Hamur, pizzaya dokusunu veren, lezzetleri bir arada tutan ve - doğru yapılırsa - sizi İtalya'ya geri götürülmüş gibi hissettiren şeydir. Bilmiyorsanız: Napoli'deki bu dünyaca ünlü pizza "pizza alta" (kalın hamurlu) olarak bilinirken, Roma'daki pizza geleneksel olarak ince hamurlu ve gevrektir.
Pizza hamurunun kalınlığı 3 milimetreyi geçmeyecek. Pizza elde açılacak ve meşe odunu yakan, ısısı 485 derece olan taş fırınlarda, 60-90 saniye kadar pişirilecek. Napoliten pizzanın bir başka özelliği de fazlaca domates sosu kullanması ve bu nedenle “sulu” bir pizza olması.
Yoğurma kabına aldığımız unun ortasını havuz gibi açalım ve içerisine instant maya, şeker, tuz, zeytinyağı ve ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğuralım. Elde ettiğimiz hamurun yumuşak kıvamlı ve ele yapışmayan bir kıvamda olması gerekmektedir.
Çift sıfır yada tek sıfır buğday unu esnek, gevrek ve hazmı kolay bir pizza için şart. Pizza yapımı için özel pizza unları internette mevcut .00 un bulamıyorsanız eğer ve beyaz ekmek unu kullanacaksanız protein oranı %11-12 civarında olmalı. Alacağınız unun etiketindeki protein oranını (gluten) kontrol edin.
Malzemeler bir adet orta boy 25-30 cm çapında bir yuvarlak bir pizza için verilmiştir. Eğer daha büyük veya dikdörtgen tepsi boyutunda yapmak isterseniz malzemeleri iki katına çıkararak hazırlayabilirsiniz. Instant maya kullanacaksanız 5 gram, yaş maya kullanacaksanız 20 gram kullanmalısınız.
İlgili 22 soru bulundu
Hamuru ne kadar dinlenmiş olursa o kadar lezzetli oluyor. Benim için pizza ince dilimli olmalı. Şahsen kalın hamurlu pizzaları tercih etmiyorum. Ne kadar ince olursa lezzetini arttırdığını düşünüyorum.
Pizza hamuru için:
1su bardağıılık süt. 1/2tatlı kaşığıkuru maya. 1/2tatlı kaşığıtoz şeker. 1çay kaşığıtuz.
Tarifte ılık süt kullanmanız hamurun daha iyi mayalanmasını sağlar. Sütü el yakmayacak sıcaklığa kadar ısıtmanız yeterli olacaktır. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmalısınız. Ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam yakaladığınızda un ilavesi yeterli olacaktır.
Aralarından seçim yapabileceğiniz uzun bir un listesi olmasına rağmen, pizza yapmak için herkesin hemfikir olduğu tek bir tane var: Caputo tipo 00 unu. Diğer un türlerini kullanarak başarılı bir şekilde lezzetli bir pizza yapabileceğinize şüphe yok.
“Gerçek pizzanın kalitesi margaritadan anlaşılır. Çok kaliteli buğdaydan elde edilmiş un, asla ince olmayan, doğru ısıda pişirilmiş bir hamur; çok lezzetli domates, kekik, kaliteli zeytinyağından sos ve iyi bir mozzarella peyniri.
Fırın tepsimizi hiç yağlamadan hamuru direk tepsiye yayıyoruz. Üzerine istediğimiz malzemeleri ekleyip fırınlıyoruz. Yaklaşık 15-20 dakikada pismiş oluyor. Dokusu kabarcıklı yumuşacık pofidik bir pizza olmuş oluyor.
Pizzanın hamuru pişerken fazla kabarmaması için, çatalla her tarafını deliyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 10 dakika kadar pişiriyoruz.
Yapmanız gereken yoğurma kabına 2 su bardağı ılık suyu ekleyip üzerine 10 gramlık kuru instant mayayı (1 yemek kaşığı) ve toz şekeri ekleyip birlikte bi karıştırın. Sonra un, zeytinyağı ve aldığı kadar unu azar azar ekleyip kulak memesi kıvamında olana kadar güzelce yoğurun.
Bu durumda sıcak ve nemli bir ortamda dinlendirebilirsiniz. Hamuru yoğurmak: Hamur düzgün bir şekilde yoğrulmazsa, içindeki maya eşit derecede dağılmaz. Hamuru çok fazla yoğurmak ise sertleşmesine neden olur ve hamur kabarmaz. Hamur elastik ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurun, ardından dinlenmeye bırakın.
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor. Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak.
Hamur 24 saat mayalanmalı. Bir derin kaba unu eleyin ve tuzla karıştırın. Ilık suda şeker ile mayayı eritin ve una döküp elinizle ya da mikserle karıştırarak yapışkan bir hamur yapın. Kabının üstünü streç filmle kapatıp oda ısısında 24 saat mayalandırın.
Gerçek pizza hamuru mutlaka mayayla olmaktadır. Fakat birçok insanın midesini maya rahatsız edebilir ya da mayadan hoşlanmıyor olabilir. İşte bu tarifte maya sevmeyenler için mayasız pizza hamuru tarifi vereceğiz. Bu tarifte maya yerine yoğurt ve kabartma tozu kullanıyoruz.
varsa ayaklı bir mikserde, yoksa da elde, tüm malzemeleri pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. yoğurduğunuz hamuru bezelere ayırın ve unlanmış bir kaba aldıktan sonra üzerini kapatarak buzdolabında 48 ila 72 saat arasında dinlendirin. eğer bu dinlendirme kısmını atlarsanız istediğiniz lezzeti bulabilmeniz çok ...
Tepsiye zeytinyağı dökülerek elle iyice yağlanır. Pizza hamuru tepsiye yerleştirildikten sonra yağlı parmak uçlarıyla ve avuç içiyle dışa doğru biraz esnetilir. Üstü naylonla örtülerek 10 dakika dinlendirilir. Daha sonra açmaya devam edilerek istendiği kadar büyüdüğünde, 2-3-4 cm. kalınlıkta olmalıdır.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Pizza hamurunun içindeki malzemeleri özetlemek gerekirse şöyledir: un, maya, tuz, şeker, zeytinyağı ve su. Ev yapımı pizza malzemeleri arasında temel olarak bu malzemeler sayılabilir.
Ortalama 1 kase sos için 5 adet domates, damak zevkinize bağlı olarak birkaç dal kekik, fesleğen, 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı, 1 yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker yeterli olacaktır. Şeker koyduğumuza göre en son sahneye tuzu da alıyor, güzelce karıştırın.
Süt ve yoğurdun yağ ve su oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yoğurt kullanılan tariflerde süt, süt kullanılan tariflerde yoğurt bir diğerinin yerini tutmaz, aynı görevi görmez.
Hamur mayalandıktan sonra (45 dk yetiyor mayalanmaya) yağlanan tepsiye el yardımıyla kenarlara doğru yerleştirilir. Merdane ile açarak da olur. ( Kabarmayı önlemek adına çatalla delikler açılır hamura. ) Sosunu üzerine koyduktan sonra rendelenmiş kaşar, dilimlenmiş salam ve sosis sırasıyla üzerine eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri