Bebeğin doğumundan sonra plasenta, kordon bağı ve kordon kanı atık ürün olarak değerlendirilmekte ve rutin olarak imha edilmektedir. Kordon kanı, bol miktarda kan yapıcı (hematopoetik) kök hücreleri içerdiği için bazı kan hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor.
Otolog kordon kanı saklama bebekten doğum anında alınan kanın ileride bebeğin kendisinde veya aile üyelerinde ortaya çıkması muhtemel sağlık sorunlarında kullanılmak üzere saklanmasıdır.
Sadece Sahibi Çocuğa Ait (Otolog): Kordon kanı, hastalıklarının tedavisi için kök hücre nakline ihtiyaç duyan ya da duyacak olan hastalar için, kök hücre kaynağı olarak kullanılmak üzere saklanmaktadır.
Kordon kanının aile için saklanma endikasyonu sadece aileden birinin kök hücre nakli ile tedavi edilebilecek bir hastalığının olmasıdır. Bunun dışında ailelerin kordon kanını saklamak için kendilerinin yatırım yapması gereksizdir.
Göbek bağından MKH (mezenkimal kök hücre) elde edilir. Mezenkimal kök hücre sadece bulunduğu dokudaki hasarı onarmakla kalmaz başka dokudaki hasar durumunda da diğer dokuya geçer ve onarım sağlar. Hasarlı hücreler ile kaynaşma yetenekleri vardır.
İlgili 36 soru bulundu
Saklanmaya değer bulunduysa ve aile de onay verdiyse kök hücreler saklanır. Burada üzerinde durulması gereken bir başka konu da onay formlarında kök hücrelerin ihtiyacı olan herhangi bir kişinin kullanımına açık olduğunun belirtilmesi. Yani aile bunu kabul ederse, kordon kanı 5-10 yıl saklanabilir.
Göbek Bağının Gömülmesi
Böyle bir sözün dinde aslı yoktur. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Gömüldüğü yerin hiç bir önemi yok.
Evet. Bebeğinizin kordon kanı sadece kardeş değil, potansiyel olarak diğer aile üyeleri için de kullanılabilir.
Maliyeti Nedir? Kordon kanı saklanması nispeten yüksek maliyetli bir uygulamadır. Tercih edilen Kordon kanbankası laboratuvarına göre dondurma işleminin ücreti 1500-2500 Amerikan Doları arasıda değişmektedir. Saklama ücretleri ise yıllık 90-100 Dolar civarındadır.
Kordon kanından elde edilen kök hücreler lösemi, talasemi gibi kan hastalıklarında kullanım imkanı bulurken, göbek kordonundaki kök hücreler doku reddi hastalığı (GvHD-Graft versus host hastalığı) gibi hastalıklarda kullanım imkanı bulmaktadır.
Durmuş Burgucu, “Ülkemizde ise 2000'li yılların başından itibaren Sağlık Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren 7 tane banka var. Akdeniz Üniversitesi Teknokent bünyesinde yer alan Babylife Kordon Kanı Bankası, Antalya'nın tek kordon kanı bankasıdır.
Bebek doğduğunda plasenta hala annenin rahminde, bebek dışarıdadır. 45 saniye içinde atar damarlar kasılarak kapanır. Bebeğin kalbinin plasentaya kan pompalaması yaklaşık 45 saniye sonra durur. Açık kalan tek damar toplardamardır ve akımın yönü (bebek plasentadan çok yukarda tutulmadıkça) bebeğe doğrudur.
Toplumumuzda dünyaya gelen bebeğin göbek bağının, mübarek topraklara gömülmesi şeklinde bir gelenek oluşmuştur. Bu uygulamayla murad edilen, dünyaya gelen bebeğin ileride dindar bir kişi olmasıdır ve bu da özenilen üst kimliğin, dindar-alim bir insan modeli olması ile alakalıdır.
İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Bu nedenle göbek bağını ayak altı olmayan bir yere gömmenizi tavsiye ederiz. Gömüldüğü yerin hiç bir önemi yok. Sadece ayak altı olmayan bir yer olsun yeterli.
Uzmanlara göre, kök hücre naklinin artık tedavi metotları içerisinde yer aldığını aktaran Başkan Erbaş, insanın bir organının kurtarılabilmesi için kök hücre nakli yoluyla şartlarına uygun tedavinin yapılmasının dinen caiz olduğunu bildirdi.
Anne ile bebek arasındaki kordon kesildikten sonra göbek bağı ve plasentadan kan toplanır (yaklaşık 1,5 çay bardağı). Tüm işlem yaklaşık 5 dakika sürer. Bağış yapmayı düşünüyorsanız, doğum uzmanınızla veya sağlık ekibinizin diğer bir üyesiyle konuşmalısınız.
İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası 2008 yılı Nisan ayından itibaren 10 senelik hizmet süresi içerisinde 1130 hastaya (650 periferik, 129 kordon kanı, 351 kemik iliği/kök hücre ve 17 donör lenfosit infüzyonu kaynakları kullanılarak) nakil yapılmasına katkıda bulunmuştur.
Göbek kordonunu kesmek için en az 30 saniye beklenmeli
Bebekler doğduktan sonra, plasenta ve göbek kordonu büzüşmeye başlayarak yeni doğana kan pompalar. Kan basıncı dengelendiğinde, kordondaki atımlar durmakta ve bebeğe kan aktarımı sona ermektedir.
Göbek kordonunun bebek ile plasenta arasında uzanan, ortasından kan damarları geçen hortuma benzer bir yapı olduğunu dile getirenuzmanlar; 'Kordon, bebeğin anne karnındaki gelişimi süresince yaşamı için her türlü ihtiyacını karşılayan destek hattıdır.
Kordon kanı, doğumdan hemen sonra kesilen göbek bağının, göbek kordonu ve plasentada kalan kısımdan alınır.
Anne karnındaki bebeğin besin ve oksijen ihtiyacını karşılayan plasenta (eş) ile bebek arasındaki bağ, kordon (göbek bağı) olarak adlandırılır. Kordon dokusu, zengin bir bağ doku (mezankimal) kök hücre kaynağıdır.
Göbek bağı, bebeğin cildinden yaklaşık 1,5-2 cm yukardan kesilir. Göbek bağının kesilmesi sırasında bebek hiçbir acı hissetmez çünkü bu bölgede sinir bulunmamaktadır.
Başparmak hastanın göbeğinden içeri merkez alına- rak sokulur. Ardından salavat çekilerek saat yönünde dön- dürülür. Daha sonra göbek kısmına üç kere Felak, Nas, Ayete'l-Kürsi, üç İhlas bir Fatiha okunur ve en sonunda gö- bek elle tutulup kaldırılır (KK37).
Göbek bağı düşmeden evvel göbek bağının suya maruz kalmasını engellemek için silme banyosu yaptırmak en iyisidir. Çünkü henüz düşmemiş olan göbek bağının nemli kalması enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri