Pişi ( Hamur Kızartması ) Tarifi İçin Malzemeler Kızartmak için; 600 ml zeytinyağ
Yağda Kızartılan Konya Kömbesi
Üzerine sürülecek karışım için malzemeler; yoğurt ve süttür. Kızartmak için malzeme ; sıvı yağdır.
Asitlik derecesine göre farklı zeytinyağlarının 240°C'ya kadar olan, daha yüksek bir dumanlanma noktası vardır.) Aslında, giderek daha fazla araştırma, "zeytinyağı ile kızartma yapılmaz" ve zeytinyağını kızartma gibi yüksek sıcaklıklarda pişen yemekler için kullanamayacağınız bilgisini çürütüyor.
İtalya'da Bolonya Üniversitesi'nin Gıda Bilimi Bölümü tarafından yapılan araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekici. Araştırma, zeytinyağının özellikle de sızma zeytinyağının soteleme, kızartma gibi işlemlerde kullanabilecek kadar yüksek ısıya dayanıklı bir yapıda olduğunu söylüyor.
Zeytinyağı ne kadar kaliteli olursa, yapılan yemeklerin de aynı derecede lezzetli olacağını söylemek mümkün. Bu nedenle yemek pişirmek için düşük kaliteli yağlar stoklamak yerine, elinizdeki sızma zeytinyağlarını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Bazı yağlar bu kızgınlık derecesine gelmeden yanar. Yanma noktası düşük olan bu yağlar ile kızartma yapılması uygun değildir. Zeytinyağının yanma noktası ise yüksektir. Bu özelliği zeytinyağını kızartmalar için ideal bir seçim haline getirir.
Hangi tip sıvı yağ olursa olsun kaynama derecesini aşan, tütme derecesine ulaşan her yağın sağlıklı yapısı bozulmaya başlar. Bu risk sadece zeytinyağı değil tüm yağlar için geçerlidir. Kızartmalarda zeytinyağını güvenle kullanabilirsiniz.
Zeytinyağları türlerine göre 190- 220 derece aralığında bir kaynama derecesine sahiptir. Ayçiçek yağı ve diğer sıvı yağlarda ise bu ısı derecesi 180 derece civarındadır. Bu da kızartmalarda zeytinyağının kullanılmasında herhangi bir sakınca olmadığını ortaya çıkarıyor.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz. Hatta zeytinyağı daha çok ısıya dayanıyor.
Peki, kızartma yağı kaç kere kullanılmalıdır? Kızartma Yağı Kaç Kere Kullanılır? Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir.
Kızartma için en sık kullanılan rafine yağlar arasında aspir ve soya fasulyesi yağı bulunur ve bunlardan ikincisi genellikle bitkisel yağ olarak etiketlenir. En güvenli seçimlerden biri ise yer fıstığı veya kanola yağıdır.
Ayçiçek yağı, lezzet olarak zeytinyağına göre daha fazla nötrdür ve bu nedenle, yağın yoğun tadını almak istemeyeceğiniz durumlar (belirli tariflerin pişirilmesi gibi) için uygundur. Bir diğer yandan, bu klasik, taze lezzeti elde etmek istiyorsanız kesinlikle zeytinyağını satın almalısınız.
Kızartma işlemini bol yağda yapmalıyız. Ayçiçek yağının yanma derecesi yüksek olduğu için fazla miktarda, lezzetine lezzet katmak için de az miktarda zeytinyağı kullanmalıyız. Yağımız iyice kızmış olmalıdır. Patateslerimizi bolca tuzlayıp nişastasını salmasını sağlamalıyız ki yağ çekmesin.
Pişi hamuruna koyacağınız 1 yemek kaşığı sirke, hamurun yağ çekmesini engeller. Yağınızı öncesinde iyice kızdırmadan hamurlarınızın tam kıvamında hızlıca kabarıp içlerinin de güzelce pişmesine yardımcı olur. Piştikten sonra kevgirle çıkarıp kağıt havlu üzerine almayı ve fazla yağını süzdürmeyi de ihmal etmeyin.
Şekillendirdiğiniz pişileri çok kızgın yağda pişirmeye özen gösterin. Pişiler zaten çok hızlı bir şekilde pişirilmesi gereken yiyecekler. Hamuru ne kadar yağın içerisinde bırakırsanız o kadar yağ çekecektir. Bunu engellemek için çok kızgın bir yağın içerisinde kısa bir sürede ve orta ateşte pişirmenizi öneririz.
PİŞİNİN YAĞ ÇEKMEMESİ İÇİN PÜF NOKTASI
İlave edeceğiniz sirke, hamurunuzun daha puf puf kabarmasını sağlayacak ve yağ çekmesini de önleyecektir.
YANLIŞ 3: Zeytinyağı ile kızartma yapılmaz!
Zeytinyağı ile kızartma yapılabilir. Zeytinyağının yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir. Dumanlaşma ile yanma birbirinden farklıdır. İçerisindeki bazı bileşikler buharlaştığında ortaya çıkan duman nedeniyle, kızartma yapılamayacağına dair yanlış bir inanç vardır.
Orta ateşte 5 dakika kızsın yeter.
Zeytinyağı, ısı, ışık ve oksijenden olumsuz etkilenir. Isı, ışık ve oksijene yoğun şekilde maruz kalan zeytinyağının bozulma ihtimali olabilir. Bu sebeple zeytinyağını ocak yanı, fırın üstü gibi sıcak yerlerde muhafaza etmemenizde fayda vardır.
Yanma noktası düşük olan bu yağların kızartma için kullanımı tercih edilmez. Ancak zeytinyağının yanma noktası yüksektir ve kızartmalarda güvenle kullanılabilir.
Tencereye zeytinyağı koyulup patlıcan biber kızartılır. Kızartılıp sosu hazırlanır üzerine dökülür. Soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Zeytinyağının meyvemsi tadını hissetmek ve bu tadın en saf halini yemeğin lezzeti ile birleştirmek için soğuk yemeklerde sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Sızma zeytinyağını soğuk yemeklerin hazırlanma aşamasında kullanabileceğiniz gibi piştikten sonra sıcak bir yemeğin üzerine de ekleyebilirsiniz.
Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor.
İnternet kullanıcıları tarafından “soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde kullanılır mı” sorusu sıklıkla soruluyor. Merak edenler varsa bu sorunun da yanıtını vermek isteriz. Evet, soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde de kullanılabilir. Bunda hiçbir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri