Pirinç pilavında arpa şehriye yerine kuskus kullandım. Hem sunumu çok şık oldu, hem de inanılmaz lezzeti... Kızım bildiğiniz gibi hep yemek seçer ama o da çok sevdi.
Şehriyeyi daha çok pirinç pilavına renk veren bir lezzet olarak biliriz. Şehriyesiz pirinç pilavının tatsız geldiği doğrudur. Ancak şehriyenin tek başına lezzetli bir pilav tarifi olması da mümkün. Şehriye ayrıca pirinç pilavına kıvam da vermektedir.
Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür. Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.
Şehriye ne çok ne de az olmalı. Kavururken ne az ne de çok kavrulmalı. Çünkü az kavrulursa beyaz kalır ve aromasını pilava vermez. Çok kavrulursa da iyice kararır hatta yanar ve pilavınızın hem rengini hem de tadını bozar.
İlgili 45 soru bulundu
Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya tavuk suyu ekleyin. Tavuk suyu ile pilavınız daha lezzetli olacaktır. Pilava tuz, tarçın ve yenibahar da ekledikten sonra bir tahta kaşıkla karıştırıp tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
Pirinç pilavından sıkılanlar ve ona biraz hasret duymak isteyenler onunla aynı lezzette olan şehriye pilavını da denemeliler. Arpa şehriyeden yapılan bu pilavı yaparken herhangi bir olumsuzluk yaşama ihtimaliniz çok düşük. Yapım aşamaları oldukça kolaydır.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Osmancık pirinç, ülkemizde yetiştirilen pirinç türüdür. Osmancık pirinç, ekiminin yoğun olarak yapıldığı bölge Trakya'dır. Osmancık pirinç, pilav pişirimi için ideal ve kıvam tutturmanın baldoya kıyasla daha kolay olduğu bir pirinçtir.
İşte iyi bir pilav yapabilmek için pirinçlerin yapışmamasını sağlayacak püf noktalar... Kullanılan pirinç iri taneli bir pirinçse, sıcak suda içine bir kaç damla limon damlatarak bekletilebilir. Ardından soğuk suda iyice durulanır. Bunun haricinde pişirirken de bir kaç damla limon suyu konulabilir.
Tane tane pirinç pilavı için pirinçleri bir süre yağ içerisine kavurabilirsiniz. Pirinci pişirmeden önce iyice yıkamak ve bir süre sıcak su içerisinde bekletmek, pirincin içerisindeki nişastayı atmasını sağlar. Akan nişasta, pilavın lapa olmasını önleyerek tane tane kıvama gelmesini kolaylaştırır.
Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün. Pirinçleri saydamlaşana kadar kavurup suyunu ilave ederek pilavı pişirebilirsiniz. Burada en önemli püf noktası çok iyi kavurmak ve nişastasının açığa çıkmasını sağlamak.
Sporcuların yemesi gereken pilavın malzemeleri üç su bardağı su, bir su bardağı pirinç, yarım limon suyu, bit tutam tuz, bir yemek kaşığı zeytinyağıdır. Tencereye önce su ve limonun suyu eklenmelidir. Su kaynayana kadar beklendikten sonra iyice yıkanmış pirinç ve tuz eklenerek ağzı kapatılmalıdır.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Arpa şehriye, şeklinin arpaya benzetilmesinden kaynaklı olarak arpa adını almaktadır. Esasında yine bir başka tahıl ürünü olan buğdaydan elde edilmektedir. Özellikle pilav ve çorbalarda kullanılan arpa şehriyeye küçük makarna da denmektedir.
Arpa şehriye pilavı ise diyet yapan bireylerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir. Porsiyon ölçüsü olarak 3 yemek kaşığı arpa şehriye pilavı 1 dilim ekmek yerine geçmektedir. Bu nedenle diyet yapan bireylerin arpa şehriye pilavını fazla tüketimi kilo alımına sebep olabilmektedir.
Bağırsaklarda şiddetli gaz sancılarını meydana getirir. Arpanın aşırı tüketimi sonucu çölyak hastalığına neden olur. Şifa kaynağı olan bu mucizevi besinin yararı olduğu gibi zararları da mevcuttur. Gereğinden fazla tüketimi sonucu karaciğeri yorar ve solunum rahatsızlıklarına neden olabilir.
Farsça bir sözcük olan "dane"(tane), Osmanlı mutfağında 15.-17. yüzyıllar arasında pilav anlamında kullanılmış.
Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Zeytinyağlı Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır? Pirinç önceden ıslatılır. Şehriyeler zeytinyağıyla bir süre kavrulur daha sonra pirinçler eklenir kavrulmaya devam edilir. 5 dakika kavurduktan sonra suyu eklenir ve en kısık ateşte ağzı kapalı şekilde pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri