Her şey Nail Demir'in 30 yıl Almanya'da yaşadıktan sonra doğup büyüdüğü Mardin'in Elbeğendi köyüne dönmesiyle başlıyor. Kent merkezine 20 kilometre mesafede bir pizzacı açan Nail Demir ve ailesinin yaptığı pizzalar o kadar çok beğeniliyor ki köy kısa sürede "pizza köyü" olarak anılmaya başlanıyor.
Mardin'in Midyat ve Nusaybin İlçeleri arasında kalan Bagok Dağları'nın eteğindeki bir köy dikkat çekiyor. Adı Türkçe ElBeyendi Süryanice ise 'Kafro'. Bagok eteklerindeki onlarca Süryani Köyünden biri. Bu köyde en dikkat çeken ise evler.
Bu yıl dünyanın en iyi pizzacıları listesinde ilk sırayı İtalya'nın Caserta kentinde bulunan "I Masanielli" ve ABD'nin New York kentinde bulunan "Una Pizza Napoletana" olmak üzere iki pizzacı paylaşıyor. Üçüncülük Paris pizzacı "Peppe" ye gitti.
mardinili, midyat ilçesi'ne bağlı bir süryani köyü.
Pazartesi - Cuma. 11:00 - 19:00. Cumartesi ve Pazar Kapalıyız.
İlgili 21 soru bulundu
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
Özel araçla Mardin Midyat arası yol mesafesi 65 kilometre, yolculuk süresi ise 45-50 dakikadır.
Süryaniler (Süryanice: ܣܘܪܝܝܐ, Suryoye), Mezopotamyalı Sami kökenli bir etnik gruptur. Baskın bir diasporada nüfusuna sahip olan halk, ikamet ettikleri ülkelerdeki birincil dillerin yanı sıra Neo-Aramice veya Süryanice konuşur.
Başpapaz Gabriel Akyüz, “Şu an Mardin merkezde 90 ailemize mensup 400-500 kişi yaşıyor. Bölgede 5 bin Süryani daha bulunmaktadır. Bölgede kiminde 10, kiminde 20-50 ailenin yaşadığı 25'e yakın köyümüz var.
Müsellim, Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı bir köydür.
Pizza İtalya'nın meşhur yemeği olmasıyla birlikte Amerika'da da gelişen ve piyasası olan bir yemek türüdür. Pizza savaş yıllarında yapılarak bulunmuş bir İtalyan yemeğidir. Anavatanı İtalya olan pizzanın pek çok farklı çeşitleri de vardır.
İtalyan pizzasının doğduğu yer olarak bilinen Napoli, pizzanın yanı sıra makarnaları, mozzeralla peyniri, şarapları, limoncello adlı içkisi ve daha birçok lezzetiyle tam bir gurme cennetidir.
Size sadece 13 ailenin yaşadığı ama çevre illerden herkesin pizza yemek için akın ettiği hatta yabancı turistlerin bile ilgisini çeken bir "pizza köyü" olduğunu söylesek... Üstelik burası İtalya'daki bir köy değil, Mardin-Midyat'taki Elbeğendi köyü.
Memleket hasretiyle yıllar sonra köylerine dönmeye karar veren Süryaniler, Bagok Dağı eteklerinde Süryanice ismi "Kafro" olan Elbeğendi köyünde yaşıyor. Kent merkezine 20 kilometre mesafede bulunan köy de yapılan pizzalarla birlikte yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi.
Günümüzde bütün Süryânî ve Nestûrî manastırlarında yedi vakit namaz kılınmaktadır.
Bugün Süryanilerde sünnet uygulaması sürdürülmüyor fakat benzer bir uygulama olan vaftiz uygulanıyor. Burada çocukların sünnetinden bahsedilmese de dini bir inancının gereği olan hem bedenen hem de ruhen bir arınma söz konusu. Öyle ki; vaftiz olan çocuğun mutlak surette bir vaftiz babası da olmak zorunda.
Süryaniler birçok Ortodoks mezheple aynı inanca sahiptir. Onlar, İsa'nın yalnızca ilahi tabiat taşıdığını ve onun beşeri tabiatının "sanal" olduğunu düşünürler. 5. yüzyıldan beri Süryani kiliselerinde okutulan "amentüleri" ise şöyle: Bir Allah'a inanıyoruz.
Mardin ilinin ilçeleri 10 tanedir.
Batman Mardin arası D370 ve D950 üzerinden 141,9 kilometredir. D370 üzerinden ise 2 saat 14 dakika ve 141,9 km gelmektedir.
Şu “abi orası 1 günde gezilir ya” diyen arkadaşları asla dinlememenizi öneriyor ve Mardin gibi bir şehri hakkını vererek gezmek için şöyle bi' 3 gün ayırmanızı öneriyoruz. En azından 2 tam gün garanti.
Meyve üretiminde üzüm başta gelir. Ceviz, nar, antepfıstığı da yetişir. Mardin'e üzüm diyarı diyenler vardır. 150 bin tonu geçen üzüm istihsali ile Türkiye'de dördüncü sıradadır.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
gerçek napoliten pizzanın hamurunda taze bira mayası bulunur ve pizza-bira ikilisi (bkz: degustasyon) menüleri için çok güzel bir fırsat verir. fakat (bkz: alerjik rinit)'ten dolayı bira içemiyorum. onun yerine pizzayla şarap veya şampanya tercih ederim. özellikle pizza "fritti" ise şampanya tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri