Her türlü bakliyat yemeği, buzlukta saklanabilir.
Ancak bu sebzeye dört mevsim boyunca ulaşmak mümkün olmadığı için, genelde kış ayları için dondurucuya atılarak muhafaza edilir. Bezelyeyi dondurucuda saklamak için hem çiğ, hem de pişmiş olarak kullanabilirsiniz.
Bu soru çoğu kişinin kafasını karıştırıyor. Fakat sorunun cevabı çok basit: Her şeyi koyabilirsiniz. Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller…
Bezelyeleri tek bir yemek yapımında ne kadar kullanıyorsanız o ölçüde porsiyonlara ayırın. Ayırdığınız her bir porsiyonu ayrı bir buzdolabı poşetine ya da kilitli torbaya yerleştirin. Torbanın içinde hava kalmadığından emin olduktan sonra ağzını da yine sık sıkı, hiç hava almayacak şekilde kapatın.
Aşamalı olarak gerekli unsurları yerine getirmek suretiyle bezelye buzlukta saklamak mümkün. Tabii bu aşamalar için öncelikle bezelyelerin haşlanması gerekmektedir. Haşlama işlemini gerçekleştirdikten sonra sırası ile gerekli paketleme yapılarak buzdolabında ya da buzlukta saklamak mümkün olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Yıkamadan küçük boy olan buzdolabı poşetine birer yemeklik olarak doldurun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Daha sonra bezelyeleri poşete güzelce yayın. Üst üste koyup, dondurucuya kaldırın.
Haşlanan bezelye tanelerini süzgece alıp fazla suyunun süzülmesini sağlayın. Daha sonra buzdolabı ya da kilitli buzluk poşetlerine alın. Üzerini eliniz ile hafifçe bastırıp düzeltin ve içerisindeki fazla havanın çıkmasını sağlayın. Buzluğa düz bir şekilde koyup dondurun.
Güvenlik ve kalite için pişmiş bezelyelerin raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak için bezelyeleri sığ hava geçirmez kaplarda veya yeniden kapatılabilir plastik torbalarda soğutun. Uygun şekilde saklanan pişmiş bezelye buzdolabında 3 ila 5 gün dayanır.
Dondurulmuş bezelyeleri doğrudan bir tabağa koyun ve 2,5 dakika mikrodalgada pişirin. Daha yumuşak bezelyeler için pişirmeden önce bezelyelerin üzerine 1-2 yemek kaşığı su serpin.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Akşamdan artmış bezelye yemeğinin suyunu süzerek çıtır bezelye topları yapabilirsiniz. Haşlanmış patatesi püre yapıp küçük toplar haline getirip içine bezelyeleri koyun ve kapatın. Çırpılmış yumurta ve galeta ununa buladıktan sonra bir süre dondurun ve yağda kızartın.
Çorbanın ısısı oda sıcaklığına geldikten hemen sonra buzdolabına kaldırıyorum. Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Dondurucuda Bezelye Saklama Tarifi Nasıl Yapılır? Bezelyeleri ayıklayarak sudan geçirelim. Biraz bekleyip suyu süzülünce buzdolabı poşetlerine doldurarak derin dondurucuya kaldıralım. Kışın yemeklerde ve salatalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Bezelyeleri ayıklayalım güzelce. Kaynar suya atalım ve 10-15 dk kadar rengi dönene kadar pişirelim. Sonra suyunu süzüp soğuk suya tutalım. Buzdolabı poşetlerine kullanacağımız miktarda paylaştırıp soğuduktan sonra ağızlarını bağlayıp dondurucularda muhafaza edelim.
Bezelye yemeğinin yanında akla ilk gelen seçeneklerden biri pilavlardır. Bolu yöresiyle özdeşleşen ıza bulguru domates ile hazırlanır ve kısa sürede sofralardaki yerini alır. Eğer bezelye yemeğinin yanında farklı bir yemek sunmak istemiyorsanız, menünüzü manda yoğurdu ile zenginleştirebilirsiniz.
Bezelye yemeği için 30-40 dakika kadar haşlama süresi ideal olacaktır; ancak bezelyeleri daha sonra yemeğini yapmak üzere haşlayacaksanız haşlama süresini 20 dakika olarak kısaltmanızda fayda olacaktır.
Tüm yemekler buzdolabında veya dondurucuda ağzı kapalı saklama kutuları ve buzluk poşetleri ile hava teması kesilerek saklanmalıdır. Buzluğa kaldırılacak gıdaların cam olmayan kaplarda saklanması gerekir. Yemekleri en fazla 1 kez ısıtın. Tekrar tekrar ısıtmak bakteri oranının artmasına neden olur.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Bezelyenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır.
Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
Bezelyeleri muhafaza etmenin en pratik yollarından biri çiğ olarak dondurucuya koymaktır. Bunun için bezelyeleri dilediğiniz miktarlarda buzdolabı poşetlerine ayırın. Daha sonra poşetin havasını alın ve ağzını bağlayıp dondurucuya kaldırın.
Hafif yumuşayan bezelyeleri daha önceden steril hale getirdiğiniz kavanozlara suyuyla beraber, suyu hafif ılındıktan sonra pay edin. Konserveleme aşamasında plastik değil, cam kavanoz kullanmanızı öneririz.
İlk olarak bezelyeleri ayıklayıp güzelce yıkayalım, onlar süzülürken biz soğanımızı doğrayıp tencereye alalım ve yağını ekleyip kavuralım. Soğanlar kavrulunca salçasını da ekleyip 3 dakika kadar karıştırıp, bezelye ve küp küp doğranmış havucu ekleyip karıştıralım. Kısık ateşte 30 dakika kadar pişirince yemeğiniz hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri