Piyano, tuşları tutan özel bir mekanizma ile bağlı olan çekiçlerin, tellere değmesi ile ses veren vurmalı ve tuşlu bir müzik aletidir. Piyano taşınabilir bir enstrüman olmadığı için eğitim almak isteyenlerin eğitim aldığı kurumda ya da evinde piyano bulunmalıdır.
Tuşlu bir çalgı türü olan piyanoda, 52 beyaz ve 36 siyah tuş olmak üzere toplamda 88 tuş bulunur. Arka bölümünde yay ve çekiçlerin olduğu bir mekanizma varken, ön bölümünde klavye yer alır. Piyanonun ses çıkarmasını sağlayan unsur ise içerisindeki çekiçlerdir.
Klavsenin gelişmişi, tuşlu bir çalgıdır. Yapım biçimi ile duvar ve kuyruklu (salon) adı verilen çeşitleri vardır. Piyano kelimesi İtalyanca “Pes ve güçlü sesli klavsen (harpsikord) – gravicembalo col piano e forte” dan gelir. Piyano Forte olarak adlandırılması da bundandır.
"Piyano" sözcüğü, çalgının 1700'lü yıllarda kullanılan eski versiyonlarının İtalyanca adı olan "pianoforte" sözcüğünün kısaltılmış hâlidir.
Akustik piyanolarda toplamda 88 adet tuş bulunur. Bazı tuşlar beyaz, bazı tuşlar ise siyah renklidir. Beyaz tuşların sayısının 52 olduğu görülür.
İlgili 23 soru bulundu
Petite grand, yatay piyano çeşitleri içindeki en küçük piyano türüdür.
Gövde kısmı ahşaptan üretilen kuyruklu piyanonun ses mekanizması ise yaklaşık 10.000 farklı parçadan oluşuyor.
Piyano 1711 yılında İtalya'da Floransa'lı Bartolomeo Cristofori tarafından icat edilmiştir. Hem hafif hem kuvvetli çalınan bir enstrüman olduğu için ismini kuvvetli ses anlamına gelen forte ve zayıf ses anlamına gelen piano terimlerinin birleşiminden almıştır.
Piyanist, piyano çalan kişiye verilen ad. Klasik müzik, caz ve blues gibi geleneksel türlerin yanında popüler müzik ve rock müzik de piyanistler tarafından çalınmaktadır. Birçok piyanist, aralarında synthesizer, organ ve klavyenin bulunduğu farklı müzik aletlerini çalma becerisine de sahiptir.
Clavicembalo, Alm. Cembalo, İng. Harpsichord), piyanonun atası olan bir enstrüman olarak bilinmekle beraber; piyano ile tek benzer yanı, iki enstrümanın da klavyeli çalgılar olmasıdır.
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Dünya klasik müzik tarihinin dahi çocuğu olarak nitelendirilen Mozart, ünlü piyanistler içerisinde ismi dünyada en çok kişi tarafından bilinen piyanisttir.
Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Cemal Reşit Rey, Hasan Ferit Alnar, Necil Kazım Akses Türk Beşleri olarak anılan bestecilerdir.
9 : Ses Tahtası Materyalleri
İyi piyanoların ses tahtaları, masif ladin ağacı kütüğünden üretilir. Ses tahtasının temel görevi, piyano şasesinde akortlu olan teller ile üretilen vibrasyon ve sesi amplifike etmektir.
Ortaçağ Avrupası'nda dört telli monokord ile başlayan bu gelişim, müzik kültürünün ayrılmaz bir parçası olan 'klavikord' ve 'klavsen' çalgısı ile teknik evrimini sürdürerek, kronolojik olarak devam etmekte ve günümüz piyano- suna dayandırılmaktadır.
Piyano kendinden önceki çalgıların en çarpıcı özellikleriyle donanmış olarak, 1711 yılında Bartolomeo Cristofori tarafından icat edilmiştir. Bundan sonra birçok klavsen ustası piyano üretmeye başlamış ve çalgının gelişimi oldukça hızlanmıştır.
Piyano, klasik tanımı ile üzerinde tuşlar bulunan ve bu tuşlara bağlı çekiçlerin tellere vurması ile sesin ortaya çıkmasını sağlayan müzik aletidir. Piyano üzerinde siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renkte tuş grubu bulunmaktadır.
Sol eliniz biraz sola, sağ eliniz de biraz sağa yatık olmalıdır. Bu tekniğin püf noktası parmak eklemlerinin hareketidir çünkü tüm kuvvet parmaklardadır. Kol ve bilek hareketleri yok denecek kadar az olmalı ve parmaklar piyano tuşlarını bir çekiç gibi kullanmalıdır.
1711 yılında İtalya'da Floransa'lı Bartolomeo Cristofori tarafından icat edilmiş olan piyano, tahta çekiçlerin tellere vurması ile ses çıkartır ve bu sebeple her ne kadar tuşlu bir enstrüman olarak bilinse de çalışma şekli düşünüldüğünde telli müzik aletleri arasına girmektedir.
Dolayısıyla piyano çalan insanlar zeki midir sorusunun yanıtını, evet olarak değerlendirebiliriz. Piyano çalan insanların, müziğe olan duyarlılıkları sayesinde sesleri ve akustik özellikleri daha iyi işlediği ve beyinlerinin daha iyi entegre olduğu düşünülmektedir.
Günümüzde Türk müziğinde eşlik sazı olarak halen kullanılan piyano, bir Türk mobilya ustası tarafından ilk kez 1904 yılında Kastamonu'da üretilmiştir. Söz konusu piyano, 1904 yılında Taşköprülü Mehmet Usta tarafından yapılmıştır. Taşköprülü oğlu Mehmet Efendi evinde kurduğu atölyede ahşap imalatı yapmaktaydı.
Beyaz piyano tuşları genellikle yaklaşık olarak 23 cm uzunluğunda, 2,3 cm genişliğinde ve 1,3 cm yüksekliğindedir. Siyah piyano tuşları ise genellikle yaklaşık olarak 15 cm uzunluğunda, 1,5 cm genişliğinde ve 1,1 cm yüksekliğindedir.
İlk Tuş La
Peki piyano neden 'La' sesi ile başlar? Çünkü piyanonun verebildiği en bas ses 'La' sesidir, hatta bazı akustik piyanolarda söz konusu en bas 'La' tuşunun teli 2 metreye kadar çıkabilmektedir..
Standart evler için 110 cm ve 115 cm civarındaki piyanolar ideal olabiliyor. Eğer piyanoyu koyacağınız salonunuz çok genişse 120 cm ya da 130 cm gibi ölçülere de çıkabilirsiniz. Büyük piyano modelleri arasından beğendiklerinizi seçebilirsiniz. Dilerseniz uzun piyano modelleri arasından da tercih yapabilirsiniz.
7. Standart bir piyano 220-230 arasında telden oluşur ve her tel 76 kilo ağırlığı çekermiş. 8. Ülkemizde de birçok ünlü piyanist varmış.
Yetişkinlik seviyesine ulaşmış bir bireyin piyanoyu öğrendim çalıyorum diyebileceği ortalama süre 3 ay olmaktadır. Bu çocuklarda farklılık göstermektedir. Müziğe karşı ilgi enstrümana karşı tutum öğrenmeye etki edecek en önemli hususlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri