sayesinde kilo vermeye yardımcı olduğunu söylemektedir.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
1)Lifli Beslenin!
Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir. Haftada en az 2 kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketmeye özen gösterin.
Genellikle posadan zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir. Ancak kronik kabızlık yaşayan belirli bir grupta bulunmaktadır, bu gibi durumlarda mutlaka doktora ve beslenmenizi düzenlemesi için bir diyetisyene başvurmalısınız.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Dışkıyı yumuşatmak için ne yapılmalı? Muz, elma, kavun, erik gibi kırmızı meyveler doğal laktasif içerikleriyle dışkıyı yumuşatmaktadır. Dışkı yumuşatan ilaçlar (yumuşatıcı laksatifler) doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Ortalama bir insan için yeşil çay günde ne kadar içilmeli sorusunun yanıtı ise 2-3 bardaktan fazla içilmemesi şeklinde verilebilir (bünyeye göre değişiklik gösterebilir). Düzenli olarak günde 2-3 bardak yeşil çay içtiğinizde vücudunuz buna alışacaktır ve eskisi kadar etki göstermeyecektir.
Form çayları önerilen miktarın üzerinde kullanıldığında zararlı etkilere sahip olur: Başta kolon kanseri olmak üzere tansiyon düşüklüğü ve bağırsak tembelliği gibi problemler oluşabilir.
Dozunda tüketilen yeşil çayın sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Aşırı tüketimi ise şişkinlik yapabilir. Sindirim sistemini çalıştırdığı için gaz yapabilir.
Metabolizmayı ve dolayısıyla yağ yakımını hızlandırır. Tip 2 diyabet riskini düşürür. Cildi güzelleştirir. Enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruyucudur, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sindirim Sağlığını Teşvik Ediyor
Yeşil çaydaki antioksidanlar sindirim sağlığını artırabilir. Yeşil çayda bulunan yararlı bileşenler sindirim enzimlerinin aktivitesini hızlandırır. Bu durum sonucunda sindirim sistemi hızlanır ve kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalınmaz.
Uzun süreler boyunca yüksek dozda yeşil çay tüketmeniz, kafeinden dolayı bazı yan etkilere de neden olabilir. Bu yan etkiler arasında baş ağrısı, uyku problemleri, kusma, ishal, sinirlilik, düzensiz kalp atışı, çarpıntı, mide yangısı bulunmaktadır.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Zencefil çayı, bağırsak durgunluğunu önleyen ve sindirim sistemine destek olan bir çaydır. Gün içinde 2 fincan tüketmeniz önerilir. Zencefil çayına 1 dilim limon ekleyerek müshil özelliğini ikiye katlayabilirsiniz.
Evde bir meyve sıkacağı veya blender kullanarak havuç, pancar, mısır, kabak, ıspanak, lahana vb. Evlerde taze sebze suyu yapabilirsiniz. Lif açısından zengin gıdalar tüketmek bağırsak hareketlerinizi canlandıracaktır. Lif bakımından zengin gıdalar yemek, zararlı toksinlerden kolonu temizlemeye yardımcı olacaktır.
B12 vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında iştahsızlık, kabızlık, ve kilo kaybı görülür.
Hatalı beslenme lifli gıdaların çok az tüketilmesi, ihtiyaçtan fazla ya da az süt tüketimi, vücudun susuz kalması, egzersiz eksikliği ve ilaçlar bağırsakların çalışmamasına neden olur. Sürekli masa başında oturuyorsanız ve hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa bağırsak tembelliğinin görülmesi kaçınılmazdır.
BAĞIRSAK TEMBELLİĞİ NEDEN OLUR? Lifli gıda alınmıyor ise, her gün karbonhidrat içerikli besleniliyor ise, kalın bağırsağa posa gelmez ise kalın bağırsaklarda bulunan mikroplar posalı içeriği parçalayamaz ve çoğalamaz. Bu durumda da az kaka olur ve daha az dışkılama ihtiyacı duyulur.
Bağırsak düğümlenmesinin en etkili tedavisi cerrahi operasyondur. Ancak bazı durumlarda doktorlar sigmoidoskopi işlemi yapılmaktadır. Bağırsağa bir tüp yardımıyla hava verilir. Ve bükülen bağırsak bölümünün düzelmesi sağlanır.
Bazı durumlarda, sindirim kanalı çeperini geçen mukoza fıtığı, kolon kanseri gibi daha ciddi hastalıklar nedeniyle de kabızlık gelişebilmektedir. Defekografi adı verilen radyolojik inceleme, geçiş zamanı ölçümleri, balon çıkartma testi gibi incelemeler de bazı zorlu vakalarda tanıya yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri