Pilav tereyağla lezzetli olur, mis kokusunun kaynağından biri tereyağdır. Ama sıvı yağ ile pişirildiğinde çok daha tane tane olur. Eğer tereyağ kokusundan vazgeçemiyorsanız da tencerenin altını kapatmadan içine ufak bir parça tereyağ ekleyip karıştırmanız yeterli olacaktır.
Pilavın sağlıklı olması için sıvı yağ yerine zeytinyağı ve tereyağı tercih edin. Pilavı suda bekletip bekletmemek sizin tercihiniz fakat nişastasının akması önemlidir. Bu nedenle pilav yapmadan önce pirinçleri soğuk suda su berraklaşana kadar yıkamaya özen gösterin.
1. pilav, makarna gibi yemekleri ben tereyağıyla yapıyorum, daha lezzetli oluyor. tabi zeytinyağıyla da yaptığım oldu, fark etmiyor. ayçiçek yağı çok sağlıksız zaten, emin olun tadı daha güzel olacaktır. 2. Zeytinyağı sağlık açısından daha yararlı tabii. Ayçicekdense bu tercih daha doğru.
Tenceremize sıvı yağ ve teremyağı koyup teremyağını eritiyoruz. Pirinçleri süzüp tencereye ekleyip tahta kaşıkla karıştırarak kavuruyoruz. Pirinçler iyi kavrulursa pilavınız tane tane olur. İsteğe bağlı bir kaç damla limon suyu damlatırsanız pilavınızın rengi parlak olur.
İlgili 44 soru bulundu
İşte iyi bir pilav yapabilmek için pirinçlerin yapışmamasını sağlayacak püf noktalar... Kullanılan pirinç iri taneli bir pirinçse, sıcak suda içine bir kaç damla limon damlatarak bekletilebilir. Ardından soğuk suda iyice durulanır. Bunun haricinde pişirirken de bir kaç damla limon suyu konulabilir.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Zeytinyağlı pilav yapılışı | Pirinç pilavı zeytinyağlı olmaz diye bir kanı var. Ancak pirinç pilavını damak tadınıza göre zeytinyağıyla pişirebilirsiniz. Bunun için sıcak yemekler için uygun zeytinyağlarını tercih edebilirsiniz.
Uygun bir pilav tenceresinin içerisine tereyağı ekleyin. Tereyağı eridikten sonra pirinçleri ekleyip kavurmaya başlayın. Pirinçler tane tane dökülmeye başlayana kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya tavuk suyu ekleyin. Tavuk suyu ile pilavınız daha lezzetli olacaktır.
Yarım saat sonra pilavı pişireceğiniz tencerenin dibini kaplayacak kadar sıvı yağ döküyoruz. Tenceremizin altını açıp yağı biraz ısıtıyoruz, pirinçlerimizi süzüp tencereye döküyoruz sıvı yağla karıştırıp hemen tereyağını ilave ediyoruz, çünkü tereyağını kavururken ilave edersek pirinçler tereyağının lezzetini alır.
Her birinin de yanma noktası farklılık gösterir. Tereyağı, naturel sızma zeytinyağı, rafine edilmemiş mısırözü yağı, rafine edilmemiş soya fasulyesi yağı ve rafine edilmemiş ceviz yağı en çabuk yanan yağlardandır.
Ayçiçek yağı, Helianthus annuus bitkisinin tohumlarının preslenmesiyle elde edilir. Kalp sağlığına fayda sağlayabilecek doymamış yağlar içerdiğinden genellikle sağlıklı bir yağ olarak lanse edilir.
Özellikle yumurta , pilav, makarna ve börekler sade yağ ile daha lezzetli oluyor.
Pirinçleri ılık suda 2-3 saat ıslatın. Tencere de Vita Tereyağı Lezzetini ve sıvı yağı eritin. Rendelenmiş havuç ve tuzu ekleyip karıştırın, kapağı kapalı olarak 2-3 dakika pişirin. Yıkanmış pirinçleri ekleyip karıştırın ve 1-2 dakika kavurun.
Pirinçleri de 3-4 dk kadar sürekli karıştırarak kavuruyoruz. ( 3-4 damla limon koyup karıştırıyoruz. Bu parlak olmasını sağlayacaktır. Şekeri de ilave ediyoruz bu da tane tane olmasını sağlayacaktır. )
Düzenli ve çok miktarda tüketilen haşlanmış beyaz pirincin tip 2 şeker hastalığı ihtimalini artırdığını belirten bilim adamları, ek olarak tüketilen her bir porsiyonun (158 gram pişmiş pirinç) diyabet riskini yüzde 11 artırdığını kaydetti.
Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar.
Pirinci sürekli karıştırarak 3-4 dakika kısık ateşte kavurduktan sonra içerisine 3,5 su bardağı kaynar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte 3-4 dakika, daha sonra orta ateşte 3-4 dakika, en son da kısık ateşte tane tane olup, suyunu çeken kadar pişirin.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Pilavı daha kalabalık topluluklar için yapacaksanız eğer malzemeleri her zaman aynı oranda artırabilirsiniz. Örneğin: Bu durumda pilav ölçüsü 8 kişilik pilav için 2 su bardağı pirinç ve 3 su bardağı su olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri