Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur.
Yokuşta aracı kaldırırken kavrama kaçırdığında, hafif bir titreşim, motor devri düşmüyorken aracın hareket etmemesi, aracın geri kaçması, balatanın kaçırması sebebiyle (balatanın sıyırması) balata yanık kokusu gelmesi gibi durumlar, kavramanın kaçırdığını gösterir.
Debriyaj Balatası Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır? Aracın kullanım alanına ve süresine göre değişmekle birlikte debriyaj balatası ve baskı sistemi ortalama 80.000 kilometrede değiştirilmelidir.
Fren balatasının ömrünü kısaltan belli durumlar var. Sürekli dur-kalk yapılması, aniden hızlanma ya da aniden yavaşlamalar, gereksiz fren pedalına basılması, öfkeli sürüş tarzı, yokuşlarda fren pedalının zorlanması gibi durumlar fren balatasının erken deforme olmasına neden olabiliyor.
İlgili 31 soru bulundu
Baskı balatanın tamamen bitmesi, debriyaj plakasının da zarar görmesine neden olabilir. Debriyaj plakası, baskı balatanın gücünü ilettiği bir parçadır ve aşırı sürtünmeye maruz kalabilir. Bu durumda, debriyaj plakası da değiştirilmelidir. Baskı balata tükenmesi, sürüş güvenliğini de tehlikeye atabilir.
Baskı Balata Biterse Ne Olur? Araçta bulunan baskı balatanın ömrü bittiği zaman birtakım belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin başında ise vites geçişlerinin zorlaşması gelir.
Baskı balata bittiğinde motor güç üretir ve devir artar ancak hızlanma olmaz. Özellikle aracın içi dolu olduğunda hareket zorlaşır.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Baskı balatası biten araç, TÜVTÜRK muayenesinden geçemez. Özellikle motor ve debriyajla ilişkili bir parça olduğundan dolayı herhangi bir balata arızasında yetkili servisler tarafından kabul edilmez.
Baskı balata arızası olduğunda, bu mesafe de bozulur ve sürtünme sesine benzer bir gıcırdama yapar. Vites değiştirmede zorluk. Debriyaja bastığınızda, baskı balatanın debriyaj diskine uyguladığı baskı kesilir ve güç akışı sekteye uğrayarak, vites değiştirmeniz kolaylaşır.
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir. Ancak sorunlu kısım şanzımanın dışında bulunmakta olduğu için şanzıman tam dağılmaz. İşlem araca göre değişmekle birlikte tamamlanması ortalama 2-5 saat sürmektedir.
Debriyaja basınca gelen sesin sebebi debriyaj bilyası, debriyaja basınca kesilen sesin sebebi ise prizdirek bilyasıdır. Yakın zamanda baskı balata değişimi düşünüyorsanız bekleyin. Sadece bilya için o kadar işçiliğe ve maddi külfete girmenize gerek yok.
Halk arasında bazı parçalar kolayca söylenmek için farklı şekilde isimlendirilir. Bunun en yaygın örneği ise baskı balata ve debriyaj setidir. Sürücüler genelde baskı balata ifadesini debriyaj setinin yerine kullanır.
Özellikle orjinal olmayan debriyaj balatası değişimi sonrasında kullanılan motor yağı henüz 1.000 km olmadan kararıp siyahlaşabiliyor, hatta motor bu yağı eksiltmeye başlayabiliyor (tecrübe ile sabittir).
baskı balata değişimi dişli oranını değiştirmez ama ilk kalkışta ve vites geçişlerinde çabuk kavradığı için performansa etki eder. tavsiyem fazla bekletmeden değişmeniz dik bir yokuşta veya yarım debriyajların sonunda yolda kalıp çekici vs extralarla ugraşıp canınız sıkılabilir.
Manuel araç kalkarken vuruntu yapıyor meselesinin başlıca nedenlerinden birisi baskı balatadır.
Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Eğer sadece frenlerinizden ses gelmesinde şikâyetçiyseniz, balatalarınızı değiştirebilirsiniz.
Baskı balata bittiğinde debriyaj sisteminde bazı sorunlar yaşanır. Debriyaj sistemindeki sorunlar da sürüş güvenliği ve konforunun azalmasının yanı sıra motor aksamı için de arızalara neden olabilir.
El frenini çekip arabayı hareket ettirdiğinizde güçlü bir çekiş varsa ve pedal kavraması ortalardaysa, baskı balatanın durumu iyi sayılır anlamına gelmektedir. Diğer noktalar ise, çekiş performansında azalma, yakıt tüketiminde artış ve titreyerek kalkışlar baskı balatanın bittiğini gösterir.
Cozum cok basit 80 ile giderken gaza yuklenin eger devir artiyor ancak hiz artmiyorsa balata bitmistir.
Baskı Balata: Yarı otomatik şanzımanlarda baskı balata sistemi bulunurken tam otomatiklerde bulunmuyor.
Balata tamamen bitince ne olur ? Aracın balatası bitmiş ise araç hiç ummadık bir yerde yolda bırakır. Ya da akşam park edilip bırakılır sabah bulunduğu yerden hareket etmez. Araç vitese takılsa bile debriyaj tamamen bırakıldığında bile araç olduğu yerden hareket edemez.
Baskı balatanın sürtünme yapan yüzeyinin aşırı sürtünmeden zorlanmadan dolayı sıyrılması olayıdır. Tek seferde bile başarılabilir bazen güçlü bi motor ve şık bi patinajla.
Debriyaj bilyası tamamen dağıldığında araç viteslere geçmek ve yolda kalırsınız debriyaj bilyası şakaya gelmez ve en kısa zamanda giderilmesi gereken bir arızadır iyi seyirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri