Bilim alanına yaptığı katkıları saymakla bitiremeyeceğimiz Pisagor ve öğrencileri ne yazık ki alevler arasında yanarak ölmüştür.
Sayıları kutsal kabul eden Pisagorculara göre tüm sayılar rasyoneldi. Bir gün öğrencileri ile kayıkta gezen Pisagor'a Hippasus isimli bir öğrencisi Pisagor teoremiyle irrosyonel sayıları ispatlayınca Pisagor, Hippasus'un kafasını suya sokarak yıllardır üzerine emek harcadığı öğrencisini bir anda boğdu.
Pisagorculuk (İngilizce: Pythagoreanism), Pisagor ve takipçileri tarafından Sicilya'da uygulamaya koyulmuş ezoterik ve metafizik inançlar içeren felsefi bir öğretidir. İlk Pisagorcuların benzeri görüşlerini benimseyen daha sonraki oluşumlar Yeni Pisagorculuk terimi altında ele alınır.
Ünlü matematikçi Pisagor'un ise baklanın en büyük düşmanlarından biri olduğu bilinir. Kendisini takip eden hayran grubunun hayatlarına müdahele etmesi ile bilinen matematikçi, takipçilerinin vejetaryen olmasını talep ediyormuş fakat protein deposu baklayı yemelerini yasaklamış.
Pisagor'un kişiliği ve inançlarıyla ilgili değişik rivayetler bulunmaktadır. Çağdaşlarından bazıları onu bir peygamber olarak tanımıştı. Onun inanışına göre Tanrı evreni sayılar vasıtasıyla düzenlemiştir.
İlgili 27 soru bulundu
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Yunan filozof ve matematikçi. En iyi bilinen teoremi; adıyla anılan Pisagor teoremidir. "Sayıların babası" olarak bilinir.
'nin irrasyonel bir sayı olduğunu" göstererek Pisagor'un "ebedi utancına" sebep olduğundan Hippasus'u boğarak ölüme mahkum ettiğini bile söylemektedir.
SAMOS'LU PYTHAGORAS (Pisagor) (M.Ö.
Sayılar evreni yönetiyor diyen ve sayıların babası olarak bilinen antik çağın en önemli filozof ve matematikçilerinden Pisagor matematik dünyasında gerçekleştirdiği buluşlarla tarihte önemli bir yer edinmiştir.
Matematik denildiğinde mutlaka akla gelen Pisagor, Pisagor teoremi ile ünlenmiştir.
Efsaneye göre Pisagor, sarayda Samos tiranı Polycrates'i beklerken sıkılır ve yerdeki fayans döşemeyi incelemeye başlar. Buradaki motiften, dik üçgenlerin hipotenüs kenarındaki karelerin alanlarının, diğer iki kenardaki karelerin alanlarına eşit olduğunu fark eder ve sonrasında ünlü Pisagor teoremini geliştirir [2].
Ödevin tarihi 17. yüzyılın sonlarına doğru gitmektedir. İlk ödevin, 17. yüzyılın ortalarında ABD'de ortaya çıktığı sanılmaktadır. Bununla birlikte eğitim-dışı ödev ya da yükümlülüklerin tarihi çok daha eskiye gitmektedir. Bu konu Cicero'nun De Officiis'inde anlatılmaktadır.
Belirli bir eğitim veren kurumların tarihi çok eskiye dayansa da modern anlamdaki okulun mucidi Amerikalı Horace Mann olarak kabul edilmektedir.
Galileo Galilei, (15 Şubat 1564 – 8 Ocak 1642) İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.
Pisagorcular için 10 kutsal sayı idi ve yeminlerini bu sayı üzerine ediyorlardı. İnanılacak gibi değil ama 10 sayısı ile ilgili görüş onları Yer'in diğer gezegenler gibi hareketli olduğu yani bir yörüngesi olduğuna ulaştırmıştır. ortaya atılmıştır.
Pisagor ya da Pythagoras, M.Ö. 570 - M.Ö. 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı filozof, matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur.
Hipotenüsün karesi, diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşittir anlamına gelmektedir. Pisagor Teoremi çoğunlukla Pisagor denklemi ismi ile de bilinmektedir. a, b ve c kenarlarının denklemi şeklinde formülünü yazmak mümkündür. Buradan formül; a^2 + b^2 = c^2 şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri