Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
Taze sebzeler, yani işlenmemiş ve paketlenmemiş sebzeler buzdolabında saklandığında besin değerlerini hızla kaybederler, bu nedenle ideal olanı onları 2 veya 3 günden fazla buzdolabında saklamamaktır. Püreler, yemekler veya çorbalar genel olarak 3 ila 4 gün saklanabilir.
Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Çiğ etler ve pişmiş et yemekleri buzdolabında ayrı raflarda saklanmalıdır. Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
İlgili 20 soru bulundu
Pişmiş et ve balığın buzdolabındaki dayanma süresi 3 ila 4 gün arasındadır, ancak balık veya deniz ürünleri çorbası genel olarak buzdolabında 1 gün saklanmalıdır. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları ise yaklaşık 2 gün saklanabilir. Ancak, ürünler pişirilmediğinde saklanma süreleri değişir.
Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir.
Pişmiş sebze yemekleri buzdolabında 3-5 gün dayanır. Yemekte çok fazla su bulunuyorsa, o yemeğin bozulma süresi de o kadar hızlanır. Sebze yemeklerini 3-5 günü aştıktan sonra tüketmemelisiniz. Pişmiş makarna buzdolabında 3-4 gün muhafaza edilebilirken, pilav en fazla 3 gün tutulmalıdır.
Bu soru çoğu kişinin kafasını karıştırıyor. Fakat sorunun cevabı çok basit: Her şeyi koyabilirsiniz. Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller…
Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Doğru şekilde saklandığında gıda maddeleri uzun süre dayanabilir. Bunun yollarından biri de konserve yapmaktır. Konserve yapmak aynı zamanda gıdaların besin değerlerini korumanın da önemli bir yolu. En az 1 yıl boyunca konserve olarak saklayabiliriz ancak bu sürenin sonunda gıdaların tadı bozulmaya başlayabilir.
Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir.
İkinci kere ısıtılacak yemekte bakteri oranı üretim oranı artacaktır. Yemekler nerede ısıtılırsa ısıtılsın fark etmez, kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması gerekmektedir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır.
Bir kavanoz çorbanın buzdolabındaki raf ömrü sebze çorbaları için bir hafta, hayvansal içerikli çorbalar için 2 gün olacaktır.
Sebze bozulur mu? Sebzeler :patates, soğan, sarımsak gibi sebzeler dışındaki tüm sebzeler buzdolabında saklanmalıdır.ıspanak, marul ve domates gibi sebzeler 2-3 gün,lahana, havuç,kereviz gibi sebzeler 6-7 gün,taze fasulye,bakla ve bezelye gibi sebzeler 3-4 gün tazeliklerini buzdolabında korurlar.
* Pişmiş yemekleri en fazla 2 saat sonra bu dolabına koyun. Ancak yemeği sıcak olarak dolaba koymak buzdolabının ısısını düşürerek, buzdolabında bulunan diğer besinlerin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle yemeği oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldırın.
Tüm yemekler buzdolabında veya dondurucuda ağzı kapalı saklama kutuları ve buzluk poşetleri ile hava teması kesilerek saklanmalıdır. Buzluğa kaldırılacak gıdaların cam olmayan kaplarda saklanması gerekir. Yemekleri en fazla 1 kez ısıtın. Tekrar tekrar ısıtmak bakteri oranının artmasına neden olur.
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Besin değerlerini yüksek ısıda kaybeden patatesi bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Protein bakımından son derece zengin olan tavuk, ısıtıldığında kötü sonuçlar doğurabilir. İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur.
Pişirildikten sonra buzdolabına kaldırılan yemekler 4. günün sonunda bozulmaya başlar. Bu nedenle kuru fasulyeyi buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz.
Uluslararası bildirilerde kullanılan sağlık tavsiyeleri, “En fazla 4 gün yenebilir” diyorlar. Bazı kaynaklar ise bu sürenin, her hangi bozulma belirtisi görülmüyorsa, bir haftaya kadar uzatılabileceğini söylüyor.
Sulu yemekleri ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar saklanabilir. Cam veya plastik saklama kapları sulu yemekler için daha uygun olacaktır. Katı yemekleri saklamak için ise buzdolabı poşetlerinin içine yerleştirerek porsiyonlara ayırabilir ve buzlukta saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri