Pistonlu pompalar: 300-400 Bar basınç aralığında kullanılabilen, yüksek verimli yüksek basınç pompalarıdır. Mobil ve endüstriyel hidolikte bir çok kritik uygulamada pistonlu pompalar terch edilir.
Pistonlu pompa nedir? Silindirik bir odadan sıvı taşımak için piston kullanan pozitif deplasmanlı pompalara pistonlu pompa denir. Pistonlu pompaların tasarımları birden fazla çeşittedir. Çeşit fazla olsa da hepsi kapalı bir silindirde hareket eden en az bir piston kullanırlar.
Pistonlu Hidrolik Pompa: Hidrolik pompa tipleri arasında verimin en yüksek olduğu ve en yüksek basınçları üretebilen hidrolik pompa tipidir. Pistonlu hidrolik pompalar, eğik eksenli, sabit eksenli, değişken ve sabit debili olmak üzere pek çok farklı çeşide sahiptirler.
Eksenel pompa bir tür dinamik pompa tipidir. Bu pompa, çalışma sıvısını eksen / şaft çarkına paralel bir yönde itmeye yarar. Akışkan çıkış yönünün, pervanenin eksenine dik olduğu santrifüj pompadan farklıdır. Bazı eksenel pompa tasarımlarında, pompa çıkışında bir difüzör oluşturan monte edilmiş bıçaklar bulunur.
İlgili 16 soru bulundu
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Pistonlu pompa, bir sıvıyı bir yerden başka bir yere iletmek veya basınçlandırmak için pistonun yarattığı kuvvetten yararlanan bir pompa çeşididir. Pistonlu pompaların çalışma prensibi, pompa silindirinde pistonun ileri geri hareketiyle akışkanın emilmesi ve basılması şeklindedir.
pistonlardan oluşan ve yüksek tork gereken yerlerde kullanılır. İş makineleri ve damperli araçlarda çok sık kullanılır. Hidrolik silindirlerde daha yüksek itme kuvveti, basıncın arttırılması veya piston çapının büyütülmesiyle elde edilir.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
İşletmelerin bunları tercih etmeleri sebeplerinden biri, diğer teknolojilere kıyasla daha ucuz olduklarıdır. Ayrıca aralıklı görev çevrimleri için de mükemmeldir. Döner bir vidaya kıyasla, genellikle daha az bakıma ihtiyaç duyarlar ve bakımı kolay ve ucuz maliyetlidir.
Pistonlu kompresörler, havayı sıkıştırarak basıncı artırmak için piston ve silindirini kullanır. Endüstriyel uygulamalar için kullanılan pistonlu kompresörlere, inşaat ve yol yapım işlerinde de gereksinim duyulur.
Bu kompresörün önemli parçaları ise krank mili, gövde, piston, piston kolu ve silindirdir. Silinidirin üstünde yer alan emme ve egzoz supapları vardır. Basınçları 56 bara kadar ulaşan kompresörler tek kademeli kompresörlerdir.
Yağ çubuk ucuna pompalandığında ve kapak ucundan herhangi bir basınç olmaksızın rezervuara geri aktığında, çubuk ucunda sıvı basıncı çekme kuvvetine / (piston alanı - piston çubuğu alanı) eşittir. Hidrolik silindirler, piston çubuğunu uzatarak ve geri çekerek itme ve çekme sağlar.
Talaşlı imalatlarda, bor yağları transferinde, boyama kabinlerinde, püskürtme atığı tortu ve boyaların giderilmesinde, oto servis istasyonlarında, karter atıkları ve yanık yağların toplanmasında sanayi atıkları ve pis suların arıtma tesislerine pompalanmasında kullanılırlar.
Merkezkaç akışlı pompada akışkan pompa merkezine eksenel olarak girer ve pompa gövdesinin dış çapı boyunca radyal olarak terk eder. Bu nedenle merkezkaç pompalara radyal akışlı pompalarda denir.
Tüm motorlu araçlarda ve yakıt tüketen araçlarda kullanılan pistonlar dizel, benzin ve LPG'yi mekanik enerjiye dönüştürür.
Motor çalıştıkça ısınır ve aracın soğutma sistemi devreye girer. Soğutma sisteminde oluşan herhangi bir sorun motorun soğumasını engeller. Soğuyamayan motor ilk olarak silindir kapak contasını yakar bununla birlikte pistonlarda erime gerçekleşebilir. Piston eriyince gömleklere zarar verir.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Dişli pompalar sıvıların pozitif yer değiştirmesini sağlayan pompalar olup, her devir için sabit miktarda sıvıyı pompalamaktadırlar.
Pompalar akışkan ve hava hatlarında basınç ya da vakum üretimi sağlar. Bu pompalar pille çalışan cihazlar ,tıbbi ve labaratuar uygulamaları için uygundur. Çeşitli voltajlarda akış ve debi çeşitleri mevcuttur.
KAPASİTE (Q): Bir pompanın kapasitesi birim zamanda pompalayabileceği sıvı miktarıdır. SI birimde kapasite birimi (M3/Saat) veya (litre/dak) olarak alınır.
Kuru Rotorlu İnline Pompa Nedir? Kuru rotor özelliğine sahip İnline pompalar havadan yardım alarak soğutma işlemi yapmaktadır. Islak pompaların basmaya gücü yetmeyen kapasitelere erişmesine kuru rotorlu pompalar yardımcı olur. Klima santralleri ve soğutma tesislerinde sıklıkla bu teknolojiden faydalanılır.
HERMETIC pompalar, mil sızdırmazlığına ihtiyaç olmayan, elektro-manyetik olarak çalışan kapalı tip motorlu, tamamen yekpare santrifüj tip pompalar olup, ihtiyaca bağlı olarak Tek Kademeli ya da Çok Kademeli olarak kullanılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri