Bazen süt, kaynatma esnasında da kesilebilir. Bunun sebebi sütün kaynatılmadan önce uzun süre beklemiş olması ve içindeki bakteri sayısının artmış olmasından kaynaklanmaktadır. Süt kesilmeye başladıktan sonra bu durum tersine çevrilemez.
Süt 90 °C ısıtılmadığı için proteinler parçalanmamış ve ağ tabakası oluşmamıştır. Bu nedenle sütte bulunan bileşenler ( su,yağ, laktoz,protein, mineraller ) birleşemez. Aksine ayrışmaya başlar.
Bunu yapmamızdaki amaç çiğ sütte bulunan zararlı mikroorganizmaları ve patojenleri etkisiz hale getirmektir. Zaten pastörizasyon işlemini uygulayıp yüksek sıcaklığa çıkarılan sütü tekrar kaynatmak, sütün yapısını bozacağından, yanlış bir işlemdir. Sütümüzü sıcak tüketmek isteyenler, biraz ısıtıp içebilirler.”
Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
İlgili 22 soru bulundu
Normalde beyaz olan sütün rengi sarılaşmaya başlamışsa bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Süt, bekleme süresi uzadıkça mavi ve kırmızı renge dönüşebilir. Yine sütün üzerinde kendiliğinden köpüklenmeler başlamışsa bu da bozulduğuna işarettir.
Kaynamaya başlamış olan sütün altını kısmadan yüksek ateşte pişirmeye devam etmek kısa süre içinde dibinin tutmasına sebep olur. Bunun önlemek için süt kısık ateşte kaynatılmalıdır.
Çiğ sütün 90-95 °C'de 10-15 dakika kaynatılması gerektiğini belirten Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Tanju Besler, evde kaynatılan sütün besin öğelerinin % 50 ile % 90 arasında azaldığını söyledi.
Sütü tencereye alıp kaynatıyoruz, fokurdamaya başlayınca tuzu atıp karıştırıyoruz ardından yavaş yavaş limonu sıkmaya başlıyoruz. Daha ilk damladan süt kesilmeye başlıyor. Bu arada kaynatmaya devam edelim tüm limonu sıkınca artık tamamen kesilmiş sulu kısım üstte kalmış olacak.
Ancak bebeğin gelişimi açısından 2 yaşının ardından sütten kesilmesi gerekir. Çünkü sütten kesilmeyen bebek bir süre sonra ek gıdaları reddeder ve iştahı kapanır. Bu durum kansızlığın gelişmesine neden olur, uyku problemleri ortaya çıkabilir ve ek olarak diş çürükleri görülebilir.
Genellikle bebekler 9-12. aydan önce emzirmeyi bırakmayı tercih etmezler. Önerilen bebeklerin en az 1 yıl anne sütü almalarıdır. Ancak bebeğin gelişimi açısından bakacak olursak 2 yaş civarında sütten kesilmesi gerekir.
Öncelikle 1 litre sütü kaynatın. Süt kaynayıp köpürmeye başladığında sütün kesilmesi için yarım limon su, birkaç kaşık yoğurt veyahut yarım çay bardağı elma sirkesinden birini ekleyin. Burda amaç süte asit ekleyerek kesilmesini sağlamaktır. Eğer kesilme gerçekleşmediyse sütü biraz daha kaynatmalısınız.
Çünkü süt, kaynatma sırasında veya kendiliğinden kesilecektir. Süt sıcaklığının kontrolsüz yükselmesi, bakterileri faaliyete geçirir. Bakteriler sütteki laktozu kullanarak laktik asit üretmeye başlar ve sütün asitliğini (pH) düşürür.
Annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz beslenme, psikolojk sorunlar gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine neden olur. İşte, anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri... Stres, hormonal değişimler gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak anne sütünde azalmalar görülebilmektedir.
Kaynatma testi için; Bir cezvenin içerisine bir miktar süt koyun ve kaynatın. Kaynama noktasını geçen sütte bazı değişimler varsa, yağ-süt-su birbirinden ayrışıp farklı bir kıvamdaysa, süt bozulmuş demektir. Ve bozulan süt kesinlikle tüketilmemelidir.
Ambalaj dışı açık olarak tedarik edilen sütlerin çok kaynatılması gerektiği gibi yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir.
-Sür proteinlerinin denatürasyonuna (zara görmesine) bağlı olarak sütün biyolojik değeri azalır. -Pişmiş tat ve aroma oluşur. -Sütün rengi değişir. -Bazı vitaminler tamamen tahrip olur.
Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor. Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz.
Bu sayede sütün her damlasında aynı besin değeri korunmuş olur. Bazen süt tavsiye edilen raf ömrünün sonlarına geldiğinde bazı proteinler sütten ayrılarak paketin dibinde bir tortu bırakabiliyor. Süt ekşimediği sürece paketin dibinde tortu bulunsa bile tüketilecek kaliteye sahip demektir.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
Sütçüden alınan çiğ sütü kaynattıktan sonra 3 gün içinde tüketmeye çalışın. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz bu süt size 3 gün yetecektir. Oda sıcaklığında ise bakteri üremeye başlar ve süt bozulmaya çok uygun hale gelir.
Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapalı bir cam ya da plastik şişenin içerisinde buzdolabında saklamanızı öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri